estetik cerrahi Bu sayfanın son güncellenme tarihi:
   
 

duyuru
Bookmark and Share


duyuru2

duyuru3

duyuru4

        AMELİYAT SONRASI HASTA BAKIMI NASIL OLMALI?

Ameliyattan sonraki dönemde en önemli şey doktorunuza güvenmeniz ve sabırlı olmanızdır. Çoğu hasta, estetik ameliyatlar ile pansuman, ağrı, dikiş gibi şeyleri bağdaştıramaz. Fakat unutmayın: "Estetik cerrahi"'nin adı "estetik", soyadı "cerrahidir". Elbette ameliyat edilen bölgenizde dikişler, ödem gelişimi, ufak kan sızıntıları olacaktır; ara sıra pansumanlarınız değiştirilecektir. Bunların geçici olduğunu unutmayın. Sabırlı olun ve şişliklerin ineceğini, pansumanların zamanı gelince açılacağını, dikişlerinizin alınacağını unutmayın. Estetik cerrahide yapılan işlemlerin çoğunun sonucu şişlikler geçince, dikiş izleri kaybolunca; yani aylar içinde alınır. Görünüşünüzün her gün daha iyiye gideceğini düşünerek sabırlı olmalısınız. Unutmayın ki plastik cerrahlar "geleceği gören cerrahlar"dır. Biz ameliyatınızı yaparken, 3 ay, 6 ay ve daha sonra nasıl görüneceğinizi planlayarak ameliyat yaparız. Önemli olan şişlikler inip, dikiş izleri kaybolunca nasıl görüneceğinizdir.

Özellikle doğuştan beri olan estetik kusurların düzeltilmesine alışmak bazı hastalar için zor olabiliyor. Örneğin doğduğundan beri kulaklarında "kepçe kulak" deformitesi olan bir kişi, ameliyattan sonra sargısı açılıp aynada kendini görünce yeni görüntüsü karşısında donup kalabiliyor. Kişi her ne kadar kendi isteği ile bize başvursa da, her ne kadar ameliyat başarılı olsa da, ameliyat sonrası yeni görüntüsünü yadırgayabiliyor. Bu durum genellikle 1-2 hafta içinde kişinin yeni görüntüsüne alışmasıyla düzeliyor. Doğuştan beri olan bir estetik kusurunuz varsa böyle bir yadırgama dönemi geçirebilirsiniz. Bu durumun kısa zamanda düzeleceğini unutmayın.

Genel anestezi ile yapılan ameliyatlardan sonra kısa bir süre boğaz ağrısı çekebilirsiniz. Bunun sebebi ameliyatta boğazınıza yerleştirilen entübasyon tübüdür. Bu tüp ameliyat sırasında oksijen almanız için gereklidir ve boğaz içinde kıvrılıp tıkanmaması için sertçe olmalıdır. En güvenli entübasyon tüpleri içinde kıvrılmasını önleyen spiral tel olan "Spiral tüp"lerdir. Bu tübler, sertçe olduğundan bazı hastalarda boğazı tahriş edebiliyor ve boğaz ağrısına yolaçabiliyor. Boğaz ağrısını önlemek için tüb yerleştirilmeden üzerine kayganlaştırıcı ve uyuşturucu bir sprey sıkılıyor. Buna rağmen 1-2 gün süren boğaz ağrısı yinede olabilir; fakat unutmayın ki bu tüplerin sertçe olması sizin güvenliğiniz içindir. Boğazınızdaki ağrının daha çabuk geçmesi için pastil kullanabilirsiniz.

Genel anestezi ile yapılan ameliyatlardan sonra yine bir 6 saat kadar aç kalmanız gerekir. Bu süre sonunda anestezi ilaçlarını vücuttan atacağınız için azar azar yemek yemeye başlayabilirsiniz; bulantı kusmanız olmaz. İlk olarak bir bardak su içebilir, bulantı kusmanız olmuyor ise normal yemek yemeye başlayabilirsiniz.

Ameliyat yerinde ağrıyı ve ödemi azaltmanın en etkili yolu, bu kısmı yüksekte tutmaktır. Burun estetiği, kepçe kulak düzeltilmesi, gözkapağı estetiği gibi bir ameliyat geçirdiyseniz mutlaka baş kısmınız yüksekte yatmalısınız. Yatarken arkanıza bir iki yastık koymanız yada bir yastığı dik olarak koymanız yardımcı olabilir. Bu şekilde yatarken sırt ağrısı duymamanın sırrı kalçanızın, yatağın köşelendiği yere tam yerleşmesidir. Sırtınız düz durmazsa sırt ağrısı çekersiniz. Yattığınız yatak pozisyon verilebilir bir yatak ise yatağın baş kısmını ve diz kısmını yükseltin; bu şekilde hem baş kısmınız yüksekte olur hemde yatakta aşağıya kaymazsınız. En rahat yatış şekli budur. Bunun dışında eğer ayağınızdan bir ameliyat geçirmişseniz ayağınızın altına bir puf çekip ayağınızı yüksekte tutmanız gerekir.

Yurtdışından gelip ülkemizde estetik ameliyat olan hastalar bazen havaalanında görevlilerle ve havayolu firmalarıyla sorunlar yaşayabiliyorlar. Örneğin burun estetiği olan hastalar yüzlerinde burun alçısı ve bandajlarla yaşadıkları ülkeye dönerken kimlik kontrolünde sorun yaşayabilmekteler. Bazende havayolu firmaları yeni ameliyat olmuş bir yolcuyu uçağa almak istemeyebiliyor. Bu sebeple ameliyattan sonra uçak yolculuğu yapacaksanız mutlaka doktorunuzdan uçmanızda sakınca olmadığını, yüzünüzdeki bandajın ameliyat sonunda konduğunu belirtir bir yazı (mümkünse tüm avrupa dillerinde tercüme edilmiş bir yazı olsun) alınız. Yine de ameliyattan kısa bir süre sonra uçak yolculuğu yapmamanızı öneriyorum. Ameliyattan sonra en azından beş gün geçip doktorunuzu en az bir kez görmüş olun, herhangi bir sorun yoksa uçak yolculuğu yapabilirsiniz.

Ameliyattan sonra gerekli durumlarda doktorunuza rahat erişebilmeniz için mutlaka doktorunuzun ev ve cep telefonunu (yurtdışından geliyorsanız e-mail adresini de) alınız.

Hastaneden taburcu olurken verilen reçetede bir ağrı kesici ve bir antibiyotik mutlaka yazılı olacaktır. İlaçlarınızı mümkün olduğu kadar düzenli ve tok karına almaya çalışın. Özellikle ağrı kesiciler aç karına alındıkları zaman midenize dokunabilir. Rinoplasti olan hastaların reçetelerinde bir de burun damlası yazılacaktır. Burun damlasını ameliyattan 2 gün sonra tamponlar alındıktan sonra kullanmaya başlayacaksınız. Ameliyattan hemen sonra burun içini nemlendiren salgı bezleri bir süre fonksiyonlarını yapmazlar ve burun içinde kuruluk olur. Kuruluk, burun içinde kabuklanmaya yolaçar ve nefes almanızı engeller. Bu yüzden, burun içinin nemliliğini burun damlası ile sağlarız. Burun damlasını günde kaç kez damlatmanız gerektiğine gelince; bunu siz ayarlamalısınız. Genellikle günde 3-4 kez her iki burun deliğine ikişer damla damlatmak yeterli olur; yinede kuruluk ve kabuklanma oluyorsa damla sayısını artırabilirsiniz; sonuçta burun damlası steril tuzlu sudur ve aşırı doz diye birşey söz konusu değildir.

Ameliyattan sonraki dönemde -özellikle ilk günlerde- öksürmek, aksırmak, fazlaca gülmek, hapşırmak, kusmak ve kabızlık kan basıncını artırdıkları için kanama ve hematom (ameliyat yerinde kan birikimi) riskini artırır. Bu akılda tutulmalı, hapşırmamaya, öksürmemeye mümkün olduğu kadar dikkat edilmelidir.

Estetik ameliyat olan kişiler genellikle ameliyat sonrasında önceki görünüşlerini unuturlar. Bunun için ameliyat öncesi ve sonrası görünümünüzü sağlıklı değerlendirebilmek için ameliyat öncesi ve sonrası fotoğraflarınız çekilecektir. Ameliyat sonrası dönemde de doktorunuzla iletişim halinde olun ve mümkünse ameliyattan 6 ay / 1 yıl sonra kendisini ziyaret edin.

Karın germe, meme küçültme gibi bazı ameliyatlarda içeride kan birikmesini önlemek için dren konması gerekebilir. Ameliyat sonrası ayağa kalkıp yürüdüğünüzde drenleri taşımanın en pratik yolu, drenleri bir poşete koyup poşeti elinize almaktır. Drenler en geç 4. gün alınır (genellikle ikinci gün sonunda drenleri alıyoruz).

Liposuction, karın germe, meme küçültme gibi büyük ameliyatlar sonrasında mobilize olmanız (ayağa kalkıp yürümeye başlamanız) son derece önemlidir. Anestezinin etkisinden kurtulur kurtulmaz ilk gün içinde ayağa kalkıp yürümeniz gerekir. Bunun için kolunuza girip yardımcı olacak bir refakatçının yanınızda olması yararlı olur. Yürümekle bacaklardaki toplardamarlarda kan akımı artar ve toplardamarda kanın pıhtılaşması anlamına gelen tromboflebit önlenmiş olur. Ayrıca yürümenin karın kaslarına ve barsaklara masaj etkisi de vardır. Böylece anestezi etkisi ile faaliyetleri azalmış olan barsaklar tekrar faaliyete başlar.

Bazı ameliyatlardan sonra doktorunuz cilt bakımı için bazı kozmetik ürünler önerebilir. Özellikle nemlendiriciler çok faydalıdır. Ameliyattan sonra hangi ürünleri kullanabileceğinizi doktorunuza danışınız. Bazen ameliyat izinin az kalması için yara izinin silikleşmesini sağlayan ürünleri kullanmanız gerekebilir (scarfade krem, kortizollü bazı pomadlar, silikon tabakalar gibi). Bu gibi ürünlerden hangisine başlayacağınızı doktorunuza danışmanız gerekir.

Bazı ameliyatlardan sonra masaj yapmanız gerekebilir. Örneğin liposuction'dan bir süre sonra LPG masajı yaptırmanız o bölgede ödemin daha çabuk çözülmesini sağlar, liposuction'ın etkisini artırır. Meme büyütme ameliyatından sonra ise göğüslere özel bir masaj yapılması gerekir. Protezlerin yerlerine daha çabuk yerleşmesi ve daha doğal bir görünüm için bu masaj şarttır. Doktorunuzdan bu masajı nasıl yapacağınızı mutlaka öğreniniz. Ayrıca meme büyütme, karın germe, liposuction sonrası kullanılan özel korse ve sütyenler mevcuttur. Bu malzemeler çok pahalı olmamakla birlikte sonucun daha güzel olmasına katkıları büyüktür, kullanılmalarını öneririm.

Estetik ameliyatlardan sonra sıkça kullanılan bandaj ve korseler:

Ameliyattan sonra çevrenizde ufak çocuk bulundurmamanız yararlı olacaktır. Küçük çocuklar şakalaşırken ameliyat yerinize vurabilir. Bu özellikle rinoplasti ameliyatlarından sonra hastaların başına gelmektedir. Burun estetiğinden sonra burnunuzdaki alçı, çocukların dikkatini çeker ve alçıya şaka olsun diye vurması ameliyatın sonucunu kötü yönde etkiler.

Ameliyattan önceki ve sonraki 2 hafta içinde sigara içmemeniz yara iyileşmesinin sağlığı açısından gereklidir. Özellikle ameliyattan sonra içilen her sigara dikiş hattının iyileşmesini geciktirecektir, dikiş izinin daha belirgin kalmasına yol açacaktır. Yine aynı dönem içinde aspirin gibi kan sulandırıcı etkisi olan ilaçları kullanmamanız kanama riskini azaltacaktır. Alkol ise cildin kurumasına, vücutta ise su tutulmasına yolaçar. Bu dönemde alkolden de kaçınmalısınız. Alkol ve sigara hakkında daha geniş bilgi almak için tıklayınız.

Estetik ameliyatlardan sonra nadiren görülen bir durum ameliyat olan kişide depresyon gelişimidir. Ameliyattan sonra kendinizi kötü hissederseniz, uyku ve yemek alışkanlıklarınız aniden değişmişse, içinizde hiç birşey yapma isteği yoksa doktorunuza danışınız. Bu durum geçicidir ve günler geçip pansumanınız çıkarılınca, dikişler alınınca ve ameliyat yerindeki ödem azalınca kendiliğinden geçer. Çok nadiren ilaç ile destek tedavisi gerekir. Bir diğer gelişebilecek psikolojik durumda kişinin yeni görüntüsünü yadırgamasıdır. Bu durumda ameliyat sonucu tam istediği gibi olsa dahi kişi karmaşık duygular içinde olur. Yeni görüntüsüne alıştıkça bu durum yerini memnuniyete bırakır. Bu gibi durumlar geliştiği takdirde mutlaka doktorunuzu haberdar ediniz ve ona danışınız.

AMELİYATTAN SONRA ÖDEMİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Ameliyat bölgesine buz uygulayın. Buzu doğru uygularsanız ödemi ciddi anlamda azalttığını, hatta ödemin oluşmasını engellediğini göreceksiniz. Buzu sürekli uygulamayın. Özellikle ilk 2 gün buzu 20 dakika uygulayıp, 40 dakika buz uygulamasına ara verin. Yani her saat sadece 20 dakika uygulayın. Buzu direkt ameliyat sahasına temas ettirmeyin; en iyisi ince bir kumaşa sararak buzu öyle uygulamaktır.

Ameliyattan sonra baskılı bir kıyafet yada bandaj takmanız gerekiyorsa, en kısa sürede bunu takın yada giyin. Örneğin liposuction sonrası korse giymeniz gerekir, kepçe kulak ameliyatından sonra bandaj takmanız gerekir. Bu baskılı kıyafet ve bandajlar da ödemi azaltmaya yardımcıdır.

Arnica Montana yada Bromelain gibi bitkisel kaynaklı, ödem ve morlukları azaltıcı ürünler kullanılabilir.

Ameliyatlı bölgeyi yüksekte tutmak her zaman faydalı olur. Burun ameliyatı geçirenlerin bir süre baş bölgeleri yüksekte yatmaları, el ameliyatı geçirenlerin bir süre ellerini yüksekte tutmaları gerekir.

Yemeklerde tuzu azaltmakta ödemin azalmasına yardımcı olur. Tuzun vücutta su tuttuğunu unutmayınız.

Ameliyattan sonra ilk kez duş alırken çok sıcak duş yapmamaya dikkat ediniz. Sıcak su, ameliyatlı bölgesinde yeniden ödem ve şişlik oluşmasına yolaçabilir. İlk günlerde duş suyu mutlaka ılık olmalıdır.


BURUN ESTETİĞİ SONRASI BAKIM :

En sık yapılan estetik ameliyat burun estetiği olduğundan ve burun estetiği hastaları özel bir bakım gerektirdiğinden bu konuyu ayrı bir bölümde işlemek gerekti.

» Ameliyattan sonra 2 hafta kadar başınız yüksekte (sırtınıza birkaç büyük yastık koyarak) yatmanız önerilir. Bu yatış şekli yüzünüzdeki ödemin geçmesi için şarttır. Ödemin ve morlukların geçmesi için ilk 2 gün aralıklı olarak -saat başı 15 dakika ara verilerek- yüzünüze buz uygulamak faydalı olur. Buzun etkisi ilk 8 saat içinde en fazladır. Estetik burun ameliyatında burun kemikleri, uygun noktalardan kırılmaktadır ve morlukların sebebi bu kırma işlemidir. Tabii ki kişiden kişiye morluk oluşması farklıdır; kimisinde hiç morarma olmazken kimisinde çok ciddi şişme ve morluklar oluşur.

» İlk on gün içinde çok mimikli konuşmak, sıcak ortamda durmak, hapşırmak, aşırı gülmek, sigara içmek, dişleri uzun uzun fırçalamak sakıncalıdır. Aşırı mimik hareketi, hapşırmak, aşırı gülmek gibi hareketler burun üzerine konan alçının yerinden oynamasına yolaçabilir. Sigara içmek dikiş yerlerinde iyileşmeyi bozabilir. Sıcak ortamda bulunmaksa terlemeye yolaçarak burun alçısını tutan flasterlerin gevşemesine yolaçabilir.

» Burun estetiği olan bir hasta ameliyattan sonraki 20 gün kadar boynu geniş yada önden iliklenen kıyafetler giymelidir. Boyunlu kazak yada boynu dar benzeri kıyafetler bu dönemde giyip çıkarırken alçıya ve buruna zarar verebilir.

» Ameliyattan sonraki 6 hafta kadar güneşe çıkmamaya özen göstermeli, güneşe çıkılacaksa mutlaka yüksek faktör sayılı koruma kremlerini kullanmalıdır. Güneş ışınları morlukların daha geç düzelmesine yolaçar. Ayrıca burundaki ödemde güneş ışınları ile geç düzelir.

» Ameliyattan sonraki 2 ay içinde gözlük takılmamalıdır. Yazın güneş gözlüğü takılmamalı, denize ve havuza girerken çok dikkat edilmelidir; çünkü deniz yada havuza girerken buruna istenmeyen darbeler gelebilir.

» Ameliyattan sonraki 2 ay içinde küçük çocukları kendinizden uzak tutmalısınız. Küçük çocuklar oyun olsun diye yüzünüze ve burnunuza vurabilirler.

» Burun ameliyatından sonra yapabileceğiniz en kötü ikinci şey, alçınızı zamanından önce evde çıkarmanızdır. Unutmayın, burun estetiğinde buruna bir şekil verebilmek için burun kemikleri uygun noktalardan kırılmaktadır. Buruna verdiğimiz şekli üzerindeki alçı yada splint korumaktadır. Alçı yada splinti zamanından önce kendiniz çıkartırsanız burun şekliniz bozulabilir. Ameliyattan sonraki dönemde yapabileceğiniz en kötü şey ise alçıyı çıkartıp normal günlük aktivitelere katılırken burnunuza birşey çarpması, burnunuzun üzerine düşmenizdir ki hemen ameliyathaneye alıp müdehale etmek gerekir. Bu yüzden ameliyattan sonra doktorunuzun direktiflerine uyunuz, alçı yada splinti zamanından önce çıkarmayınız. Bayan hastalara ameliyattan sonra topuklu ayakkabı giymemelerini öneririm. Alçılı burunla topuklu ayakkabı giyip, ayağınız takılırda düşerseniz hiç hoş olmaz.

» Ameliyattan sonra başınız yüksekte yatarken başınızın düz durmasıda önemlidir. Başınızı bir tarafa çevirerek yatıyorsanız altta kalan tarafta ödem artacak, yukarıda kalan tarafta ödem azalacaktır. Bu, sanki burnunuzda bir asimetri varmış izlenimi verebilir. Diyelimki sol tarafa dönerek yattınız. Sol taraf altta kalacağından ödem sıvısı o tarafa kayacaktır. Solda ödem artacağı için sol burun deliğiniz ödemle şişmeye bağlı olarak küçük görünecektir. Sağ taraf ise yukarıda kaldığından ödemi azalacaktır. Sağ tarafda şişlik azaldığından sağ burun deliğiniz büyük görünecektir. Yani ameliyattan sonraki ilk haftalarda sola dönük yatarsanız sabaha aynaya baktığınızda sol burun deliğinizi küçük, sağ burun deliğinizi büyük görebilirsiniz. Ayağa kalktıktan sonra gün içinde, saatler içinde bu durum düzelecektir. Ödemin her iki tarafta eşit şekilde azalması için başınız düz yatmaya özen göstermelisiniz.

» Ameliyattan hemen sonra boğaz ağrısı ve hapşırık görülebilir. Boğaz ağrısının sebebi, anestezi verilmesi için boğazınıza yerleştirilen entübasyon tüpünün tahrişidir. Bu ağrıyı azaltmak için ameliyattan sonra uyandığınızda pastil verilir. Hapşırığın ise sebebi burun deliklerine konan tamponlardır. Ameliyattan 1-2 gün sonra tamponlar alındığında rahatlarsınız.


GÜN, GÜN, BURUN ESTETİĞİ:

İLK MUAYENENİZ: İlk muayenenizde doktorunuz sizin hakkınızda bilgi sahibi olur, hastalıklarınızı, geçirdiğiniz ameliyatları ve tüm tıbbi geçmişinizi öğrenir. Burnunuzda ne gibi bir değişiklik istediğinizi tartışır, bilgisayarda yapılacak bir çalışma ile ameliyattan sonra tam olarak ne gibi bir görünüş istediğinizi öğrenir. Bu bilgisayar çalışması aynı zamanda ameliyatın planıdır da. Daha sonra ameliyat günü için hastaneden randevu alınır, ameliyattan önce dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında size bilgi verilir.

estetik cerrahi

BİRİNCİ GÜN: Burun ameliyatı olduğunuz sabah hastaneye kahvaltı etmeden, aç karına gelmeniz gerekir. Daha önceden bilinen bir rahatsızlığınız yoksa, yaşınız gençse ameliyat sabahı tahlilleriniz alınır (ileri yaşdaki hastalarda, uzun sürecek ağır ameliyatlarda, riskli hastalarda bu tahlillerin bir kaç gün önceden yapılması gerekir). Tahlil sonuçları 30-45 dakika içinde çıkar. Tahlil sonuçlarınızı ve sizi anestezi uzmanı değerlendirir. Anestezi almanızda bir sorun yok ise premedikasyon iğnesi yapıldıktan sonra ameliyathaneye alınırsınız. Ameliyat 45 dakika ile 2 saat kadar sürer. Ameliyat sonunda burun deliklerinizde tamponlar ve burun üzerinde alçı ile yatağınıza alınırsınız. Ameliyattan sonra uyanırken burnunuzdan nefes alamazsınız; bunu bilmeniz gerekir çünkü narkozdan çıkan hastalar burunlarından nefes almaya çalışır ve alamayınca panikleyebilir. Burun deliklerinizde tamponlar olacağı için ağzınızdan nefes almalısınız. Ameliyattan önce bunu bilirseniz paniklemezsiniz. Ameliyat olduğunuz akşam hastanede kalarak klinikte takip edilirsiniz, ertesi sabah taburcu olursunuz. Ameliyattan sonra en az 2 hafta başınız yüksekte yatmalısınız. Ameliyat sonunda yüzünüzde gelişecek ödemi azaltmanın iki yolu vardır: baş kısmını yüksekte tutmak ve buz uygulaması. Doğru yatış pozisyonu yukarıda örnek bir resimle gösterilmiştir.

İKİNCİ GÜN: Ameliyatın ertesi sabahı reçeteniz yazılır (ağrı kesici, antibiyotik ve burun damlası) ve taburcu edilirsiniz. Evde iken, yazılan ilaçları kullanmalısınız. Genellikle ağrı kesici ve antibiyotikleri sabah-akşam birer tablet kullanmalısınız. Tok karına alırsanız ilaçların midenize dokunma ihtimali azalır. Burun estetiğinden sonra enfeksiyon gelişme ihtimali çok çok azdır, fakat burun içi kirli alan kabul edildiğinden en azından 2 gün antibiyotik kullanmalısınız.

ÜÇÜNCÜ GÜN: Taburcu olduğunuzun ertesi günü (ameliyattan sonra 2 gün geçmiştir) kliniğe kontrole gelirsiniz ve tamponlarınız alınır. Tamponların alınması son derece kolaydır ve ağrısızdır. Hastaların bir çoğu tamponların alınmasına gelirken çok tedirgin gelirler; halbuki siz tamponlar alınırken farketmezsiniz bile. Tamponlar alındıktan sonra genellikle bir iki damla kanama olur. Bu kanama 2-3 dakikada duracaktır. Tamponlar alındıktan sonra burun damlasına başlamanız gerekir. Burun damlası, burun içini nemli tutmak için kullanılmaktadır (burun içine yapılan ameliyatlardan sonra bir süre burunda kuruluk olur). Tek kural, burun damlasını sık sık damlatarak burun içinde kuruluk ve kabuklanma olmasını önlemektir. Burun damlası steril serum fizyolojik olduğu için aşırı dozu söz konusu değildir; gün içinde istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Hatta burun içi ıslak iken ucu pamuklu bir kulak temizleme çubuğu ile burun içini temizleyebilirsiniz. Ameliyattan sonraki 4.-5. gün alçınızın değişimi için kontrole gelmeniz gerekir (hazır splint kullanıldıysa değiştirmeye gerek yoktur).

DÖRDÜNCÜ-BEŞİNCİ GÜN: Günler geçtikçe burnunuzdaki alçının bollaştığını hissedeceksiniz. Bunun sebebi burnunuzdaki ödemin çözülmeye başlamasıdır. Burun ameliyatlarından sonraki 2 gün ödem artar ve ikinci günden sonra ödem azalmaya başlar. Burundaki ödem ve şişlik azaldıkça üzerindeki alçı bol gelmeye başlayacaktır. Burnunuza verilen şekli korumak için yeni bir alçı yapılması gerekir. Şayet alçı yerine splint kullanılmısşa, splint burnunuza uyum sağlayacağından değiştirilmesi gerekmez.

YEDİNCİ-SEKİZİNCİ GÜN: Alçınız yada splint çıkarılır, ameliyat açık yöntemle yapılmışsa dikişler alınır (ameliyat sırasında kulaktan kıkırdak alınmışsa kulaktaki dikişlerde alınır). Burun üzerine destekleyici bir flaster bandaj yapılır. Bu bandajda 3-4 gün sonra çıkarılır. Bundan sonra yüzünüzdeki ve burnunuzdaki şişlikler hızla azalacaktır. İlk 2-3 hafta içinde gözaltlarındaki morluklar, burundaki şişlikler büyük oranda geçerler. Ödemin tam çözülmesi 6-9 ay, hatta 1 sene alır.Hasta gelebilecekse 1 ay-3 ay-6 ay-12 ay sonra kontrollere çağrılır. Hastaların ameliyat sonrası dönemde sabırlı olması gerekir. Burun estetiğinden sonra ödemi ve şişliği daha hızlı indirecek bir yöntem yoktur.





estetik cerrahiZiyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):

ip-location

 
 


,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸