estetik cerrahi Bu sayfanın son güncellenme tarihi:
   
 

duyuru
Bookmark and Share


duyuru2

duyuru3

duyuru4

        EN SIK YAPILAN ESTETİK AMELİYAT: BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ)

Burun estetiği, ülkemizde ve tüm dünyada estetik cerrahi kliniklerinde en sık yapılan estetik ameliyattır. Genel olarak dört amaçla yapılır:
Burnunun şeklinden hoşnut olmayan hastalarda sadece burun şeklinin düzeltilmesi için estetik burun ameliyatı yapılabilir. Bu ameliyata ″RİNOPLASTİ″ denir.
Kişi hem burnunun şeklinden şikayetçi, hem de burnundan nefes almada problemleri varsa; hem burnun şeklini düzeltici, hemde burundaki tıkanıklığı giderici bir ameliyat yapılır. Bu ameliyata da ″SEPTORİNOPLASTİ″ denir.
Ayrıca kazalara bağlı olan burun şeklindeki deformitelerde rinoplasti ile giderilir. Burun, yüzdeki konumu sebebiyle travmaya açıktır ve yüz kırıkları içinde en sık olanı burun kırığıdır. Bu gibi vakalarda burunda kemik yada kıkırdak yapıda eksiklik bulunabilir. Bu durumda eksik yapının yerine konması için vücudun başka bir yerinden kemik yada kıkırdak alınması gerekebilir. Kemik gerektiğinde sıklıkla kalça kemiğinden parça alınır. Kıkırdak kullanılacaksa kulak yada kaburga kıkırdağı kullanılabilir. Kaza sonucu burnunu tamamen kaybetmiş hastalarda ise çeşitli tekniklerle burun tekrar yapılandırılabilir. Bu amaçla sıklıkla alın cildi kullanılır. Bu ameliyatlara da ″REKONSTRÜKTİF RİNOPLASTİ″ denir.
Sıkça yapılan bir burun ameliyatı da ″REVİZYON RİNOPLASTİ″ ameliyatlarıdır. Burun estetiği ameliyatlarının yaklaşık 5-10% unda ufak tefek revizyonlar yapmak gerekir. Bu oran tüm dünyada yaklaşık böyledir. Revizyon rinoplasti yapıldığında genellikle sadece sorunlu kısıma yönelik işlem yapılır, ilk ameliyat kadar büyük çaplı olmaz.


BURUN ESTETİĞİ AMELİYATINDA NELER YAPILABİLİR?

Rinoplasti ameliyatında burundaki kemer alınabilir, düşük burun ucu kaldırılabilir, burun sırtı çökükse burası düzeltilebilir, burun uzunsa kısaltılabilir; kısa ise uzatılabilir, burun delikleri genişse daraltılabilir; darsa genişletilebilir, burun kökü daraltılabilir yada genişletilebilir. Kısacası kişinin isteği ve ihtiyacı doğrultusunda burunun görünüşünde her türlü değişiklik yapılabilir. Hastalar genellikle kemerli burunlarının düzeltilmesini, düşük burun ucunun kaldırılmasını ve burunlarındaki eğriliğin giderilmesini isterler.

Bu ameliyatı olacak kişilerin gerçekçi isteklerde bulunması gerekir. Bu ameliyatta amaç, yüzünüze ve vücut yapınıza uyan, yüzünüzün harmonisini bozmayan, pürüzleri giderilmiş bir buruna sahip olmanızdır. Kısacası estetik burun ameliyatında amaç, estetikli görünmeyen, abartısız, kişinin yüzüne yakışan, naturel bir burun elde etmektir. Burun kemikleri fazlaca alınmış, burun ucu aşırı kalkık, karşıdan bakıldığında burun delikleri görülebilen ve bakar bakmaz "Estetikli" dedirten vakalar başarılı sonuçlar değildir. Daha net ifade etmek istersek; bence ameliyat sonucu 80% naturel, 20% estetikli olmalıdır; yani bu ameliyatta amacımız estetik kusuru olmayan, düzgün, sıradan olmayan, fakat aynı zamanda da ameliyatlı hissi vermeyen sonuçlar elde etmekdir.


BURUN ESTETİĞİ KİMLERE, NE ZAMAN YAPILABİLİR?

Rinoplasti, genellikle kızlarda 16-17; erkeklerde 17-18 yaşından önce yapılmaz. Bu yaş sınırı, kişinin ameliyat için gerekli fiziksel ve ruhsal olgunluğa erişmesi için önemlidir. Yüz ve dolayısıyla burun gelişimi ancak bu yaşlarda tamamlanır; kişi kendisi hakkında böyle bir karar verecek psikolojik olgunluğa erişir. Kişi sağlıklı olduğu sürece bu ameliyat için bir üst yaş sınırı yoktur. Hatta ileri yaşlarda yüz germe gibi diğer gençleştirme ameliyatları ile birlikte yapılabilir. Ayrıca kişinin hür iradesi ile ameliyata karar vermiş olması da önemlidir. Başkalarının telkini ile estetik ameliyat olmak son derece büyük bir hatadır. Böyle ameliyat olan hastalar genellikle hayal kırıklığına uğrarlar ve sonuçtan tatmin olmazlar (estetik ameliyatların psikolojik etkileri üzerine daha geniş bilgi edinmek için tıklayınız).

Ameliyat sonrası gerçekdışı beklentileriniz olmamalıdır. Ameliyat sonrası görünümünüz daha iyi olur, kendinize özgüveniniz artabilir fakat burun estetiği tek başına çevrenizin size olan tavrında bir değişiklik yaratmaz, sizi daha popüler kılmaz yada beğendiğiniz bir şahsa (bir ünlüye mesela) benzemenizi sağlamaz. Estetik dışı problemleriniz varsa (eşinizle aranız iyi değilse yada çevrenizden beklediğiniz ilgiyi görmüyorsanız vb..) burun ameliyatı olmak çare değildir. Estetik rinoplasti sadece size ,sizin istekleriniz doğrultusunda, daha yüzünüze giden, daha beğeneceğiniz bir burun ve yüz görünümü kazandırır; burnunuzda görünüşünüzü bozduğunu düşündüğünüz kısımların daha göze hoş gelmesini sağlar.

Estetik ameliyat olacak kişilerin yaşları ile ilgili yasal kısıtlamalar da olduğunu hatırlatmalıyım. Bu ameliyatı olacak kişiler 18 yaşından küçük iseler, ancak ebeveynlerin izni ile ameliyat edilebilirler; 18 yaşından büyük kişiler ebeveyn izni olmaksızın ameliyat olabilirler.

Kısaca özetlersek:
estetik cerrahi16-17 yaşını doldurmuş,
estetik cerrahigerçekçi beklentileri olan,
estetik cerrahiameliyat olmaya kendi isteği doğrultusunda, çevrenin telkinlerinden etkilenmeden kendi kendine karar vermiş olan,
estetik cerrahiburnundaki estetik kusurları tam olarak ifade edebilen,
estetik cerrahisigara içmeyen,
estetik cerrahiburun cildi çok yağlı ve kalın olmayan,
estetik cerrahiherhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan,
estetik cerrahiherhangi bir psikolojik rahatsızlığı olmayan kişiler burun estetiği ameliyatı için uygun adaylardır.

BURUN ANATOMİSİ

Burun, kısaca özetlersek 7 parçadan oluşur. Üstte sağlı sollu burun kemikleri (ilk resimde 1 ve 2 ile işaretli), burun deliklerini ikiye ayıran septum kıkırdağı (ikinci resimdeki mavi renkli ve 3 ile işaretli kıkırdak), yukarıdaki burun kemikleri ile aşağıya devam eden sağlı sollu burun kıkırdakları (üçüncü resimde 4 ve 5 ile işaretli) ve dördüncü resimde 6 ve 7 ile işaretli burun kanat kıkırdakları.

Bu yapılar, buruna eşsiz bir üç boyutlu yapı kazandırır. Buruna şekil verilirken bu üç boyutlu yapı bozulmadan, hava yolları daraltılmadan (darsa açılarak) buruna şekil verilir.

estetik cerrahi Eski Romada cerrahlar, gladyatörlerin kesilen burun ve kulaklarını onarıyordu. Milattan önce 700 yıllarında Roma da, yüzünde büyük bir yara olan bir kişinin imparatorluğu yönetemiyeceği düşünülüyordu. Bu yüzden düşmanları İmparator II. Justinyen in burnunu kesmişlerdi; fakat milattan önce 704 yılında Justinyen geri döndü ve tekrar imparator oldu. Bu dönemde yapılan heykellerinde, alnında derin bir yara izi olup, burnunda herhangi bir iz görülmemektedir. Alındaki bu yara izinin Justinyen in geçirdiği burun onarım ameliyatına bağlı olduğu, alın dokusu ile burun defektinin onarıldığı düşünülmektedir (alın dokusu ile burun onarımı bugün dahi sıklıkla yapılan bir ameliyattır).

estetik cerrahi Onbeşinci yüzyılda yaşamış olan Leonardo Fioravanti, bir asker-cerrahdı. Kuzey Afrikada burnu kopan bir askerin burnunu kumdan alıp, idrarı ile yıkayıp (o yıllarda sterilizasyon yoktu, temizlik için idrar kullanılıyordu), burnu yerine dikmiş idi. Burun tutunca Leonardo Fioravanti nin ünü gitgide büyüdü.


PROFİLOPLASTİ: SADECE BURUNDA DEĞİL, TÜM PROFİLDE DÜZELME SAĞLANMALI

Kişi doktoruna başvurduğunda burnu ile ilgili şikayetlerini net olarak belirtmelidir. Doktorunuz rinoplasti sırasında burnunuza istediğiniz şekli verebilir. Ameliyat öncesi sizin dikkatinizi çekmeyen, görünüşün kötü olmasına katkısı olan deformiteler olabilir. Doktorunuz sizin isteklerinizi dinledikten sonra kendi estetik bilgisi ışığında size gerekli önerilerde bulunacaktır. Ameliyattan sonraki görünümünüzü, çekilen dijital resimlerinize bilgisayarda rötuş yaparak ameliyattan önce görebilir, doktorunuzla daha ameliyat olmadan sonuç konusunda tartışabilirsiniz. Burun estetiğinin aynı zamanda bir "Profiloplasti" olduğu unutulmamalıdır.

"Profiloplasti", yüzün yandan görünüşünün, alından başlayarak buruna uzanan, dudaklar, çene ucu ve boyun ile devam eden tüm profil görünümünün düzeltilmesidir. Bu yüzden burun görünüşü muayene edilirken yüzün diğer yapıları da (alın, üst ve alt çene, dudaklar, çeneucu ve boyun) değerlendirilmelidir. Burun ile birlikte yüzümüzün profilini oluşturan en önemli yapı çenemizdir. Kişinin burnu kemerli olduğu gibi çenesi küçük olabilir. Bu gibi durumlarda burun kemerinden alınan kemik dokusu (yada çene ucu için özel üretilmiş silikon yada medpor protezler) çene ucuna konarak yüzün harmonisi sağlanmaya çalışılır. Bazı estetik adaylarında ise burunda fazla bir kemer olmamasına rağmen çene ucu aşırı gelişmiş olabilir. Bu durumda da burun ameliyatı ile beraber çene ucunu traşlamak, ufaltmak gerekebilir. Burnun estetik muayenesi sırasında mutlaka kişinin profili de değerlendirilmeli ve burun ile çene ucu arasındaki denge sağlanmalıdır. Örneğin aşağıdaki resimler burun ve çene yapısının profili nasıl değiştirdiğini oldukça dramatik bir biçimde gösteriyor.


estetik cerrahiİlk resim (A) orjinal resimdir ve üzerinde oynama yapılmamıştır.
estetik cerrahiİkinci resimde (B) modelin burnu kabalaştırılmış, çenesi küçültülmüştür.
estetik cerrahiÜçüncü resimde (C) modelin sadece çenesi hafifçe büyütülmüştür.
estetik cerrahiDördüncü resimde (D) modelin çenesi büyütülmüş ve burnundaki hafif çöküklük giderilmiştir. Modelin profilinde ilk resime (A) göre büyük düzelme olduğu görülmektedir.
estetik cerrahi Yapılan bu değişiklikler bilgisayarda yapılmıştır. Çok ufak oynamalar olmasına rağmen resimler arasındaki fark oldukça dramatik olmuştur.

Gereken vakalarda çeneucu büyütme ameliyatı, mutlaka burun estetiği ile birlikte yapılmalıdır. Genellikle bu hastalarda çeneucu küçüktür, burun büyüktür. Burnun küçültülmesi ile çeneucunun büyütülmesi birlikte yapılırsa yüz profilindeki dengesizlik giderilmiş olacaktır. Sonuçlar çarpıcıdır. Aşağıdaki yabancı kaynaklı videoda benzer vakaların ameliyat öncesi ve sonrası görüntülerini görebilirsiniz..



AMELİYAT TEKNİKLERİ

Burun estetiği genellikle 2 ana teknikle yapılır. ″Açık rinoplasti″ ve ″kapalı rhinoplasti″. Bu iki yöntemin de kendilerine göre avantajlı ve dezavantajlı yönleri vardır. Bunları madde madde sıralarsak:

"1) AÇIK TEKNİK :

1930'lardan beri uygulanan bir ameliyat yöntemidir. Açık burun ameliyatında (″external″ yada ″open rhinoplasty″ de denir), her iki burun deliği içindeki kesiler, burun delikleri arasında kalan kısıma yapılan bir kesi ile birleştirilir. Böylece burun ucundaki cilt bir kapak gibi kaldırılabilir ve kapalı yönteme göre çok daha iyi bir görüş sağlanabilir. Açık burun ameliyatı, kıkırdak ve kemik yapıların daha çok görülerek yapıldığı bir ameliyattır. (Açık burun ameliyatında görünür bir yere kesi yapılsa da farkedilir bir iz kalmamaktadır.) Buraya yapılan kesi, yara kontraksiyonu ile daha da belirgin olmaması için zigzaglı yada basamaklı şekilde yapılır.

Ne zaman yapılır?
estetik cerrahiBurun ucuna işlem yapılacaksa (burun ucu küçültülecekse, sivrileştirilecekse, kaldırılacaksa, burun ucundaki kıkırdaklar ayrıksa ve birleştirilecekse).
estetik cerrahiBurun ucunda asimetri varsa.
estetik cerrahiburun ucu ve kanatları fazlaca şişkinse (bulbous nasal tip).
estetik cerrahiBurun ucu çok uzunsa yada kısa ise.
estetik cerrahiBurun kanatlarını oluşturan kıkırdaklarda şekil bozukluğu varsa.
estetik cerrahiBurun ucunun desteği zayıfsa.
estetik cerrahiBurunda ciddi eğiklik varsa (crooked nose).
estetik cerrahiBurun ortasındaki kıkırdakta ciddi eğrilik varsa (crooked septum).
estetik cerrahiNasal valve dediğimiz yapıda fonksiyonel yetersizlik yada darlık varsa.
estetik cerrahiBurun orta kısımda bulunan kıkırdakta iki burun deliğini birleştiren delik oluşmuşsa (septal perforasyon).
estetik cerrahiBurun sırtına, kanatlara, septuma yada diğer kısımlara kıkırdak yaması konacaksa (tip graft, columellar graft, spreader graft).
estetik cerrahiBurun tümörlerinde.
estetik cerrahiKonjenital deformitelerde (dudak-yarığında).
estetik cerrahiTravmaya bağlı ciddi deformitelerde.
estetik cerrahiSekonder rinoplastide.
estetik cerrahiSarı yada siyah ırkdan insanlara yapılan burun estetiğinde.

Avantajları:
estetik cerrahiBurunda müdahale edilecek yapıların mükemmel bir şekilde görülmesini sağlar. Tüm ameliyat anatomik yapılar görülerek yapılır.
estetik cerrahiBurun ucuna özel bir işlem yapılacaksa (burun ucunun küçültülmesi, dikleştirilmesi, kaldırılması, sivrileştirilmesi gibi), bu işlemlerin çok daha kolay yapılmasını sağlar.
estetik cerrahiBurun kıkırdak yaması kullanılacaksa daha kontrollü konmasını sağlar.
estetik cerrahiSimetrinin sağlanmasını kolaylaştırır.

Dezavantajları:
estetik cerrahiBurun ucunda, kollumella denilen bölgede çok hafif de olsa bir iz kalır.
estetik cerrahiBurun ucunda fazlaca ödem gelişir ve ödemin geçmesi daha uzun zaman alır.
estetik cerrahiDaha fazla dokunun açılması gerekir.
estetik cerrahiAmeliyat sonunda birbirinden ayrılan tüm dokuların birbirlerine tespiti -dikilmeleri- gerekir.
estetik cerrahiAçık burun ameliyatında kıkırdak ve kemik yapılara ulaşmak daha fazla vakit alır, ameliyat süresi uzar.


2) KAPALI TEKNİK :

Kapalı burun estetiği (″endonasal″ yada ″closed rhinoplasty″), sadece burun delikleri içine yapılan bir kesiden girilerek gerçekleştirilen bir ameliyattır. Bu yöntemde burun dışında hiç bir iz kalmaz ve ameliyat daha çok kemik ve kıkırdak yapılar görülmeden, elle hissederek yapılır.

Kapalı burun ameliyatı tamamen elle hissederek yapılır. Görüş açısı çok düşüktür. Cerrahi aletler, burun deliği iç kısmına yapılan bir kesiden içeri yerleştirilir; tipik olarak kanat kıkırdağı altından geçip burun kemiklerinin üzerine doğru ulaşırlar. Alttaki çizim cerrahi aletlerin nasıl yerleştirildiğini net olarak gösteriyor..

Ne zaman yapılır?
estetik cerrahiHasta daha önce burun ameliyatı geçirmemişse.
estetik cerrahiBurun kanatlarında ve burun ucunda düzeltme yapılmayacaksa.
estetik cerrahiBurunda çok ciddi bir eğrilik yoksa.
estetik cerrahiBurunda sadece hump (kemer) alınması gibi sınırlı bir işlem yapılacaksa.

Avantajları:
estetik cerrahiDışarıdan görülebilir bir iz kalmaz.
estetik cerrahiAçık yönteme göre daha kısa sürer.
estetik cerrahiAçık yönteme göre daha az dokunun açılması gerekir.

Dezavantajları:
estetik cerrahiBurun yapıları daha zor görülür. Görüş kısıtlıdır.
estetik cerrahiBurundaki asimetrilerin düzeltilmesi daha zordur.
estetik cerrahiBurun kanatlarına ve burun ucuna müdehale etmek zordur.

Bunlar dışında delivery, extracorporal gibi değişik ve her zaman kullanılmayan teknikler de vardır.



VİDEOLAR:


Burun anatomisi












Burun estetiği kılavuzu:


Kapalı burun estetiği: Tüm ameliyat burun kanadının içinden yapılır, neredeyse tüm ameliyat elle burun üzerinden hissedilerek yapılır..


Açık teknikle yapılan burun estetiği üzerine bir video:


Açık teknikle yapılan burun estetiği üzerine bir video:


Açık burun estetiğinin grafik animasyonla anlatımı:


Burun estetiği üzerine mükemmel bir 3-D animasyon.. Ameliyatta neler yapıldığını çok net göstermişler, mutlaka seyredin..:


Ameliyattan sonra burun nasıl bandajlanır?



BİLGİSAYAR ÇALIŞMASI :

Ameliyattan sonraki görüntünüzün nasıl olacağını doktorunuzla ilk görüşmenizde yapılacak bilgisayar çalışmasında görebilirsiniz. Bu çalışma nasıl bir burun istediğinizi, burnunuzun nerelerinden rahatsız olduğunuzu ifade etmenizin en kolay yoludur. Bilgisayarda istediğiniz tüm rötüşlar yapıldıktan sonra rötüşlanmamış resminizle, rötüşlanmış resminiz üstüste getirilerek burnunuzda ne derece değişiklik yapılacağı net olarak görülür. Eğer burun estetiği, profilinizin düzelmesine yeterli gelmiyorsa, ek estetik ameliyatlar yapmak gerekiyorsa bunu rötüşlanmış resminizde görürüz. Örneğin bazı hastaların çenesi çok ufakken burunları çok büyüktür. Bu hastalarda resim üzerinde burun ufaltılır, çene ucu büyütülür. Böylece rinoplasti ile birlikte çene ucunu büyütmenin profili nasıl etkileyeceği görülür. Bir anlamda ameliyatın planı bu çalışma sırasında yapılır ve ameliyat sırasında, planlanan değişiklikler gerçekleştirilir.

Bilgisayar çalışmasının faydalarını şöyle özetleyebilirim:
Doktorunuz sizin kafanızdaki estetik ameliyat sonrası görünümü, resminizi bilgisayarda rötuşlayarak somut olarak görebilir. Resim çalışması, istediğiniz görünümü sözlerle anlatmanızdan daha etkilidir. Sonuçta buruna verilecek şekil asıl olarak sizin istekleriniz doğrultusunda şekillenmektedir. Ameliyatın planlanması için bilgisayar çalışması şarttır. En basit örnek olarak kemerin alınışını verebilirim. Yandan alınmış resminizde rötuş yaparak ameliyat sonrası görünümünüz ortaya konabilir; daha sonra orjinal resminiz ve rötuşlanmış resminiz üstüste konarak ne kadar kemer alınacağı görülebilir. Aynı şekilde burun ucunun ne kadar kaldırılacağını da bu şekilde görebilirsiniz. Bazen sadece burun estetiği hastanın profilinin düzelmesine yetmez. Hastanın boyun ve gıdı bölgesinde fazla yağ birikimi var ise bu bölgeye liposuction yada boyun estetiği yapmak gerekebilir. Sıklıkla hastalarda çene ucuna da işlem yapmak gerekir. Özellikle hastanın burnu büyük, çenesi küçük ise, burunu küçültüp çeneucunu büyütmekle kişinin görünüşü ciddi boyutta değişebilir. Daha öncesinde tüm profil dengesi bozuk kişilerde bu iki girişim aynı anda yapılarak profil dengesi sağlanabilir. Çeneucu, ya kemik yapıya yapılan bir işlemle (çeneucu kemiğinin kesilip ilerletilmesi ile) yada bu bölgeye özel silikon protez koyarak büyütülebilir. Bu işlemler son derece basit ama bir o kadar da etkili işlemlerdir. Burun estetiği sadece burnunuzun görünüşünü değil tüm profil görünümünüzü etkiler, profilde tam bir düzelme sağlamak için ek girişimler yapmak gerekebilir. Bilgisayar çalışmasında ek girişim yapmak gerekip gerekmediğini çok net görürüz. Böylece, ameliyattan sonra "keşke boyuna da estetik yapsaydık, çene ucunda büyüme sağlasaydık" demeyiz; çünkü ameliyat bittikten sonra artık çok geçtir. Profili düzeltmek için yapılacak tüm ameliyatların önceden planlanması şarttır.

AMELİYATTAN ÖNCE

Ameliyattan önce fizik muayeneniz yapılır, önemli bir hastalığınız yada herhangi bir ilaç allerjiniz varsa bunlara yönelik tetkikler yapılır. Anestezi alacağınız için anestezi uzmanınca değerlendirilip gerekli kan ve idrar tahlilleriniz yapılır. Ameliyattan önce klinik arşivinde saklanmak üzere resimleriniz alınır. Bu resimler ameliyat sonrası görünümünüzü değerlendirebilmek için gereklidir. Estetik burun ameliyatından önce ameliyata hazırlık olarak doktorunuzun vereceği tavsiyelere uymalısınız:


estetik cerrahi Örneğin sinuzitiniz var ise sinüzitin aktif olduğu dönemlerde estetik burun ameliyatı olmamanız önerilir. Önce sinüzit tedavisi görmelisiniz.
estetik cerrahi Sinüzitte olduğu gibi gripli olduğunuz dönemlerde de estetik burun ameliyatı olmanız önerilmez.
estetik cerrahi Sigara içiyorsanız en az bir hafta önce sigara içmeyi bırakmış olmalısınız (tiryakiler için bırakın demek zordur, mümkün olduğunca azaltın diyelim).
estetik cerrahi Ameliyattan önceki 48 saat içinde alkol almamalısınız.
estetik cerrahi Yine ameliyattan önceki 48 saat içinde spor karşılaşmaları gibi büyük efor sarfettirici aktivitelerden kaçınmanız önerilir.
estetik cerrahi Ameliyattan önceki 10 gün içinde aspirin ve benzeri antienflamatuar ilaçları almamış olmalısınız. Bu gibi ilaçlar kanı sulandırarak ameliyattaki kanamayı arttırır.

estetik cerrahi Ameliyattan önceki ve sonraki 2 hafta içinde (toplam 4 hafta kadar) sigara içmemelisiniz. Tabii, sigara tiryakilerinin sigarayı pat diye bırakamayacaklarını bildiğimden ben gerçekçi olup, hastalarıma ″mümkün olduğunca az sigara için″ diyorum. Sigarayı azaltın ama bu dönemin, sigarayı bırakmak için harika bir fırsat olduğunu da unutmayın. Sigaranın ameliyat olmuş kişilerde en çabuk oluşan kötü etkisi yara iyileşmesini bozmasıdır. Özellikle açık yöntemle yapılan burun ameliyatlarında ameliyat izinin en az kalması amaçlandığından sigara içmemeniz çok çok önemlidir. Sigara içen kişilerde yara izi daha belirgin kalabilir. Sigara ve alkolün estetik ameliyatlardaki etkileri hakkında daha geniş bilgi almak için tıklayınız.

estetik cerrahi Ameliyat olacağınız zaman gömlek gibi önden düğmeli, rahat giyilen kıyafetler giyiniz. Boynu dar kıyafetler burnunuzda alçı varken giyinmenizi zorlaştırır.

ANESTEZİ VE AMELİYAT

Burun ameliyatları genel anestezi ile yada sedasyon ile (kişi tam uyutulmadan, hafif anestezi ile) yapılabilir (ben genel anestezi ile, hastayı tam uyutarak ameliyat etmeyi tercih ediyorum). Ameliyat sabahı hastaneye aç karna gelmelisiniz. Ameliyattan önceki en az 4 saat katı gıda, en az 2 saat sıvı gıda almamış olmalısınız. Odanızda damar yolu açılır, serum takılır ve halk arasında cesaret iğnesi denen rahatlatıcı bir iğne yapılır. Bu sayede ameliyata heyecansız girmeniz sağlanır. Narkoz verildikten sonra gerekli hazırlıklar yapılır ve ameliyata başlanır. Ameliyat burun delikleri içinden yapıldığı için dışarıdan görülebilecek bir iz kalmaz. Sadece açık yöntem ile yapılan ameliyatlarda iki burun deliği arasında kalan kısımada kesi yapılmaktadır, fakat buraya atılan ince dikişler, yara iyileştikten sonra genellikle görülebilen bir iz bırakmazlar. Burun estetiğinde kalan izler tamamen burun delikleri içinde kaldığından bu ameliyatın tamamen izsiz gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Ameliyat genellikle 1,5-2 saat sürer. Öncelikle burun içine ve çevresine kanamayı azaltıcı bir iğne yapılır. Bu ilacın etkisini göstermesi 10 dakika alır. Bu sırada burun içi temizlenir, antiseptik solusyonla silinir ve burun kılları kısaltılır. Bazı cerrahlar bu kılları bistüri ile kazırlar ve tamamen temizlerler (bistüri ile kazındığında burun içi kılları daha gür çıktığından ben kılları temizlerken bistüri kullanmıyorum; sadece makas ile kısaltıyorum). Burun kılları kısaltıldıktan sonra 10 dakika tamamlanınca ameliyata başlanır. Ameliyat sırasında burun kemiklerine şekil verebilmek ve fazla kemik kısımlarını almak için burun kemikleri uygun noktalardan kontrollü olarak kırılır.

Aşağıdaki ilk resimde sarı çizgili hat, burun kemeri alınırken kemiğin kırıldığı hattı gösteriyor. Siyah çizgili hat ise burun kemiklerinin sağ ve soldan kırıldığı yeri gösteriyor. İkinci resimde bu, burun kemiklerinin kırıldığı hatları kırmızı çizgi ile işaretli görüyorsunuz. Diğer iki resimde ise burnu oluşturan yapılar görülüyor. Fıstık yeşili-sarı renk olan burun kemikleri, mavi renkli olanlar burun kıkırdakları ve yeşil olan ise burun deliklerini ortadan ikiye ayıran septum kıkırdağıdır.

Kemik ve kıkırdak yapıya istenen şekil verildikten sonra burun içine konan tamponlar ve burun üzerine konan splint ile verilen şeklin korunması sağlanır (yalnız çok eğri, ileri derecede şekil bozukluğu olan burunlarda splint yerine büyük alçı uygulamak gerekir). Splint konulduğunda değiştirilmesi gerekmiyor ve bir haftanın sonunda alınıyor. Alçı konulduğunda ise 4 gün sonra değiştirilmesi, 7.-8. günde alınması gerekiyor. Tamponlar ve splint doktorunuzun uygun gördüğü zamanda alınır; genellikle bir-iki gün sonra tamponlar, birinci hafta sonunda splint alınır. Splint alındıktan sonra ince flasterler ile geçici bir splint daha yapılır, bu splintde bir kaç gün sonra alınır. Tamponların alınması ve splint değişimi sanıldığı gibi ağrılı bir işlem değildir. Bir çok hasta ameliyat kadar ″tamponlar alınırken duyacağı acıdan″ da korktuğunu ifade ediyor. Bugün uygulanan tekniklerle tamponlar çekilirken eskisi gibi ağrı duyulmamaktadır. Bu durumu şöyle özetleyebilirim. Eskiden uygulanan rinoplasti tekniklerinde burun içinde, burun deliğinin tavanı boyunca uzun bir yara oluşuyordu. Burun içini bir tünel gibi düşünürseniz, tünelin tavanında boydan boya bir kesi oluşuyordu; konan tampon buradaki yaraya yapıştığı için çekilirken ağrı da oluyordu, kanama da.. Günümüzdeki tekniklerde artık bu uzun kesi yapılmamaktadır. Burun içini yine bir tünel gibi düşünürseniz, tünelin tavanında herhangi bir kesi olmadığı için tamponların alınması çok kolay olmakta, tamponlar alınırken acı duyulmamakta ve bir iki damla dışında kanama olmamaktadır. Ben tampon olarak antibiyotikli pomad yedirilmiş 2-3 santimlik ufak gaz tampon kullanıyorum. Silikon hazır tamponları tercih etmiyorum; çünkü gaz tamponlar hem yumuşak olduğundan burun içinin şeklini alıyor hemde emici olduğundan burun içindeki sızıntıları emiyor.

DİKKAT! BURUN ESTETİĞİ, REVİZYON İHTİMALİ OLAN BİR AMELİYATTIR !
estetik cerrahi Burun estetiği olan hastaların bir kısmında (%3-5) revizyon ameliyatları gerekmektedir. Ameliyatın doğası gereği şişlikler indikten sonra geç dönemde, önceden tahmin edilemeyen bazı pürüzler olabiliyor. Bu pürüzleri gidermek içinde "sekonder rhinoplasty" denen revizyon ameliyatları yapılıyor. Bu durum tüm dünyada böyledir. Estetik cerrahi kitaplarında bu yüzden burun estetiği konusu iki bölümde işlenir: "Rhinoplasty" ve "Seconder rhinoplasty" Bu sebeple hastalara ameliyat sonunda "hokka bir burun garantisi" vermek doğru değildir; garanti verilse bile bu ancak % 95 olabilir. Rhinoplasty olacak kişilerin bu riski bilmesi gerekir.


AMELİYATTAN SONRA TAKİP

estetik cerrahi Ameliyat sonrası genellikle yüzde şişlik ile beraber künt bir ağrı oluşur. Göz altlarında morluklar ve şişlikler oluşur. Ameliyattan hemen sonra buz uygulaması ile morluk ve şişliklerin önüne geçilebilir. Morluk ve şişliklerin ne kadar olacağını bilemeyiz. Kişinin bünyesine bağlı olarak bazı hastalarda çok fazla bazısında çok az olabilmektedir. Morluklar ve şişlikler 1-2 haftada büyük ölçüde kaybolur ve sokağa rahatça çıkabilecek duruma gelirsiniz. Şişliklerin tamamen kaybolması bir kaç hafta alabilir.

estetik cerrahi Ameliyat olduğunuz gün ve takip eden bir iki gün burnunuzdan sızıntı şeklinde kanamalar olabilir. İlk günden sonra kanamalar azalır ve ikinci gün burnunuzdaki tamponlar alındıktan sonra genelde bitmiş olur. Yüzünüzde oluşan şişliğe bağlı olarak arada bir burun alçınızın değiştirilmesi gerekir (splint kullanılmış ise splintin değiştirilmesi gerekmez). Yüzünüzde şişlik fazla olmuşsa, bu şişlik indikçe burnun üzerindeki alçı, şişliği inen burnunuza büyük gelip gevşiyeceği için yeni bir alçı yapmak gerekir.

estetik cerrahi Ameliyattan sonra en az 1 ay kadar burnunuzu darbelerden korumalısınız. Bu amaçla yakınınızda küçük çoçuk, bebek bulundurmamanız iyi olur. Küçük çocuklar, olayın ciddiyetinin farkında olmadıkları için oyun olsun diye yüzünüze darbe vurabilir.

estetik cerrahi Futbol, basketbol gibi sporlar yapıyorsanız bir süre ara vermeniz önerilir. Spor karşılaşmaları sırasında burnunuz darbe alabilir.

Jacques Joseph (1865-1934)
estetik cerrahi Günümüzde uygulanan burun ameliyatı tekniklerini geliştiren, burun estetiğinin babası sayılan Jacques Joseph (1865-1934). İlk kez estetik kulak ve burun ameliyatlarını gerçekleştirdiği için akademik bulunmayarak çalıştığı üniversiteden atılmış idi. 1898 de ilk kez burun küçültme ameliyatı yaptı, 1904 de ise ilk kez burun deliği içinden girerek burun küçültme ameliyatını yaptı (ki bu teknik bugün dahi uygulanan kapalı burun estetiği tekniğidir). Kendisi ayrıca meme küçültme ve yüz germe tekniklerini de ilk geliştirenlerdendir. Burun estetiği için geliştirdiği bir çok cerrahi alet bugünde kullanılmaktadır.

estetik cerrahi Denize yada havuza giriyorsanız son derece dikkatli olmanız tavsiye olunur.

estetik cerrahi Bayanların bir ay kadar topuklu ayakkabı giymemesi önerilir. Burun estetiğinden sonraki bir ay içinde ayağınızın takılıması yada burkulması sonucu düşmeniz ve burnunuzu çarpmanız burun şeklinin bozulmasına yolaçabilir (bu, daha önce başka hastalarımın başına geldiği için bayanları özellikle uyarıyorum).

estetik cerrahi Henüz alçınız varken aşırı sıcak yerlerde bulunmamanız gerekir. Sıcak ortamda terlerseniz alçı ve alçıyı tutan flasterler gevşeyebilir. Bu sebeple saunaya bir süre gitmemelisiniz. Duş alırken çok sıcak su ile duş almamalı ve alçıyı ıslatmamalısınız.

Owen Wilson
estetik cerrahi Burnu son derece şekilsiz olduğu halde bu sayede para kazananlar da vardır. Ünlü Hollywood yıldızı Owen Wilson bu kişilerden biridir. Owen Wilson'ın burnu, oyuncunun yüzüne karekteristiğini kazandıran en önemli unsurlardan biridir. Owen wilson'ın rol aldığı bazı filmler: Armageddon (1998), Meet the parents (2000), Shanghai Knights (2003), Meet the Fockers (2004)..

estetik cerrahi Alçınız çıkana kadar aşırı mimik hareketleri yapmamanız, mümkün olduğunca gülmemeniz ve hapşırmamanız gerekir. Bu gibi hareketler alçının yerinden oynamasına yolaçar.

estetik cerrahi Bir iki ay kadar dar yakalı kıyafetler yada dar boyunlu kazaklar giymemeniz önerilir. Özellikle yüzünüzde alçı varken geniş yakalı kıyafetler giymek sizin için kolaylık olacaktır.

estetik cerrahi Ameliyattan sonra bir süre için burun içinin nemliliğini sağlayan mukoza bezleri salgı yapmadığı için burun içinde kuruluk ve kabuklanma olabilir; bu rahat nefes almanıza engel olur. Nemliliği sağlamak için doktorunuz size burun damlası yada spreyi reçete edecektir. Burun içi tekrar kendi kendine nemlenene kadar bu ilaçları kullanın.

estetik cerrahi Ameliyattan sonraki bir hafta içinde lens kullanmayın. Bunun dışında yine en az 2 ay gözlük takmamanız önerilir.

estetik cerrahi Burnunuzun şişliğinin tam olarak inmesi 3 ay ile 6 ay arasında bir süre alabilir. Ameliyat sonrası şeklin tam oturması 6 ay ile 1 sene alabilir. Ameliyat sonrası burnunuzun şeklini beğenmeyenler yada şiş kaldığını söyleyenler olabilir. Rhinoplasty sırasında burun kemikleri özel noktalardan kırıldığı için şişlerin inmesi uzun süre alır. Bu yüzden sabırlı olup, burnunuzun görüntüsünün gün geçtikçe dahada güzelleşeceğini bilmelisiniz. Ayrıca doktorunuzla bağlantınızı kesmeyiniz ve ameliyattan sonraki altıncı ay yada birinci yılda doktorunuzu mutlaka ziyaret ediniz. Ameliyat sonrası bakım ile ilgili olarak ek bilgileri okumak için tıklayınız.


Adrien Brody
estetik cerrahi Adrien brody, hollywood un en büyük buruna sahip yıldızlarındandır. Burnu hem büyük, hem eğri, hem de ucu düşüktür, ama bu karizmatik bir yüze sahip olmasını engellemiyor (hatta, kaşları da düşük). Oyuncu, bugüne kadar en genç yaşta oscar almış oyuncudur. Brody, 2002 yılında Roman Polanski nin Piyanist adlı filmi ile en iyi erkek aktör ödülünü almış idi; o sırada 29 yaşındaydı...

AMELİYATSIZ BURUN ESTETİĞİ MÜMKÜN MÜ? BURUN KEMİKLERİ KIRILMADAN BURUN ESTETİĞİ OLUR MU?

estetik cerrahi Son yıllarda bir çok estetik ameliyatın, ameliyatsız şeklini icat etmek moda olmuş; halka bu yöntemleri 15 dakikada ameliyatsız estetik yada öğle arası estetiği estetik cerrahişeklinde sunmak salgın şeklinde doktorlar arasında yayılmıştır. Tabii ki tv ve gazetelerde bu müthiş haberlerin üzerine balıklama atlamakta, haber saatlerinde bu haberlere geniş yer vermektedirler. Bu sayede son zamanlarda hastalar tarafından ameliyatsız burun estetiği, ameliyatsız meme büyütme, ameliyatsız yüz germe gibi teknikler sıkça sorulur olmuştur. Bu konuda iki çift laf etmek şart oldu sonunda.

estetik cerrahi AMELİYATSIZ BURUN ESTETİĞİ OLUR MU?
estetik cerrahi Burun estetiği dediğimizde burun yapısındaki o kadar çok noktanın düzeltilmesinden bahsediyoruz ki, saymak gerekse oldukça uzun bir liste olur. Örneğin burun ucunun düşüklüğü, burun-dudak açısı, burun ucunun kalın-toplu olması, burnun kemerli olması, burnun eğri olması, kanatların geniş olması, kanatların uzun olması, burnun yayvan olması vs.. vs.. Burun estetiği dediğimiz zaman tüm bu yapılarda düzelme anlıyoruz (sadece burun ucunun kaldırılmasını burun estetiği olarak sayamıyorum; kanatlar uzun kaldıysa ve burun delikleri çok genişse, sadece burun ucunu tırtıklı iplerle kaldırmak neye yarar?). Klasik burun estetiğinde yapılan şey ise burnun örtüsünün (cilt) alttaki çatıyı oluşturan yapıdan (kemik ve kıkırdak) kaldırıp alttaki kemik-kıkırdak yapıya şekil vermektir. Şekil verirken elbette kemikler kırılmakta (kemikleri uygun noktalardan kırmadan nasıl şekil verebilirsiniz?) kıkırdak dokular inceltilmekte, şekil verilmektedir. Ameliyatın sonunda burnun örtüsü (cilt) üzerine bırakılır ve tümüyle bir burun estetiği yapılmış olur. Bugüne kadarki tecrübelerime göre burun estetiğinde, tam bir düzelme sağlamak için mutlaka burun kemikleri uygun noktalardan kırılmalıdır.


1) İPLERLE BURUN UCUNU KALDIRMA:
estetik cerrahi Tırtıklı iplerle yada ameliyat ipliği ile burun ucunu kaldırma burun estetiği değildir; olsa olsa ameliyatsız burun ucunu kaldırma olarak adlandırılabilir. Burun estetiği dediğimiz ameliyat ise sadece burun ucunu kaldırma olarak niteleyemeyeceğiniz kadar komplike bir ameliyattır. İplerle burun ucunu kaldırırsınız ama halen burun delikleri büyük, burun kemeri yerinde, burun kanatları uzun kalır. Zaten, burun ucu o derece düşük bir hastada burun kanatları uzun, burun delikleri büyük demektir; ve burun ucunu iplerle kaldırmak zaten büyük olan burun deliklerinin daha da belirginleşmesine yolaçar.

2) BURUN KEMERİNİN KAMUFLE EDİLMESİ:
estetik cerrahi Son zamanlarda bir de burun kemerinin kamufle edilerek yapılan 15 dakikalık burun estetikleri medyada sunulmaktadır. Bu işlemde yapılan ise burun kemerin alt ve üst kısımlarına dolgu enjeksiyonu (sıklıkla Radiesse) yaparak kemerin çıkıntılığının farkedilmemesini sağlamaktır. Bu işlemde genellikle zamanla eriyen dolgu maddeleri kullanılmaktadır ve 5-6 ayda bir tekrar edilmesi gerekir. Ayrıca bu işlem sonunda burun küçülmez, tam tersine eskisinden daha büyük olur; büyük ama burun sırtı düz bir burun elde edilir. Bu yöntemi de çok saçma buluyorum.
estetik cerrahi Aşağıda bu konuda You-tube de yayınlanmış yabancı kaynaklı bir video sunuyorum. Bu insanlarda bir tuhaflık var bence. Eskisinden daha büyük burunları ile artık mutlular! Günümüzün estetik anlayışı değişti de benim haberim mi yok? Artık büyük burunlar mı moda?

Dolgu maddesi enjeksiyonu ile yapılan burun estetiği (!)

3) BOTOX ENJEKSİYONU İLE BURUN UCU KALDIRMA:
estetik cerrahi Botox enjeksiyonu ile burun ucu bir miktar kaldırılabilir, bunu kabul ediyorum ama sadece burun ucunun biraz kalkması ile kaç estetik vakası tatmin olur bilemiyorum. Ayrıca bu yöntem özellikle burun ucu, konuşurken yada gülerken aşağı çekilen hastalarda faydalı olabilecek bir yöntem. Ben, bu gibi durumlarda burun estetiği sırasında burun ucunu aşağı çeken kasları kesiyorum ve kasların arasına ufak bir kıkırdak parçası bırakıyorum (kaslar kendiliklerinden iyileşip burun ucunu tekrar aşağı çekmesin diye). Böylece kalıcı bir sonuç elde ediyorum. Bana göre bu da (botox ile burun ucunu kaldırma) gereksiz bir yöntem.


estetik cerrahi Bu gibi yöntemlerin tamamen klasik burun estetiği prensiplerine aykırı olduğunu ve hastaların uzun vadede memnun olmayacağını düşünüyorum. Tabii bunlar tamamen benim düşüncem; bu yöntemleri rutin olarak ve sık sık yapan cerrahlar da vardır.

estetik cerrahi Bu gibi AMELİYATSIZ, 15 DAKİKADA ESTETİK AMELİYAT! teknikleri aklıma iki atasözünü getiriyor: UCUZ (VE 15 DAKİKADA PİŞEN) ETİN YAHNİSİ YAVAN OLUR / NO PAİN NO GAİN (Acı yoksa kazançta yok: Burun kemikleri kırılarak, kıkırdaklara şekil verilerek adam gibi ameliyat yapılmazsa, doğru düzgün sonuçta yok..)
estetik cerrahi Son olarak şunu sormak istiyorum: filmlerde, defilelerde görüp beğendiğiniz oyuncuların, mankenlerin kaçı acaba yukarıda saydığım ameliyatsız estetiklerle (!) yeni görünümlerine kavuşmuşlardır?


OLASI KOMPLİKASYONLAR

Yapılan her türlü cerrahi girişimde beklenmeyen gelişmeler, komplikasyonlar olabilir. Burun estetiğinin de bir takım riskleri vardır. Estetik ameliyatı olacak kişiler bu riskleri öğrenmeli ve doktoru ile birlikte sorumluluğu paylaşmalıdır.

Erken dönemde kanama, enfeksiyon; geç dönemde hafif eğrilikler, asimetri, nefes alma güçlüğü gibi beklenmeyen komplikasyonlar gelişebilir. Fazla kanama ve enfeksiyon gelişimi son derece nadirdir. Ameliyat sonucu fazla kanama alınan kan sulandırıcı ilaçlara bağlı olabilir. Enfeksiyona karşı rutin olarak ameliyattan önce ve sonra antibiyotik kullanılmaktadır. Vakaların ufak bir bölümünde hafif eğrilikleri düzeltmek, burnu biraz daha ufaltma yada kalan bir kemik çıkıntısını düzeltmek için ikinci bir ameliyatla revizyon gerekebilir. Estetik burun ameliyatları revizyonlar açısından en sık revizyon gereken estetik ameliyatlardır. Revizyon oranı tüm dünyada ortalama 2-10% dur. Örneğin meme küçültme, silikon meme protezi ile meme büyütme ameliyatları, kaş kaldırma gibi ameliyatlarda revizyon ihtiyacı hemen hemen hiç olmazken estetik burun ameliyatlarının ufak bir kısmında revizyon yapmak gerekir (ortalama olarak 10-20 vakadan birinde revizyon gerekir). Revizyon ameliyatları genellikle ilk ameliyat kadar kapsamlı olmaz ve kısa sürer. Bu tüm dünyada böyledir. Burun estetiği olmayı planlayan kişilerin, ufak da olsa revizyon ameliyatına ihtiyaç duyma ihtimali olduğunu bilmeleri gerekir. Ameliyattan sonra birkaç ay burun cildinde hissizlik yada küntleşme olabilir, bu kendiliğinden geçer, beklenen bir şeydir.

Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
nose, rhinoplasty, nose job, nasal aesthetic surgery, open rhinoplasty, seconder rhinoplasty, nasal surgery, nose reshaping


Online soru sorabilirsiniz

ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI

estetik cerrahi Amerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.

ESTETİK AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI HASTA RESİMLERİ


estetik cerrahi Bu web sitesi oluşturulurken sitenin, "Yasal uyarılar" sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.

DİKKAT!


estetik cerrahi Lütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.

estetik cerrahi Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.

estetik cerrahi Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.

estetik cerrahi Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.

Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..

estetik cerrahi Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar öncesi önerilerim için "burayı tıklayın.."
estetik cerrahi Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar sonrası önerilerim için "burayı tıklayınız.."
estetik cerrahi Ameliyatların ve ameliyatsız estetik uygulamaların fiyatları, ücretleri ile ilgili genel bilgi için "burayı tıklayınız.."


        SIK SORULAN SORULAR

AMELİYATTAN KAÇ GÜN SONRA GÜNLÜK OLAĞAN YAŞANTIMA DÖNERİM?

» Ameliyattan sonra bir-iki gün burnunuzda tamponlar olacağını ve burnunuzun üzerine konan alçının bir hafta kalacağını unutmamalısınız. Bunlar dışında anestezinin etkisi geçince evinize gidebilirsiniz. Ameliyata bağlı olarak yüzünüzde ve göz altlarında motluk ve şişlikler olması beklenen birşeydir. Bu morlukların geçme süresi kişiden kişiye değişmektedir. Yinede yüzünüzdeki hafif morluk ve şişliklere aldırmazsanız bir hafta içinde normal ev ve iş hayatınıza dönebilirsiniz. Şişlik ve morluklarda 10 gün içinde kaybolacaktır.

DAHA ÖNCE GEÇİRDİĞİM BİR BURUN AMELİYATI KÖTÜ SONUÇLANDI VE TEKRAR AMELİYAT OLMAM GEREKİYOR. DOKTORUM BURNUMA KEMİK YADA KIKIRDAK KONMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. BU KONUDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ.

» Burun, ameliyat sırasında gereğinden fazla ufaltılmışsa yada hava yolunu açmak amacıyla burun ortasındaki -septum denen- kıkırdak fazlaca çıkarılmışsa burnun görüntüsü bozulabilir; burun ucu düşebilir. Burun sırtındaki kemik fazlaca alınmışsa burunda bir eğer görüntüsü oluşabilir. Bu eksiklikleri gidermek için eksikliğin olduğu kısımlara kemik yada yerine göre kıkırdak koymak gerekebilir. Kıkırdak genellikle kulak arkasından alınır. Daha fazla kıkırdak gerekliyse kaburgalardan alınabilir. Alınan bu kıkırdak dokulara istenen şekil verilir ve eksik olan kısımlara kullanılabilirler. Kemik almak gerektiğinde genellikle kalça kemiğinden alınır.

AMELİYATIN SONUCUNUN KAÇ YIL ÖMRÜ VARDIR. TEKRAR BURUN ESTETİĞİ OLMAM GEREKİRMİ?

» Burun estetiğinin belli bir ömrü yoktur; sonuçları kalıcıdır. Fakat ameliyat sonucunun ortalama 9 ay- 1 yılda ortaya çıkacağını unutmayınız. Her ne kadar ödemleriniz hızla azalsa da burun kökündeki ve -özellikle açık rinoplastide- burun ucundaki ödemin kaybolması aylar alır. Öte yandan burun estetiğinde revizyon ihtimali her hasta için vardır. Bu, şu anlama gelir: ufak bir düzeltme, rötuş yapmak için bir kez daha ameliyat olmanız gerekebilir. Her klinikte belli oranlarda düzeltme ameliyatları yapılmaktadır. Genellikle 100 vakadan 3-5'inde revizyon yapmak gerekir. Daha ayrıntılı bilgi için bir alttaki soru ve cevaba bakınız.

BURUN AMELİYATLARINDA İSTENMEYEN SONUÇLAR NELER OLABİLİR? SEKONDER BURUN ESTETİĞİ NEDİR?

» Estetik cerrahi kitaplarında iki bölüm halinde işlenen tek estetik ameliyat burun estetikleridir. Bunun sebebi burun ameliyatı olan hastaların bir kısmında istenmeyen, önlenmesi cerrahın elinde olmayan, önceden tahmin edilemeyen problemler çıkabilmesidir. Bu problemler, burunda hafif bir eğrilik, burun sırtında ele gelen bir pürüz şeklinde olabilir. Hastaların az bir kısmında düzeltme ve revizyonlar yapmak gerekir. Bu revizyon ameliyatlarına "Sekonder rinoplasti" denir. Sekonder rinoplasti, kötü yapılmış bir burun estetiği sonrası da gerekebilir. Eğer hastanın burun kemeri alınırken çok fazla kemik alınmış ise buradaki çöküklüğün ikinci bir burun ameliyatı ile düzeltilmesi gerekir, bu da buraya kemik yada kıkırdak konması ile gerçekleştirilir. Yada burnu istendiği kadar küçülmemiş hastayı tekrar ameliyat etmek gerekebilir. Sekonder burun ameliyatının en iyi şekilde sonuçlanması için ilk ameliyattan sonra oldukça uzun süre geçmiş olmalıdır. Burundaki dokuların eski esneklik ve yumuşaklıklarına tekrar kavuşmaları için en az 9 ay-1 sene geçmelidir. Daha erken yapılacak düzeltme ameliyatları hem çok zor olur hemde istenen sonuç alınamaz.

BİR BURUN ESTETİĞİ GEÇİRDİM, GÜZEL OLDU FAKAT ŞU AN BİRAZ DAHA DOĞAL BİR BURUN İSTİYORUM. ŞU AN BURNUM O KADAR UFAK, UCU O KADAR KALKIK Kİ "ESTETİKLİ" OLDUĞUM ANLAŞILIYOR. TEKRAR DOĞAL GÖRÜNÜŞLÜ BİR BURUNA SAHİP OLMAM MÜMKÜNMÜ?

» Burnunuza tekrar doğal bir görünüm kazandırmak mümkündür. Söylediklerinizden burnunuzun çok ufaltıldığını, ucunun fazlaca kaldırıldığını anlıyorum. Daha doğal bir görünüm vermek için kulak arkasından kıkırdak almak gerekebilir; çünkü burnunuz sanırım gereğinden fazla ufaltılmış ve büyütülmesi gerekiyor.

BİR BURUN AMELİYATI GEÇİRDİM VE ŞU AN BURNUMDAN NEFES ALAMIYORUM. BU DURUM DÜZELTİLEBİLİRMİ? (AMELİYATTAN ÖNCE ÇOK RAHAT NEFES ALIYORDUM)

» Ameliyat sırasında hava yolu daralmış ise burnunuzdan nefes almanızı engelleyebilir. Eğer burnun çatısı yeniden oluşturulurken çok dar olmuşsa bu tıkanıklığa yol açabilir. İkinci bir ameliyatla bu durum düzeltilebilir.

HORLAMA PROBLEMİM VAR. BURUN ESTETİĞİ OLSAM AYNI ZAMANDA BU SORUNUMDAN DA KURTULABİLİRMİYİM?

» Horlama çok karmaşık bir rahatsızlıktır. Burundan gırtlağa kadar tüm nefes alma yolları horlamadan sorumlu olabilir. Bazen de horlama ile birlikte "Apne" dediğimiz uykuda nefesin kesilmesi sorunu olabilir. Burun estetiği sadece ve sadece horlamanın sebebi burundaki bir hava yolu darlığı ise faydalı olacaktır. Ayrıca -horlama ile birlikte apnede varsa- burun estetiği ile apne düzelmez. Dolayısı ile hastaların sadece ufak bir kısmında estetik burun ameliyatı sırasında horlama sorunu giderilebilir. Daha geniş bilgi için horlama ameliyatlarının yapıldığı bir merkeze başvurmalısınız.

DAHA ÖNCE OLDUĞUM BURUN AMELİYATIMDA FAZLACA KEMİK ALINMIŞ. İKİNCİ KEZ AMELİYAT OLACAĞIM VE DOKTORUM KALÇAMDAN KEMİK YADA KABURGAMDAN KIKIRDAK ALINMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. BU BENİ KORKUTUYOR. BANA BU KONUYU BİRAZ AÇIKLAYABİLİRMİSİNİZ?

» Kaburgadan kıkırdak alındığı zaman genellikle tam kat bir kaburga kıkırdağı alınmaz. Kaburgadan kayık şeklinde bir parça alınır ve kaburganın bütünlüğü bozulmaz. Yalnız kıkırdak alınan kısımda bir dikiş izi olacaktır. Her ne kadar iz aylar, yıllar içinde silikleşse de görünen bir bölgede hafif bir olacağı kesindir. Kalçadan kemik almak gerektiğinde leğen kemiğinin iç yüzünden kemik alınmaktadır. Yani kemiğin alındığı yerde dışarıdan görülebilen herhangi bir çöküklük, eksiklik olmaz. Tabii ki bu bölgede de ince bir dikiş izi olacaktır, fakat bu iz çamaşırın yada mayonun içinde kalacak şekildedir.

AMELİYATTAN 2 GÜN SONRA BURUNDAKİ TAMPONLARIN ALINDIĞINI BİLİYORUM, FAKAT DİYORLARKİ BURUNDAKİ TAMPONLAR ALINIRKEN MÜTHİŞ BİR ACI DUYULUYORMUŞ VE ÇOK KANAMA OLUYORMUŞ. BU DOĞRUMUDUR?

» Eskiden gerçekten tamponlar alınırken hastalarımız ciddi biçimde ağrı duyuyor ve bir miktar kanama oluyordu; fakat günümüzde uygulanan yöntemler eskiye nazaran çok farklıdır. Bunu şöyle açıklayabilirim. Estetik burun ameliyatı sırasında burun yan kıkırdaklarını, ortadaki -septum dediğimiz- kıkırdaktan keserek ayırmamız gerekir. Eskiden bu kıkırdakları keserek ayırırken burun içi cildide -mukoza- kesiliyordu. Bunu şöyle hayal edebilirsiniz: Burun içini bir tünel gibi düşünün. Tünelin tavanında boylu boyunca bir kesik oluyordu. Dolayısıyla burun içine konan tamponlar, burun içinin tavanındaki bu uzun yara izine yapışıyordu ve tamponlar alınırken kanama ve ağrı oluyordu. Günümüzde ise burun içinden bu kıkırdak yapılar kesilirken öncelikle burun içi cildi, kıkırdaklardan ayrılmaktadır. Kıkırdak yapılar kesilirken burun içi cildi -mukoza- kesilmemektedir. Dolayısıyla burun içinde, burun boşluğunun tavanında eskisi gibi bir kesi ve yara oluşmamaktadır. Tamponlar alınırken, burun boşluğunun tavanında bir yara olmadığı için yapışmamakta ve hiç acısız alınmaktadır. Tamponlar alınırken genellikle bir iki damla kanama olur fakat bu da hemen burun kanadının alt yüzünde ameliyatın yapıldığı kesi yüzündendir. Sonuçta, günümüzde tampon çıkarılırken bir iki damla kanama olur, ağrı duyulmaz.

BURUN ESTETİĞİNDEN SONRA BURUN UCUNUN DÜŞTÜĞÜ SÖYLENİYOR. BU DOĞRUMUDUR?

» Rinoplasti sonrası burun ucunun düşmesi ancak burun ucundan yada septum dediğimiz orta kısımdaki kıkırdaktan fazlaca kıkırdak alınırsa oluşabilir. Ben ameliyatlarımın büyük çoğunluğunu açık yöntemle yapıyorum ve ameliyat sonunda tüm ayırdığım dokuları -kemik hariç- kalıcı ameliyat iplikleri ile birbirlerine tespit ediyorum. Hiç bir zaman septum yada burun ucundaki kıkırdaklardan aşırı kıkırdak çıkartmıyorum. Revizyon ameliyatı yaptığım hastalarım elbette var ama burun ucunda düşme gibi bir sorunla hiç karşılaşmadım.


estetik cerrahiZiyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):

ip-location

 
 


,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸