AKNE VE AKNE İZLERİNİN TEDAVİSİ
Akne, uygun tedavi edilmediğinde ciltte kalıcı izler bırakan bir cilt hastalığıdır. İltihaplı sivilceler ve komedon (siyah noktalar) aktif aknenin tipik lezyonlarıdır. Ergenlik çağındaki hormonal değişiklikler sebebiyle en sık ergenlik çağında görülür. Ergenlikte ciltte yağ salgısı artar. Artan yağ salgısı ve kıl kökünden dökülen hücreler kıl kökündeki folikül dediğimiz kıl kökündeki kesenin çıkışını tıkar; burada bakterilerin üremesi ile sivilce ve akneler oluşur.
Aknenin sebeplerini madde madde sıralarsak şunları sayabiliriz:
Ergenlikte olan hormonal değişimler
Genetik faktörler
Stres
Bazı ilaçlar
Bazı kozmetik maddeler
Bazı gıdalar
Aknenin tedavisi 4 aşamadır:
Aknenin önlenmesi
Aktif aknenin tedavisi ve yenileyici cilt bakımı
Yenileyici cilt bakımı
Geride kalan akne izlerinin tedavisi
Aknenin önlenmesi
Aknenin nasıl önlenebileceğini tespit etmek için öncelikle ne zaman ortaya çıktıklarını bulmak gerekir. Özellikle bazı yiyecekleri yediğinizde, bazı ilaçları aldığınızda yada bazı kozmetik maddeleri kullandığınızda akne oluşumu artıyorsa bunlardan uzak durmanız gerekir. Moraliniz bozuk olduğunda artıyorlarsa olaylara daha sakince tepki vermeye, moralinizi bozmamaya çalışın. Dengeli beslenin. Çikolatanın ve kabuklu kuruyemişlerin akne ve sivilceleri artırdıkları söylense de bu tıbbi olarak kanıtlanmamıştır. Bol su için; cildinizin kurumamasına özen gösterin. Yüzünüzü yıkamak ve temiz tutmak önemlidir fakat aşırıya kaçmayın. Çok sıcak su ile yıkama, çok sık yıkama, sertçe kurulama ve yıpratıcı sabunlar cildinize zarar verir.
Aktif aknenin tedavisi ve yenileyici cilt bakımı
Akneleri sıkarsanız ve oynarsanız kalacak izin daha belirgin olmasına yolaçarsınız. Bu yüzden iltihaplı akneleri sıkmayın, enfekte olmamış komedonları hijyene dikkat ederek çıkarabilirsiniz. Aknenin tedavisinde hijyene dikkat edilmesi, antibiyotik, antibiyotikli kremler (topikal tetrasiklin kremleri, topikal eritromisin jel), doğum kontrol haplarının kullanımı, yağ dengeleyici jeller (ciltteki sebase glandlardan sebum üretimini dengelerler), lezyonların içine kortizonlu iğne yapılması önemlidir. Son yıllarda geliştirilmiş bir çok ışın tedavisi (lazer yada İPL değil) akne tedavisinde kullanılmaktadır. Örneğin
Omnilux terapisi bunlardan biridir. Omnilux, bir lazer cihazı değildir, yoğunlaştırılmış ışık ile cilt tazeleme, cilt kanserlerinin tedavisi ve akne tedavisi için üretilmiş bir cihazdır; omnilux un sadece enfekte, akıntılı akneyi tedavi etme özelliği vardır. Yine de aknenin tedavisinde en önemli nokta hijyen ve doğru bakımdır. Cilt bakımı ile ilgili bazı püf noktalarını şöyle sıralayabiliriz:
Cilt temizleyicini cildin yağını fazlaca alan bir temizleyici olmamalı. Cildin yağı aşırı temizlenirse bu ters etki yaparak cildin daha fazla sebum üretmesine yolaçar. Bu yüzden bazı vakalarda çok sık yıkama sonucu aknenin daha da şiddetlendiğini görüyoruz.
Cilt toniğiniz antiseptik, ağrı kesici maddeler ve çok az alkol içermeli.
Temizlik maskeleri, cildi rahatlatan ve yağ üretimini azaltan A, E, F vitaminleri, lavanta, adaçayı ve biberiye gibi bitkilerin özlerini içermeli.
Sivilcelerin fazla olduğu dönemlerde makyaj yapmayın.
Güneş banyosu ve solaryum genellikle akneye iyi gelir.
Akne izlerinin tedavisi
Aktif akne düzeldikten sonra geride kalan akne izlerinin silinmesidir. Bu tedaviler sırasında yüzde iltihaplı aktif akne olmamalıdır. Akne izlerinin silinmesinden önce bir süre cildi yenileyici cilt bakımı yaptırılması faydalı olur. Akne izlerinin silinmesi için lazer peeling, kimyasal peeling, dermabrazyon, mikrodermabrazyon, dolgu maddesi enjeksiyonları uygulanmaktadır. Ayrıca son yıllarda popüler olan fraksiyonel lazerlerle cilt gençleştirmenin de akne izlerinin silinmesine yardımcı olduğu söylenmektedir.
Lazer peelingde lazer ışını ile cildin üst katmanları buharlaştırılarak daha sağlıklı ve canlı bir cilt oluşması sağlanmaktadır.
Dermabrazyonda ise cilt, sert ve üzeri pürüzlü, hızla dönen cerrahi cihazlarla (dermabrazyon frezi) zımparalanmaktadır.
Mikrodermabrazyonda ise cilt çok ince aliminyum kristalleri ile zımparalanmaktadır.
Lazer ve dermabrazyon benzer şekilde etki gösterse de akne skarları sözkonusu olduğunda dermabrazyon daha etkilidir.
Kimyasal peeling uygulamak için hazırlanmış bir çok peeling solusyonları (TCA, Glikolik asit, Fenol, AFA, AHA peeling solusyonları) vardır.
Dolgu maddeleri ile çökük akne skarları doldurulabilmektedir.
Ciddi derecede derin akne izlerinde (yüzü delik deşik görünen kişilerde) akne izlerinin tek tek bistüri ile çıkarılıp ince dikişlerle dikilmesi de denenebilir. Bu yöntem bazen mucizevi sonuçlar vermektedir. Dikişlerden geriye kalan 1 milimetrelik ince izler, akne delikleri yanında çok belirsiz kalmaktadır.
Dermabrazyon, lazer ve peeling uygulaması yapılan hastaların güneşten korunması gerekir; bu yüzden bu uygulamalar mümkün olduğu kadar yaz aylarında yapılmamaya çalışılır.
Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
acne scar treatment, acne scar removal
ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI
Amerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.
ESTETİK AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI HASTA RESİMLERİ
Bu web sitesi oluşturulurken sitenin,
"Yasal uyarılar" sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.
DİKKAT!
Lütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.
Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.
Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.
Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.
Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..