DOWN SENDROMLU HASTALARA YAPILAN ESTETİK AMELİYATLAR
Down sendromlu hastalarda yapılabilen estetik girişimler son yıllarda tartışma konusu olmuştur. Bu hastalara yapılan estetik girişimler genellikle down sendromunun tipik görüntüsünü silmek, toplumda down sendromlu olduklarının anlaşılmasını önlemek için yapılmaktadır. Diğer yandan kendi hakkında ameliyat kararı veremeyecek, genellikle çocuk yaştaki hastalara bu ameliyatların yapılması tartışma konusudur. Bazı çevreler bu ameliyatları etik bulmamaktadır. Diğer yandan yapılan bu ameliyatların estetik dışında fonksiyonel yanı da vardır. Örneğin bu hastalara dil küçültme ameliyatı yapılmaktadır; bu hastalarda dilin büyük olması ağızın açık kalmasına ve ağızdan salya akışına yolaçmaktadır. Dil küçültüldüğünde hem salya akışı azalacaktır, hem dil küçültüldüğünden sürekli açık olan ağız kapanacaktır.
Bu hastalara ayrıca yüz görünüşünü düzeltici ameliyatlar da yapılabilmektedir. Örneğin gözlerin görünüşüne müdehale edilebilir. Ayrıca down sendromlu hastalarda burun genellikle küçüktür; bu görünüm çocukken sorun olmasa da büyüdüklerinde halen burnun çocuklardaki gibi görünmesi down sendromlu olduklarını ele veren bir görünüme yolaçar. Bu hastalarda 18 inden sonra burun şeklini değiştirici ameliyat yapılabilir.
Down sendromlu hastaların hepsinde tam anlamı ile down sendromu görünümü olmaz. Yapılabilecek işlemler mutlaka kişinin görünümüne göre planlanmalıdır.
Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
cosmetic surgery and down syndrome
ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI
Amerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.
ESTETİK AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI HASTA RESİMLERİ
Bu web sitesi oluşturulurken sitenin,
"Yasal uyarılar" sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.
DİKKAT!
Lütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.
Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.
Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.
Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.
Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..