|
|
ESTETİK AMELİYAT OLMAYI DÜŞÜNÜYORSANIZ BU KONUDA BİLGİLENİN, BİLİNÇLENİN!
|
|
Dudak dolgusu yaptırırken (yada kırışıklıklar için dolgu yaptırırken), enjekte edilen dolgu maddesinin ne içerdiğini (kollajen, hyaluronik asit vs..), FDA yada CE onayı olup olmadığını, ne kadar süre ile etkili olduğunu, olası risklerini, doktorunuza sorun. Dolgu maddesinin orjinal ve onaylı bir ürün olmasına, kutunun yanınızda açılmasına dikkat edin..
Bir çok hasta yaptırdığı dolgu uygulamasında neyin enjekte edildiğini bilmiyor. Enjekte edilen madde, dudak kenarlarına kayınca yada allerji yapınca plastik cerrahlara başvuruyor ama ne enjekte edildiğini söyleyemiyor. Maalesef, günümüzde halen, yarattığı komplikasyonlar bilinmesine rağmen ve ABD de FDA tarafından yasaklanmış olmasına rağmen sıvı silikon enjeksiyonu yapan, uzak doğudan getirdiği hiç bir onay belgesi olmayan kaçak dolgu maddesini kullananlar vardır. Hastaların bu konuda uyanık olması gerekir. Tek yapmanız gereken sorup biraz araştırmak (orjinal ürün mü? markası ne? hangi ülkenin ürünü? içeriğinde ne var? kalıcı mı değil mi?)
Herhangi bir estetik ameliyat olurken, ameliyat günü, ameliyathane kapısında, "Gelin size şu şu ameliyatı da yapalım, ücretsiz" şeklindeki tekliflere karşı uyanık olun; estetik ameliyata karar vermeden doktorunuz ile ayrıntılı bir görüşme yapın ve tüm yapılacak işlemler hakkında önceden görüşün. Yapılacak tüm cerrahi uygulamalar önceden ayrıntılı bir şekilde konuşulup planlanmalıdır. Ameliyathaneye girerken oldu bittiye getirilip daha önce hiç aklınızda olmayan cerrahi işlemleri yaptırmayın, sonradan üzülmeyin.
Bazı hastalara, ameliyat günü, ameliyathaneye girerken "Gelin size şu şu ameliyatı da yapalım, ücretsiz" diyerek, daha önce hiç te düşünmedikleri ameliyatların yapıldığını duyuyoruz. Plansız, programsız, hasta ile, salim kafa ile konuşup tartışmadan estetik ameliyat yapılmamalı. Bir ek ameliyatın, estetik sonucu iyi yönde etkileyebileceği düşünülüyorsa, bu ek ameliyat hastaya muayene sırasında, ilk görüşmede önerilmelidir. Örneğin çenesi küçük, burnu büyük hastalarda burun estetiği ile burun ufaltılırken, çene ucuna konacak bir implant ile çenenin büyütülmesi sonucu iyi yönde etkileyecektir. Bu gibi tamamlayıcı girişimler muayene sırasında hastaya önerilir. Ama meme estetiği için ameliyata giren bir hastaya, ameliyathaneye girerken, o heyecanla, ayaküstü "Gelin size yüz germe de yapalım" demek doğru değildir; ki böyle ameliyat edilmiş ve şu an mutsuz hastalarla karşılaşıyoruz..
Hatta şunu da eklemeliyim; Amerika birleşik devletlerinde bir çok cerrah hastalarını, ameliyat tarihini belirlemeden 2-3 kez muayeneye çağırıyor. Bu süreç içinde hasta kendini daha iyi hazırlıyor, ameliyatı daha etraflıca düşünüyor, ilk muayenede aklına gelmeyen soruları ikinci muayenede doktoruna soruyor. Daha sonra ameliyat günü kararlaştırılıyor ve hasta belli bir gün ve saatte planlı olarak ameliyata alınıyor. Bu şekilde alınan sonuçlar daha sağlıklı oluyor. Bir kere ameliyat olun ama doğru düzgün olun, koştura koştura ameliyat olmayın.
Ameliyattan sonra herhangi bir sorunla karşılaşırsanız danışmak üzere doktorunuzun ve kliniğin telefon numarasını alın.
Bazı hastalar geçirdikleri ameliyatı yapan hekimin branşını, hatta doktorunun adını bile hatırlamıyorlar! Ameliyat olmaya karar vermişseniz doktorunuzun adını, branşını, iletişim bilgilerini (muayenehanesinin adresini, telefonunu, doktorun cep telefonlarını, web site adresini, e-mail adresini) bir yere kaydediniz, doktorunuzun kartını saklayınız.
Meme büyütme, baldır kalınlaştırma yada çene ucu büyütme gibi implant gerektiren bir ameliyat geçirmiş iseniz implantın İ.D. kartını mutlaka alın ve cüzdanınızda kimliğinizin yanında koyun.
İmplantların kimlik kartlarında, implantın markası, modeli, hacmi, hangi maddeden yapıldığı yazar. Herhangi bir implantlı ameliyat geçiren kişinin vücuduna yerleştirilen implantın kartını mutlaka ameliyat sonrasında doktorundan alması gerekmektedir. Hatta, ameliyat notunu bile istemeniz yerinde olur; ameliyatta ne yapıldığını doktorunuzdan yazılı olarak alın.
Geçirdiğiniz ameliyat ile ilgili bir ameliyat notunu (ameliyatta bir parça alınıp patolojiye gönderildiyse patoloji raporunu) doktorunuzdan isteyin. Geçirdiğiniz ameliyatlar sizin tıbbi geçmişinizin bir parçasıdır. İnanması güç ama bazı hastalar geçirdikleri ameliyatın nasıl yapıldığını, ne ameliyatı geçirdiklerini dahi bilmiyorlar. Alınan parçanın patoloji raporu iyimiydi, kötümüydü, kanserli dokumuydu; bunu bilmeyen hastalar vardır.
Ameliyat notunun örneğini, implant yerleştirildiyse implantın İ.D. (implantın kimlik kartı) kartını, ameliyatta alınan parça patolojiye gitmiş ise patoloji raporunu mutlaka isteyiniz ve bunları ömrünüz boyunca saklayınız.
Bir ameliyata karar verdiyseniz, mutlaka birden fazla hekime danışarak ne gibi yöntemleri kullandıklarını öğreniniz, ameliyat hakkında birden fazla doktordan fikir alınız.
Her doktorun savunduğu ve sıklıkla uyguladığı ameliyat teknikleri vardır. Danıştığınız her doktor farklı bir yöntem önererek biraz kafanızı karıştırabilir. Bunun için danıştığınız doktorlardan ameliyat yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi alın, size en güvenli gelen, aklınıza en çok yatan doktora ameliyat olun. Bu seçim oldukça zordur bu yüzden olabildiğince (ameliyatlar ve doktorlar hakkında) bilgi toplamanız yararınızadır.
Bazen, hastalar belli bir ameliyat tekniğinde ısrar eder. Örneğin ancak açık burun ameliyatı ile yapılabilecek bir burun ameliyatını mutlaka kapalı teknikle yapılmasını ısrar etmek doğru değildir. Doktorunuz size neden diğer tekniği tercih ettiğini anlattığı halde siz ısrar ettiğiniz yöntemi istiyorsanız iyi bir sonuç almak zorlaşır. Vidayı tornavida ile sıkmak varken elinizle sıkmaya çalışmak mantıklı değildir.
Ameliyatınızın sonunda estetik açıdan bir pürüz olursa ve revizyon ameliyatı gerekirse, bu revizyon ameliyatı için ne kadar masrafınız olacağını baştan sorunuz. Estetik ameliyatlarda 100% sorun çıkmayacağı garanti edilemez. Ameliyatın sonucunda, kişinin bünyesel yapısı, yara iyileşmesi, sigara içip içmemesi gibi bizim kontrolümüz dışında olan faktörler de rol oynar. Bu yüzden her estetik ameliyatta azda olsa revizyon ameliyatı ihtimali vardır. Bu ihtimal en fazla burun estetiğindedir. Tüm dünyada, ortalama 100 burun estetiğinden 5-10 unda revizyon ameliyatına ihtiyaç duyulmaktadır; yani burun estetiği oluyorsanız % 5-10 ihtimalle revizyon ameliyatı da olacaksınız demektir. Bu yüzden bu ihtimali gözönüne alarak revizyon ameliyatı olmanız gerekirse, ne kadar masrafınız olacak, cerrahi ücreti alınacak mı, sorunuz..
Plastik cerrahların sihirli bir değnekleri yoktur. Plastik cerrahinin de sınırları vardır. Bazı hastalar, gerçeküstü isteklerle bir çok doktora gider (örneğin bir hasta bana polat alemdar a benzemek için başvurmuştu!), "İstediğiniz şey ameliyatla elde edilemez" şeklinde ameliyat istekleri onlarca doktor tarafından reddedilir; fakat doktor doktor gezmeye devam ederler. Açık söylemek gerekirse günün birinde istedikleri ameliyatı yapabileceğini söyleyen süper yetenekli (!) - insanüstü (!) bir cerraha da denk gelirler.
Sabırlı olun. Bir çok ameliyatın sonucunu görmek için belli bir süre geçmesi gereklidir. En basit örneği olarak burun estetiğini verebiliriz. Burun estetiğinde şişliklerin inmesi, morlukların (varsa) geçmesi için en azından bir ay geçmesi gerekir. Burun estetiği sonunda pürüzler varsa revizyon ameliyatı için 1 sene geçmesi önerilir. Tüm bunlar sabır gerektirir. Bu yüzden nişan, nikah öncesi estetik olmayı düşünüyorsanız, ameliyatınızı kaç hafta önce olmanız gerektiğini doktorunuza danışınız.
Olması gerekenden daha ucuz olan uygulama ve ameliyatlarda kendinize sorun: NEDEN UCUZ? Buna en basit örnek botox ve dolgu maddesi uygulamalarıdır. Bu ürünlerin belli bir maliyetleri vardır. Olması gerekenden ucuza yapılıyorsa ya kullanılan ürün, orjinal ürün değildir, ya da enjeksiyon yapılırken gerektiğinden daha az enjekte ediliyordur. Herhangi bir estetik uygulama (botox, dolgu) ya da estetik ameliyat olmayı planlıyorsanız, bunun bir maliyeti olduğunu unutmayınız; ücret olağandışı ucuz ise mutlaka bir sebebi vardır.
Ameliyattan önce: BİLGİLENİN!
Ameliyat günü: CESARETLİ OLUN!
Ameliyattan sonra: SABIRLI OLUN!
|
|
|
|
Ziyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):
|
|
,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸
|