Çökük meme uçları (inverted nipple) bir çok bayanın çevresindekilere bahsetmeye çekindiği bir estetik kusurdur ve ufak bir estetik ameliyat ile tamamen düzeltilebilmektedir. Bu sorunu yaşayan bayanların çoğu da, bunun ufak bir ameliyatla düzeltilebileceğini bilmez. Yüz kadından ikisinde bu sorun, bir yada iki tarafta olmak üzere vardır. Meme ucunun çökük olması en başta emzirme sırasında sorunlara yolaçar. Süt kanalları meme ucuna açıldığı için bu kısmın içeri dönük olması bebeğin meme ucunu yakalamasını zorlaştırır ve süt akışına engel olur. Ayrıca görünüşte de estetik açıdan hoş görünmediği için kişinin kendine olan güvenini zedeler, cinsel sorunlara yol açar.
Meme ucu, geçirilmiş bir enfeksiyon sonucu, yada gelişimsel olarak içeri çökük olabilir. Bu durumun düzeltilmesi sırasında en çok dikkat edilecek nokta, süt kanallarının korunarak bu çöküklüğün düzeltilmesidir.
Şayet meme ucundaki bu çöküklük gelişim çağından beri var ise bu, süt kanallarının oluşmadığının bir işareti olabilir. Bu vakalarda süt kanalları tamamen kapalı olup bu kanallar yerinde lif benzeri bağlar olabilir; ve bu bağlar meme ucunu içeri çekmiş olabilir. Bu gibi vakalarda ne kadar dikkat edilirse edilsin gerçekte normal süt kanalları olmadığı için hamilelik sonrası meme ucundan süt gelmez. Süt kanallarının bağ doku halini aldığı bu vakalarda genellikle 3. derece çöküklük vardır.
Eğer meme ucundaki bu çöküklük sonradan oluşmuş ise büyük ihtimalle sebep, burada oluşmuş bir enfeksiyondur; bu durumda süt kanalları korunmuş olabilir. Sadece meme ucunu içeri çeken, enfeksiyondan geride kalan bağlar ayrılarak meme ucu serbestleştirilir.
Ameliyat gerçekleştirilirken diğer dikkat edilen noktalar da, doğal bir görünüm sağlanması ve meme ucunun hissiyatının korunmasıdır. Bu yüzden ameliyat yapılırken meme ucuna gelen sinir uçlarının uzağından çalışılır.
Soldaki resimde normal bir meme ucu görülüyor, ortada süt kanallarının dışarı açıldığı çıkıntılı uç kısmı ve çevresindeki küçük kabartılar halinde montgomery tüberkülleri görülebilir.
İkinci ve üçüncü resimde ise çökük meme uçları görülüyor. Elle sıkıldığında çökük meme ucu dışarı çıkıyorsa tedavi daha kolaydır. Sıkmaya rağmen meme ucu dışarı çıkmıyorsa meme ucunu dışarı çıkartmak daha zordur ve sağlam süt kanalı olmadığının bir işaretidir.
Hasta değerlendirilirken meme ucunun iki parmak arasında sıkıştırıldığında dışarı çıkıp çıkmaması önemlidir. İçeri dönük meme ucundaki bu durum şu şekilde sınıflanır:
1. Derece: Meme ucu kolaylalıkla dışarı alınabilir ve dışarıda kalır; ufak bir itme ile tekrar içeri çöker.
2. Derece: Meme ucu dışarı kolaylıkla alınamaz; dışarı çıktığında ise hemen tekrar içeri çöker.
3. Derece: Meme ucu ne yapılsa yapılsın dışarı alınamaz. Bu vakalarda genellikle meme ucunda normal gelişmiş süt kanalı bulunmaz. Süt kanalları bağ doku halini almıştır ve meme ucunu içeri çekmektedir; bu sebeple hasta ameliyat olsa da, olmasa da meme ucundan süt gelmez. Bu hastalarda ameliyat sadece estetik görünüşü düzeltmek amacıyla yapılır.
Tedavi yöntemleri:
Bu problemi düzeltmek için bir çok yöntem vardır. Yöntem seçilirken meme ucunun şekli ve çöküklüğün derecesi önemlidir. Mutlaka hasta görülüp, hastaya göre uygun yöntem seçilmelidir. Ameliyat genellikle lokal anestezi ile yapılır ve hasta bir iki saat içinde evine gönderilir. Tüm yöntemlerin ortak noktası meme ucunu içeri çeken bağların kesilmesi ve meme ucunun altına geçici yada kalıcı bir destek konmasıdır.
Ameliyatın nasıl yapıldığını gösteren yabancı kaynaklı bir video..
Çeşitli vaka örnelerinin gösterildiği yabancı kaynaklı bir video..
Olası riskler ve komplikasyonlar:
Meme ucu çöküklüğünün düzeltilmesinde üç risk sözkonusudur.
Meme ucunun tekrar içeri doğru dönmesi: Genellikle opere edilen meme ucunda bu probleme rastlanmaz. Meme ucu sıkılsa dahi meme ucunun dışarı çıkmadığı inatçı vakalarda görülebilir.
Enfeksiyon: Hasta ameliyat sonrası mutlaka antibiyotik kullanır. Bu sebeple enfeksiyon riski yok denecek kadar azdır.
Meme ucundaki süt kanallarının zedelenmesi: Hasta bu problemi düzelttirmediği sürece zaten süt vermede sorunlar yaşayacaktır. Ameliyatta ince aletlerle son derece dikkatli davranıldığından genellikle süt kanalları görülerek korunur. Süt kanallarını korumamıza yardımcı olan bir şey de, bu yapıların özellikleridir; örneğin sağlıklı süt kanalları esnektir ama meme ucunu içeri çeken bağ yapılar, lifler esnek değildir; böylece meme ucu dışarı alınırken süt kanalları esneyecektir ama bağ yapılar esnek olmadıklarından kopacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi kanallar gelişme çağında hiç gelişmedi ise süt kanallarını korumak adına yapacak bir şey yoktur; çünkü zaten korunacak bir süt kanalı gerçekte yoktur.
Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
inverted nipple
ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI
Amerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.
ESTETİK AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI HASTA RESİMLERİ
Bu web sitesi oluşturulurken sitenin, "Yasal uyarılar" sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.
DİKKAT!
Lütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.
Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.
Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.
Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.
Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..
Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar öncesi önerilerim için "burayı tıklayın.."
Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar sonrası önerilerim için "burayı tıklayınız.."
Ameliyatların ve ameliyatsız estetik uygulamaların fiyatları, ücretleri ile ilgili genel bilgi için "burayı tıklayınız.."
Ziyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):
,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸