İPL: İntense Pulsed Light (yoğun atımlı ışık)
Öncelikle şunu belirtmek gerekir: IPL, LAZER DEĞİLDİR. Basın, yayında, reklamlarda genellikle IPL den lazer diye bahsedilir; bu doğru değildir.
İpl ve lazer kısaltmalarının açılımları şöyledir:
Laser: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation: Uyarılmış radyasyon salınımlarıyla ışığın güçlendirilmesi
IPL: Intense Pulsed Light: Yoğun atımlı ışık
IPL in ışığı lazerden farklıdır. Örneğin lazerde ışık fotonları aynı fazda, birbirlerine paralel ve tek bir dalgaboyundadır. Buna karşın İPL de ışık fotonları aynı fazda değildir ve IPL ışığının dalga boyu, ışık spektrumunun bir bölgesini kaplayan bir dalga boyu aralığını kapsar.
Piyasada kullanıma sunulmuş bir çok IPL cihazı vardır. Bu cihazlar epilasyon, cilt gençleştirme, ince damar çatlamalarının tedavisi, akne vulgaris tedavisi, hiperpigmentasyon tedavisi, melasma tedavisi, vitiligo tedavisi ve dövme silinmesi gibi bir çok amaçla kullanılırlar.
IPL cihazlarının hepsinin ortak bazı özellikleri vardır: ışığı belli bir spektrum aralığında verdikleri için cihazın ucuna çeşitli filtreler takılarak verilen ışığın spektrum aralığı kontrol edilebilir, bu sayede filtreleri değiştirerek istenen etki sağlanabilir (cilt gençleştirme yada damar çatlamalarının tedavisi gibi). Uygulama sırasında kontrollü epidermal hasar istenmiyorsa cilt soğutulur, böylece cildin yüzeyel tabakalarının zarar görmesi önlenir. Tüm IPL cihazlarında ışık kaynağı, xenon dolumlu flaş lambasıdır ve bu lambanın verdiği ışığın dalga boyu 300nm ile 1500 nm arasındaki spektrumdur. Çeşitli IPL cihazları arasındaki fark filtreleme teknolojilerinin, soğutma sistemlerinin, filtrelenen ışık dalga boyunun akıbetinin farklı olmasıdır.
IPL ışığının etki mekanizmasını kısaca şöyle özetleyebiliriz: cihaz ucuna takılan filtre sayesinde sadece dar bir spektrumda ışık verir (örneğin 535nm lik filtre, dalga boyu 535 nm den az olan ışığı bloke eder, bu filtre hiperpigmentasyon tedavisinde kullanılabilir). Filtre sayesinde istenen dalgaboyundaki ışık, atım ile hedefe ulaşır ve hedef tarafından (melanin pigmenti, kıl kökleri, damar çatlamasında kan hücreleri tarafından mesela) emilir. Bu atımlar o kadar hızlıdır ki, ışık emildiği hedef tarafından çevreye yayılmadan o hedefte tahribatını yapar; böylece sadece istenen dokuda etkinin ortaya çıkması sağlanmış olur. Bazı cihazlarda hem IPL hem Laser bulunur. İpl in, lazere üstünlüğü sadece tek bir dalga boyunda ışık vermemesi, spektrumun bir aralığında bir den çok dalga boyunda ışık vermesidir. Böylece epilasyon için ipl uygulanırken aynı zamanda da cilt gençleştirme (kırışıklıkların giderilmesi) yapılmış olur.
Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
ipl, intense pulsed light
ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI
Amerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.
ESTETİK AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI HASTA RESİMLERİ
Bu web sitesi oluşturulurken sitenin,
"Yasal uyarılar" sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.
DİKKAT!
Lütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.
Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.
Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.
Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.
Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..