COSMETİCOS.. COSMETAE.. KOZMETİK..
Bugünki anlamı ile kullandığımız kozmetik kelimesinin kaynağı eski roma kültürüdür. Eski romada, ünlü roma hamamları hijyen ve güzelleşme merkeziydiler. Erkeklerin bölümünde unctuarium denen bir kısım bulunuyordu. Burada aliptes, yani bugünki anlamıyla masözler erkeklerin vücutlarını yağlar, cilt ve yüz bakımı yaparlardı. Kadınlar kısmında ise kadın köleler hamama gelen bayanlara cilt, yüz ve saç bakımı yapar, makyajlarına yardım ederler, manikür yaparlardı. Bu kölelere cosmetae denirdi. Cosmetae kelimesinin kaynağı da eski yunan kültürüdür. Eski yunanistanda cosmeticos, düzenleme, hizalama manasına gelmekteydi. Kozmetik kelimesi, Türkçemize Fransızca "cosmétique" kelimesinden gelmiştir. Günümüze gelene kadar kelimenin söylenişi ve anlamı biraz değişti ve günümüzde kullandığımız anlamı ile, kozmetik, vücudu ve yüzü güzelleştirmek anlamında kullanılmaya başlandı. Günümüzde estetik cerrahi denince akla sadece estetik ameliyatlar gelirken, kozmetik cerrahi kelimesi daha geniş bir anlam içerir ve estetik ameliyatlar yanında cerrahi olmayan kozmetik uygulamaları da (lazer epilasyon, thermage uygulamaları gibi) kapsar.
ESTETİK
Estetik sözcüğü Grekçe aisthesis sözünden gelir. Duyum, algı duyum ve algı anlamına gelir. Güzellik bilimi olarak da bilinen estetiği ilk kez Alexander G. baumgarten 1714-1762 yıllarında Aesthetica adlı yapıtla, temellendirir, konusunu belirler ve bu bilimin sınırlarını çizer. Estetik etkin bir bakış açısıyla sanat ve hayatı uzlaştırmayı amaçlar. Sanat bir eğlence değil,yaşama katlanmanın en yüksek ve tek doğal biçimidir, der Nietzsche.
Estetik, doğada, sanatta, ahlakta, felsefede kısacası hayatımızın her noktasında, her anında vardır. Bana sorarsanız doğadaki hoşumuza giden uyum ve bu uyumun, armoninin farkına varmaktır estetik.
Ama yine de internette rastladığım bir tarif en güzeli:
Estetik nedir?:
Cevap: Bir gün dişleri çarpık, iri burunlu, koca kulaklı çocuğumuz olduğunda, hanım hanım evlenmeden önce sen hangi ameliyatları yaptırdın bir anlat hele dememize sebep olacak bir illettir!
PLASTİK CERRAHİ
"Plastik" kelimesi, latince "plastikos" dan gelip "yoğurma, şekil verme" anlamına gelir. Aslında plastik cerrahi sadece vücudun şekli ile uğraşmaz, aynı zamanda fonksiyonelliği ile de uğraşır. Bu yüzden büyük yaralanmaların onarımı, mikrocerrahi ile kopmuş organların yerine dikilmesi, el cerrahisi, bir çok doğuştan olan anomalinin düzeltilmesi plastik cerrahinin ilgi alanına girer. Örnek verirsek, gözkapağında cilt kanseri olan bir kişinin kanserli doku alınırken tüm gözkapağını almak gerekebilir; bu gözkapağını onarmak plastik cerrahinin görevidir ve bu onarım sırasında hem gözkapağının estetiği hem de gözü kapatma fonksiyonu göz önüne alınır. Genel olarak vücudun şekli ve fonksiyonu ile uğraşan bilim dalı diyebiliriz.