Onarım ameliyatları plastik cerrahinin temelini teşkil eder. Aslında yaptığımız işin anlamı, onarımdan çok restorasyon kelimesi ile ifade edilebilir. Tüm plastik cerrahi ameliyatlarında yapılan, aslında dokuların restorasyonu, yeniden yapılandırılmasıdır. Örneğin yüzde büyük deformasyona yolaçmış bir savaş yaralanması, ancak uygun rekonstrüktif ameliyatlarla (onarım ameliyatları ile), yüzün önemli yapılarının (mesela gözkapakları, dudaklar, burun) eski haline benzer şekilde restore edilmesi ile düzeltilebilir. Benzer şekilde estetik ameliyatların büyük çoğunluğu da aslında birer restorasyon ameliyatıdır. Yüz germe ameliyatı ile yüzü eski diriliğine, sarkmamış haline yeniden kavuşturmaya yani restore etmeye çabalarız.
Onarım ameliyatlarında 2 temel amaç vardır: organın normal fonksiyonlarına ve normal görüntüsüne kavuşması. Örnek vermek gerekirse trafik kazasına bağlı bir yüz yaralanmasında (varsa) yüz kırıkları onarılır, kesiler estetik dikişlerle onarılır, bunun yanında gözkapakları, kulak kepçesi, burun, dudaklar gibi yapı olarak özellik arz eden dokuların şekil ve fonksiyonlarının korunmasına çalışılır. Hastanın görünüşü kadar burnundan tekrar nefes alabilmesi, gözkapaklarının yeniden eskisi gibi gözlerini koruyabilmesi amaçlanır.
Ciddi yaralanmalar oluşmuş dokularda onarım ameliyatları bazı temel prensiblere göre yapılır.
Onarım ameliyatlarında temel kural, onarım yapılırken hastaya en az zararı verecek şekilde en basit yöntemden en komplike yönteme doğru yönelmektir. Örneğin sadece deri yaması yada basit bir dikişle kapatılabilecek bir yara sözkonusu ise bu vakada uzaktan doku nakli planlanmamalıdır:
Kesilerin basitçe, estetik dikişlerle onarılması.
Doku kaybı varsa yaralı alan deri yaması ile onarılabilir (cilt grefti): Yama için kullanılacak deri genellikle ya kasıktan alınır yada bacaktan alınır. Kasıktan alındığında, deri alınan yer dikilerek kapatılır. Bacaktan alındığında, deri alınan yerde genişçe sıyrık gibi bir yara oluşur ve bu kendi kendine iyileşir.
Doku kaybı varsa yaralı alan yakındaki sağlam bölgelerden cilt kaydırılarak kapatılabilir (rotasyon flepleri vs..): Yaralı alana yakın sağlam bölgelerdeki doku, yaralı alana çeşitli yöntemlerle kaydırılır; en sık yapılanı rotasyon flebi dediğimiz tekniktir.
Doku kaybı varsa yaralı alan uzak sağlam bölgelerden doku nakli yapılarak onarılabilir (serbest doku nakli): Örnek vermek gerekirse el sırtında geniş doku kaybına yolaçmış olan bir yaralanmada el sırtındaki doku eksiği ayak sırtından alınan doku ile giderilebilir. Ayak sırtına da deri yaması uygulanır. Bu ameliyatlar mikrocerrahi gerektirir.
Kulak, burun, dudak gibi şekil ve fonksiyon itibarı ile özellik arz eden organların onarımları için özel ameliyat teknikleri tarif edilmiştir. Bu tekniklerden en uygun olanı şeçilip uygulanır.
Bazen onarılan yaralanmada kaybedilmiş fonksiyonların tekrar kazanılması ön planda tutulur, daha sonra estetik açıdan görünümü düzeltmek için revizyon ameliyatları yapılır. Örneğin el yaralanmalarında öncelikle elin eski fonksiyonlarına tekrar kavuşmasına çalışılır, el eski fonksiyonlarına kavuştuktan sonra görünüşü düzeltmek için ufak estetik ameliyatlar yapılabilir.
Her ne kadar daha sonra estetik düzeltmeler, revizyonlar yapılabilse de, onarım ameliyatlarında öncelikle o organın eski fonksiyonuna kavuşması amaçlanır.
Vücudun her bir alanı için daha önce tarif edilmiş bir çok onarım yöntemi vardır. Hatta bu onarım ameliyatları, vücudun bölgelerine göre kategorilere ayrılarak kitaplarda tarif edilmiştir (flep ansiklopedisi). Bazen bir yaralanma için bu kitaplara bir göz atıp yüzlerce teknik ve onarım seçeneği arasından hastaya en uygun olan yöntemi seçer ve onarımı o teknikle uygularız.
Soldan sağa:
Bacaktan ince deri almaya yarayan dermatom adlı cihaz: bu cihaz dev bir traş makinesine benzer. Kendine has bıçakları vardır. İncecik bir kat halinde deri yaması almakta kullanılır. Bu cihazla deri alınan yer kendiliğinden 1 hafta-10 günde iyileşir..
Dermatomla deri alınırken..
Deri yaması ile cilt defekti onarılmış..
Onarılan cilt defekti iyileştikten sonra. Genellikle cildin orada yama olduğu belli olacak şekilde belirgin izler kalır. Ayrıca nakledilen cilt hiç bir zaman normal deri gibi görünmez, yanıklı bir alanmış gibi pürüzlü olacaktır..
Soldan sağa:
İtalyan cerrah Tagliacozzi nin burun onarım yöntemi plastik cerrahinin en eski ve klasikleşmiş yöntemlerindendir. Bu yöntemde burun dokusunun kaybı koldan alınan doku ile restore ediliyordu. Bugün bile yeri gelince kullanılan bir ameliyat tekniğidir.
Diğer bir burun defektinin onarım yöntemi de alın derisi ile burun onarımıdır. Bugün yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir ve çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Yaralanmaların onarımlarında genel olarak tüm tedavi 3 aşamada gerçekleşir:
Yaralanmanın onarımı (yaranın dikilmesi, deri yaması yada doku kaydırması ile onarımı)
Yaranın iyileşme aşaması (pansuman yada alçı ile geçen dönem)
Fizik tedavi: organın eski fonksiyonlarına kavuşması için yapılan fizik tedavi: örneğin el yaralanmalarında hasta ameliyat edilip yaralanma onarıldıktan sonra el genellikle alçıya alınır. Alçı çıkartılınca hasta el hareketlerini tekrar kazanmak için fizik tedaviye gönderilir.
DOKU ONARIMLARI HAKKINDA VİDEOLAR...
'Hint flebi' ile burun onarımı...
İnsan ısırığına bağlı kulak defektlerinin onarımı..
Latissimus dorsi flebi ile meme onarımı..
Yanaktaki cilt defektinin rotasyon flepleri ile onarımı..
Ayak sırtında defekt onarımı...
Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
Reconstructive surgery, plastic surgery, restorative surgery
Ziyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):
,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸