estetik cerrahi Bu sayfanın son güncellenme tarihi:
   
 

duyuru
Bookmark and Share


duyuru2

duyuru3

duyuru4

        SİGARA VE ALKOLE ARA VERMELİSİNİZ!

Tiryaki iseniz size kötü bir haberim var. Estetik ameliyat olmayı düşünüyorsanız maalesef (kendi iyiliğiniz için) sigarayı bir süreliğine de olsa bırakmanız gerekecek. Herhangi bir estetik ameliyatta en önemli şeylerden biri dikiş hattının düzgün iyileşmesidir. Sigara dikiş hattındaki kanlanmayı ve doku oksijenlenmesini bozar, içeriğindeki binlerce toksik madde ile hücre rejenerasyonunu sekteye uğratır. Yara iyileşmesi için en gerekli unsurlardan biri o bölgenin iyi kanlanması, kan dolaşımının yeterli olması ve dokulara yeterli oksijen gitmesidir. Sigara, ameliyat bölgesinde kan akımını azaltır, kanın o bölgeye oksijen taşıma kapasitesinde azalmaya yolaçar, gelen kanın taşıyabildiği oksijenin dokulara salınmasını bozar. Sizin içmeniz bir yana, bulunduğunuz odada dahi sigara içilmesi dikiş hatlarındaki kanlanmayı bozar. Ben bunun en dramatik örneğini bir parmak kopması vakamda yaşadım:

İş kazası sonucu parmağı kopan bir hasta, bulunduğum hastaneye getirilmişti (bu olay Bursa da geçiyor). Kopuk parmak replantasyona (yerine dikilmesine) uygundu ve hastayı acil ameliyata aldım. Dört saatlik ameliyatla mikroskop altında, parmağın 2 atardamarını, 2 toplardamarını, sinirleri, tendonları, kırık kemiği, tüm yapıları onardım (replantasyon ameliyatı: kopuk bir organın mikrocerrahi yöntemleri ile yerine dikilmesi). Hastaya kesinlikle sigara içmemesini, bulunduğu odada da içilmemesini tembihledim. Bir süre hastanemizde yattı, gerekli kan sulandırıcı ilaçları aldı. Daha sonra taburcu ettim, alması gereken ilaçları reçete ettim. Hasta kontrollere geldi, pansumanları değiştirildi. Bu dönemde hiç bir sorun olmadı. Pansumanlara her gelişinde sigara içmemesini hatırlatıyordum. 15. gün geldiğinde dikişlerini aldık. Tekrar hatırlattım sigara içmemesini. Fakat hasta, "dikişler alındı, tedavim bitti" diyerek 17. gün sigara içmiş (17. gün tek bir sigara içtiğini, 18. gün geldiğinde kendisi ifade etti). 18. gün bana geldiğinde parmak damarları tıkanmış idi. Daha sonra parmağı almak zorunda kaldım. Halbuki 2-3 hafta daha sigara içmese diktiğim damarlar dışında ufak damarlar da gelişecek, bir sigara içmeyle parmağını kaybetmeyecekti. Henüz parmağın ana iki damarı dışında kapiller damarlar dediğimiz damarlanma oluşmadan sigara içtiği için bu iki ana damar tıkandı ve hasta parmağını (hemde başarılı bir replantasyon ameliyatından sonraki 18. günde) kaybetti. Bu anlattığım olay kurgu değildir. Kesinlikle yaşanmış bir olaydır ve bence sigaranın ameliyatlı dokuyu nasıl etkilediğini gösteren dramatik bir vakadır.

Sadece sigara değil, nikotin sakızları ve bantları da zararlı. Bunlarda kan dolaşımını bozuyor. Bu yüzden ameliyattan en az 10 gün önce ve sonraki 20 gün içinde sigara içmemenizi ve nikotin bantları ile sakızlarını kullanmamanızı öneriyorum.


BULUNDUĞUNUZ ODADA DAHİ SİGARA İÇİLMEMELİ!

Sigara konusunda bir de komik bir anımı anlatayım:

Burun estetiği yaptığım bir hastam, her ne kadar ısrarla sigara içme desem de ameliyattan sonra sigara içmiş. Bunu bana daha sonra kendisi anlattı ve şunu da ekledi: "Sigara içiyorum ama dumanı burnumdan vermiyorum. Zararlı olmaz değilmi?".
İster burun ameliyatı ister başka bir ameliyat olsun, sigara içiyorsanız dumandaki toksik maddeler içinize çektiğiniz dumanla akciğerlere ve oradanda kana karışır (hemde çok hızlı bir şekilde); dumanı ağızdan yada burundan vermeniz maalesef birşeyi değiştirmiyor.

ALKOLE DE BİR SÜRE ARA VERMELİSİNİZ!

Estetik ameliyat olduğunuz dönemde sigara gibi alkol de almamalısınız, çünkü alkol vücutta su tutulmasına, ciltte ise kuruluğa yolaçar ve ameliyat bölgesinde ödemin çözülmesini geciktirir, bağışıklık sistemini zayıflatır. Ameliyattan önceki 48 saat içinde kesinlikle alkol almamalısınız, çünkü alkol ameliyatta verilen anestezi ilaçları ile etkileşir.
Bu yüzden,
estetik cerrahi Ameliyattan önceki 10 gün ve sonraki 20 gün içinde sigara içmemeye çalışın (bir tiryakinin kısa sürede tamamen sigarayı bırakmasının imkansıza yakın olduğunu bildiğimden, sadece mümkün olduğu kadar azaltmanızı öneriyorum),
estetik cerrahi ameliyattan önce ve sonraki bir kaç gün alkol almayın,
estetik cerrahi sigara gibi nikotin bantlarını da kullanmayın,
estetik cerrahi bulunduğunuz odada dahi sigara içilmemesini sağlayınız.

Son olarak sigaradaki bazı toksik maddeleri hatırlatmak istiyorum:
Sigarada 4000 den fazla toksik kimyasal madde bulunur ve bunlardan 60 kadarı ciddi anlamda kanserojendir. Bu kanserojen maddelerin en tehlikelileri arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluene, amonyak ve propilen glikoldur. Örneğin; siyanid kesinlikle öldürücü bir zehirdir. Genel olarak bilinen maddelerden birkaçı;
estetik cerrahi Polonyum - 210 (kanserojen),
estetik cerrahi Radon (radyosyon),
estetik cerrahi Metanol (füzeyakıtı),
estetik cerrahi Toluen (tiner),
estetik cerrahi Kadmiyum (akü metali),
estetik cerrahi Bütan (tüpgaz),
estetik cerrahi DDT (böcek öldürücü),
estetik cerrahi Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri),
estetik cerrahi Aseton (oje sökücü),
estetik cerrahi Naftalin (güve kovucu),
estetik cerrahi Arsenik (fare zehiri),
estetik cerrahi Amonyak (tuvalet temizleyicisi) ,
estetik cerrahi Karbon (eksoz Monoksit gazı),
estetik cerrahi Nikotin
estetik cerrahi ve 3885 toksik madde daha...
Kaynak: Wikipedia


Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
cigarette, alcohol and cosmetic surgery



estetik cerrahiZiyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):

ip-location

 
 


,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸