YANIK CERRAHİSİ VE YANIK İZLERİNİN ESTETİĞİ
Yanık yaralarının ve izlerinin tedavisi plastik cerrahi kliniklerinde gerçekleştirilmektedir. Yanık hem görünüşü bozar, hemde organların fonksiyonunu bozar. Örneğin el yanıklarında görünüşü kadar elin açılması, kapanması, yük kavrayabilme kabiliyeti de bozulabilir yada çene altında, boyunda oluşan yanık skarı alt çeneyi aşağı çekerek kişinin ağzını kapatmasına engel olabilir. Bu yüzden yanık tedavisi, plastik cerrahinin hem rekonstrüktif (onarım) hemde estetik amaçlı tedavilerindendir. Erken dönemde ve geç dönemde yapılan tedaviler farklıdır:
Erken dönemde:
Kişi yanar yanmaz yapılan ilk müdahale ve pansuman takipleridir. Mümkün olan en az cilt kaybı ile yanığın atlatılması, pansumanların doktor tarafından uygun şekilde değiştirilmesi, yaranın hijyeni sağlanır. Kişi yandığında, ilk yapılacak şey yanık olan alanın soğuk su ile yıkanması, soğutulması, hastanın soyulması, yanık bölgelerin değerlendirilmesi ve yanık dokuların temizlenmesidir. Daha sonra uygun pansumanlar yapılır. Yaranın mikrop kapması önlenir. Bu dönemde uygun pansuman yapılması çok önemlidir. Yanık pansumanında kullanılan bir çok değişik pomad ve ilaç vardır. Uygun pomadla pansuman yapılmazsa hasta boşuna zaman kaybeder, yanık yarası iyileşeceğine kötüleşebilir. Madecasol, Silverdin, Kenakort, Furacin gibi bir çok pomad vardır fakat bunların her birinin kullanım yeri farklıdır. Genellikle hastanın pansumanına biri ile başlar, bir süre sonra diğeri ile devam ederiz. Bu yüzden yanık oluştuğunda mutlaka uzman doktora danışmalı, evde pansuman yapmaya çalışılmamalıdır.
Geç dönemde:
Yanığa bağlı olarak cilt kaybı gelişmişse (üçüncü derece yanık) bu bölgelerin plastik cerrahi ilkelerine uygun şekilde onarımı gerekir. Cilt defektlerinin onarımı ya yaraya komşu bölgelerdeki cilt kullanılarak yada bacaktan, kalçadan yada kasıktan alınan cilt yamaları ile (tıpda buna "greft" denir) yapılır.
Bazen hastanın yanıkları cilt kaybı olmadan iyileşmiştir (birinci ve ikinci derece yanık) fakat yanığa bağlı fonksiyonel sorunları vardır. Örneğin hastanın avuçiçi yanmışsa ve bu yanık kendi halinde iyileşmişse kontraktür dediğimiz olay oluşabilir. Kontraktür, yanığa bağlı olarak o bölgedeki cildin çekip büzülmesidir. Bu durumda hastanın parmakları gitgide kapanır, hasta parmaklarını açamaz hale gelir. Parmakların açılması için bir çok farklı yöntem vardır. Başka bir örnek vermek gerekirse koltukaltı yanan bir kişinin koltukaltı cildi kendi iyileşmişse burada da kontraktür gelişebilir ve hastanın kolunu yana doğru açması, kaldırabilmesi çok zor ve ağrılı bir hal alabilir. Plastik cerrahide bu gibi çekme, büzme ve kontraktürleri gidermek için bir çok ameliyat tekniği vardır. Yanığın tedavisi için mutlaka hastanın görülmesi, yaranın değerlendirilmesi gerekir. Daha geniş bilgi için doktorunuza danışınız.
Soldan sağa: İlk resimde yara ve yanık izlerinin silikleştirilmesinde kullanılan silikon tabaka görülüyor. Bu silikon tabakaların etkili olabilmesi için uzun süre kullanılması ve izin olduğu bölgeye sıkı sıkı sarılarak kullanılması gerekir. İkinci resimde 3. derece yanıkların onarımlarında kullanmak üzere bacaktan deri yaması alınması gösteriliyor. Üçüncü resimde yüz yanıklarında kullanılan silikonlu maske ve son resimde de el yanıklarında kullanılan silikonlu eldiven görülüyor.
Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
burn, burn injury, burn scar, burn scar revision, skin grafting
ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI
Amerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.
ESTETİK AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI HASTA RESİMLERİ
Bu web sitesi oluşturulurken sitenin,
"Yasal uyarılar" sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.
DİKKAT!
Lütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.
Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.
Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.
Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.
Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..