Dudaklar yüzümüzün estetik görünüşünde önemli bir yere sahiptir. Dolgun, diri, kırmızı dudaklar asırlardır tercih edilir olmuş; bayanların çekiciliklerinin önemli bir unsuru olmuşlardır. Estetik cerrahi, dolgun ve diri dudaklara sahip olmayan bayanlar için de çareler sunmaktadır. Estetik ameliyatlar ile ince dudaklar kalınlaştırılabilmekte, çok kalın dudaklar inceltilebilmekte, ileri yaşlardaki kişilerde görülen dudak kenarlarındaki aşağı sarkmalar düzeltilebilmektedir. Dudak kontürleri kalıcı makyaj ile yada bazı enjekte edilebilen materyeller ile belirginleştirilebilmektedir. Bu uygulamalar ve ameliyatlar dileyen herkese yapılabilir.
Dudakların güzel görünmesini sağlayan nedir? Neden bazı bayanların dudakları çekicidir de, bazılarınınki sıradandır? Toplumda genellikle dolgun, şekilli, diri, kırmızı ve ifadesi güzel dudaklar çekici kabul edilir. Bunları madde madde incelersek, çekici olan ve olmayan dudaklar arasındaki farkın ayrıntılarda gizli olduğunu göreceksiniz:
Dolgunluk
Şekil
İfade
Renk
Dudakların kontürü
Dudaklarda ve çevresinde kırışık olup olmaması
Plastik cerrahi, size dudak çevresindeki kırışıklıklardan kurtulma, ince dudaklarınız yerine daha dolgun dudaklara sahip olma yada dudaklarınız aşırı dolgunsa istenilen seviyede dudaklarınızı inceltme imkanını sunar. Yaşlanma ile dudak kenarlarında sarkmalar oluşan kişilerde dudak kenarlarındaki sarkmalar düzeltilebilmekte ve böylece yüzünüzün daha hoş bir ifadeye sahip olması sağlanabilmektedir. Dudak çevresindeki kırışıklıklarınız kollagen yada hyaluronik asit enjeksiyonu ile yada uygun vakalarda lazer uygulamaları ile giderilebilmektedir. Önemli olan dudaklarınızdaki estetik kusura doğru tanı koyarak, problemin nerede olduğunu tespit etmektir. Dudaklarınızla ilgili beğenmediğiniz detayları doktorunuzla tartışarak uygun estetik girişime karar verebilirsiniz.
DUDAK DOLGUNLAŞTIRMA
Dudakları arzu edilenden daha ince olan kişilere, dudakları büyütme amacıyla yapılır. Dudak kalınlaştırma, dudağın kırmızı kısmına şekil verilmesiyle yada dudağa çok ufak kesilerden dolgu maddelerinin dudağa yerleştirilmesi yada enjeksiyonu ile yapılabilir. Son yıllarda daha ağrısız ve çabuk iyileşen bir yöntem olduğundan geçici dolgu maddelerinin enjeksiyonu (özellikle hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri) ile dudak kalınlaştırma daha sık yapılır hale gelmiştir.
Dudak kalınlaştırma için dudağın içine yerleştirilebilen maddeleri genel olarak şöyle sıralayabiliriz:
DOĞAL OLANLAR: Yağ dokusu
Fasya dokusu
Doku kokteyli
YAPAY OLANLAR: Teosyal
Bio-alkamid (sadece dudak konturuna, kırmızı kısma değil)
Puragen
Rofilan
Kollajen
Alloderm
Softform (Expanded Polytetrafluoroethylene)
Goretex (Expanded Polytetrafluoroethylene)
Artecoll (Hyaluronic acid ile Methylmethacrylate)
Dermalive (Hyaluronic acid ile hidrojel partikülleri)
Hylaform (Hyaluronic acid)
Restylane, Restylane fine lines, Perlane (Hyaluronic acid)
Dermolagen (Enjekte edilebilir insan dermal kollajeni)
İsolagen (Kültür edilmiş insan dermal kollajeni)
Autologen (Kültür edilmiş insan dermal kollajeni)
Permalip (kalıcı, silikon dudak implantı)
Bu maddelerin bazıları katıdır ve implant olarak yerleştirilmeleri gerekir, bazılarıysa enjekte edilebilecek kadar yumuşaktır ve dudak içine bir kesi yapılmadan enjekte edilebilirler. Konacak materyallerin kendilerine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Dudakları kalınlaştırmak için kullanılacak yağ dokusu genellikle göbekten yada bacak iç kısımdan alınır. Bu bölgelerde görülebilir bir iz kalmaz. Yağ dokusu, hastanın kendi dokusu olduğundan allerji yada ters bir reaksiyon yapma ihtimali yoktur. Kalıcı yapay maddeler büyük bir kayba uğramadan kalırken yağ dokusu gibi vücudun kendinden alınan maddeler zamanla önemli miktarda (tamamen değil, enjekte edilen yağ dokusunun bir kısmı kaybolur) kayba uğrarlar ve aynı etkiyi sağlamak için tekrar yağ enjeksiyonu yapmak gerekebilir. İki yada üç seans sonunda kalıcı etki sağlanabilir. Yapay maddeler enfekte olabilir, vücut tarafından atılabilir. Permalip gibi yumuşak silikondan oluşan implantlar düzgün yerleştirilmezlerse dudaklarda asimetri ve yamukluğa yolaçabilirler. Bazı yapay maddelerde, örneğin kollagen'de, allerji gelişme riski vardır. Restylane, Teosyal, Puragen gibi dolgu maddelerinin enjeksiyonlarından hemen sonra kişi normal yaşantısına dönebilir. Dolgu maddeleri genellikle yumuşak kıvamdadır. Çok sayıda dolgu maddesi vardır ve hemen hepsinin kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır. Enjekte edilen dolgu maddeleri ile ilgili ayrıntılı bilgiyi ilgili sayfamızda bulabilirsiniz: tıklayınız.
Dudak konusunda hastalar sürekli kalıcı bir çözüm peşindedir. Ben dudaklarda kalıcı hiç bir yöntemi tavsiye etmiyorum. Yine de son bir iki yılda bu konuda önemli gelişmeler oldu. Dudağa yerleştirilen, son derece yumuşak, silikon implantlar üretildi. Örneğin Permalip bu implantlardan biridir. Özel bir cerrahi alet yardımı ile dudağın içine bir dudak köşesinden diğerine yerleştirilen bu implant ile kalıcı sonuç alınıyor. Permalip hakkında daha geniş bilgi için tıklayınız. Bu ürünün yerleştirilmesi çok dikkatli yapılmalıdır. En ufak bir asimetrik yerleştirme, dudaklarda şekil bozukluğuna yolaçmaktadır. Ben şahsen böyle kalıcı yapay maddeleri dudakta kullanmıyorum.
Permalip: dudaklarda kalıcı dolgunluk sağlıyor..
Permalip ile ilgili yabancı kaynaklı bir video:
Dudak dolgusu nasıl yapılıyor: Dudak dolgusu normalde ağrılı bir enjeksiyondur, bu yüzden mutlaka lokal anestezi ile yapılmalıdır.. Lokal anestezinin bile ağrısız yapılması mümkündür .
Bana, dudak kalınlaştırmada hangisini tercih ettiğimi sorarsanız, bazı hastalarda yağ enjeksiyonunu, bazı hastalarda geçici dolgu maddelerini tavsiye ettiğimi söylerim. Kalıcı hiç bir yöntemi tavsiye etmiyorum.. Bunun bir kaç sebebi var:
Yağ enjeksiyonunu sadece, dudakları çok ince (ip gibi, çizgi gibi) hastalara öneriyorum; çünkü bu hastalarda kalıcı bir sonuca ihtiyaç vardır. Yağ doku bildiğiniz gibi enjekte edildikten sonra belli bir oranda eriyor ve yağ enjeksiyonunun tekrar yapılması gerekiyor. Dudak, çok hareketli bir bölge olduğu için, bence bu bölgede normalden fazla erime oluyor; ama enjekte edilen yağın bir kısmı kalıyor ve kalan yağ dokusu canlı olduğundan hayat boyunca kalıcı oluyor. Bu yüzden dudaklarında ciddi anlamda şişirmeye ihtiyacı olan hastalarda yağ enjeksiyonu öneririm.
Diğer yandan yağ enjeksiyonu bu bölgede çok kontrollü bir enjeksiyon değildir; yani enjekte ederken jöle kıvamında akıcı değildir. Halbuki dudağa enjekte ettiğimiz dolgu maddesinin çok kontrollü enjekte edilmesi gerekiyor, enjeksiyonu yaparken dudağın kıvrımlarına şekil vererek yapmamız gerekiyor. Yağ enjekte ederken bu kadar kontrollü olmak mümkün değil; halbuki hyaluronik asit içeren hazır dolgu maddeleri çok ince iğnelerle ve çok kontrollü bir şekilde enjekte edilebiliyor. Dudağın formu bozulmadan, kıvrımlarına, dolgun bölgelerine dikkat ederek doğal bir büyüme sağlayabiliyoruz. Bu sebeple, dudakları ciddi anlamda (bazen 4-5 cc) şişirmeye ihtiyacı olan hastalarda yağ enjeksiyonunu tavsiye ederken; dudakları nispeten daha dolgun (en azından çizgi gibi olmayan) hastalarda da hazır hyaluronik asitli dolguları (Teosyal, Puragen, Restylane vs..) tavsiye ediyorum. Kısaca şöyle de söyleyebiliriz: yağ enjeksiyonu, dudakları daha çok şişirir, hazır dolgu maddeleri ise, daha çok şekil vermeye yarar.
Hazır, kalıcı, enjekte edilen dolgu maddelerini bu bölgede önermiyorum. Bunun sebebi, kalıcı enjektabl dolgu maddelerinin bazen ufak yumrulara, enflamasyonlara ve allerjik reaksiyonlara yolaçabilmeleridir. Üstelik bu maddelerle herhangi bir komplikasyon yaşarsanız tedavisi çok zordur. Bu maddeler hem erimez, hem de cerrahi olarak çıkarılmaları çok zordur. Hastalar haklı sebeplerle sürekli olarak dudakları için kalıcı bir dolgu maddesi sormaktalar. Bense bunu hiç tavsiye etmiyorum.
DUDAK İNCELTME
Dudakları arzu edilenden daha kalın olan kişilere yapılır. Dudakların kalın görünmesine yol açan kırmızı kısmın küçültülmesi ve dıştan içe doğru ilerletilmesi ile yapılır. Bu ameliyat sonunda dudakların iç kısmında hafif bir iz kalır. Kalan iz hem belirsizdir hemde pratikte görülebilecek bir yerde değildir. Genel yada lokal anestezi ile yapılabilir. Ben genel anestezi ile yapma taraftarıyım. Biraz kanamalı bir ameliyattır ve dudaklardaki şişliğin inmesi uzun süre alır. Tam anlamıyla şişliğin inmesi 6 ay kadar vakit alabilir.
DUDAKLARDA SARKMA
Yaşlılıkta yüzde oluşan değişikliklerden biri dudak kenarlarında sarkmadır. Bu sarkma yüzünüzde istenmeyen bir ifade oluşmasına yol açar. Sarkmış dudak köşeleri cerrahi bir girişimle eski yerlerine getirilebilir. Yapılacak girişim hastanın yüzünde çizilerek planlanır. Bu ameliyat sonunda dudak kenarlarında hemen dudakların kırmızı kısımlarının sınırında 1-2 santim boyunda hafif bir iz kalır; iz tam kırmızı kısmın sınırında olduğu için hiç dikkati çeken bir iz değildir. Bunun yanında dudak kenarlarındaki sarkıklığın düzelmiş olması yüz ifadesini dramatik biçimde iyileştirir. Bazı uygun hastalarda yüz germe ameliyatı yapıldığında dudak kenarlarındaki sarkma da giderilebilir.
DUDAK GENÇLEŞTİRME
Dudak gençleştirme, yaşlanmanın dudaklardaki izlerini yoketmek amacıyla yapılır. Dudakta yaşlı görünümün sebebi genetik özellikler, güneş hasarı, doğal yaşlanma ve sigaradır. Yaşlı dudakların kenarları sarkmıştır, incelmişlerdir, dudakların kırmızı kısımlarında ve dudak çevresindeki ciltte kırışıklıklar artmıştır, dudaklar dolgunluklarını kaybetmişlerdir. Dolayısı ile dudaklarda gençleşmeyi sağlamak için birden çok işlem yapmak gerekebilir. Yapılabilecekler şöyle sıralanabilir:
Dudak kalınlaştırma: Çeşitli yapay yada doğal maddelerin enjeksiyonları ile..
Dudak kenarlarındaki sarkıklığın düzeltilmesi: Yüz germe yada dudağa yönelik cerrahi girişimler ile..
Dudaklardaki kırışıklıkların giderilmesi: Dudakların çevresindeki cilde lazer, kimyasal peeling yada dermabrazyon gibi soyucu bir işlem uygulanması.
Dudak gençleştirme ameliyatları dışında, yaşlılıkta dudak cildinde kurulukda geliştiği için devamlı olarak nemlendirici yada dudak koruyucu bir krem kullanılmasıda yararlıdır.
DUDAK KONTÜRÜNÜ BELİRGİNLEŞTİRME
Dudakların kontürlerinin belirgin olması güzel bir görüntü için gereklidir. Bayanlar makyaj yaparken özellikle dudak kenarlarını belirginleştirirler. Bu etkiyi çeşitli enjeksiyon uygulamaları ile daha uzun süre sağlayabiliriz. Restylane gibi dolgu maddeleri bu amaçla kullanılmaktadır. Restylane, silikon değildir; hyaluronik asitden oluşur ve zaten dokuların bileşiminde olan bir maddedir. Restylane enjeksiyonu kalıcı bir çözüm değildir; zamanla hacminden kaybeder ve enjeksiyonun tekrarlanması gerekir.
DUDAK DEFORMİTELERİNİN GİDERİLMESİ
Dudak estetiği sadece yaşlanmanın etkilerini azaltmak için yapılmaz. Dudak-damak yarığına bağlı deformiteler, kazalara bağlı yaralanmalar gibi dudaklarda şekil bozukluğuna yol açan her durumda yapılabilir. Bu gibi durumlarda dudakların kendine özel anatomisi ve şeklinin tekrar sağlanması için genellikle cerrahi düzeltme yapmak gerekir. Cerrahi düzeltmenin ne şekilde yapılacağı mutlaka hasta görülerek, deformite üzerinde çizim yaparak planlanır.
KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI
Kalıcı makyaj uygulamaları aslında sadece dudak kenarlarını belirginleştirmek için yapılmaz. Toplum tarafından bilinen kullanım alanı -dudak bölgesi söz konusu olunca- dudak kenarlarının kalıcı makyaj uygulaması ile -bir nevi dövme uygulamasıdır- belirginleştirilmesidir. Bunun dışında dudaktaki dikiş izlerinin silikleştirilmesi içinde bu yöntem kullanılabilir.
GUMMY SMİLE: GÜLME DEFORMİTESİNİN DÜZELTİLMESİ
Bazı insanlar gülerken yada konuşurken bazı estetik sorunlar yaşayabilirler. Örneğin kimi gülerken dişeti gözüküyordur, kimi konuşurken yada gülerken burun ucu aşağı çekiliyordur. Bu gibi problemlere düzeltmeler sağlanabilir. Dişetinin gülerken gözükmesi gibi sorunlar ile daha çok diş hekimleri ilgilenmektedir. Bunun dışında dudak-burun ucu problemleri sözkonusu olunca dudak ile burun ucu arasındaki kaslara yapılan ufak müdahaleler ile bu sorunlar ortadan kaldırılabilir. Bu ameliyatlar genellikle rinoplasti ameliyatı sırasında yapılır. Bunun yanında hastada ciddi bir çene şekil bozukluğu da var olabilir. Örneğin üst çenesi çok uzun hastalarda gummy smile deformitesi olabilir, bu durumda sefalometrik analiz ve öncelikle bir ortodontik tedavi ve peşinden de çene cerrahisi yapmak gerekir. Daha geniş bilgi için bakınız: Gülüş estetiği (gülerken dişetleri fazlaca görünen hastalarda estetik düzeltme, gummy smile deformitesi)
Amerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.
ESTETİK AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI HASTA RESİMLERİ
Bu web sitesi oluşturulurken sitenin, "Yasal uyarılar" sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.
DİKKAT!
Lütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.
Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.
Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.
Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.
Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..
Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar öncesi önerilerim için "burayı tıklayın.."
Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar sonrası önerilerim için "burayı tıklayınız.."
Ameliyatların ve ameliyatsız estetik uygulamaların fiyatları, ücretleri ile ilgili genel bilgi için "burayı tıklayınız.."
Ziyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):
,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸