|
SON DERECE BASİT, BİR O KADAR ETKİLİ BİR AMELİYAT: KULAK ESTETİĞİ
Kulak, vücudumuzun kendine özgü şekli olan, ciddi yaralanmalarında onarımı oldukça zor olan bir organıdır. Duyma dışında estetik görünüşümüze de katkısı vardır. Kulağın estetik ameliyat gerektiren deformiteleri şöyle sıralanabilir: Kepçe kulak deformitesi
|
Kepçe kulak deformitesi olan kişilerde anatomik sorunlar nerededir; bunları düzeltmek için ameliyatta neler yapılıyor? |
Kepçe kulak düzeltme ameliyatı... Yabancı kaynaklı bir video.. |
Kepçe kulak deformitesi, kulaklarınızı olduğundan büyük gösterebilir. Kulakları aslında normal boyutta olan, fakat kepçe kulak deformitesi yüzünden büyük görünen hastalar genellikle kulaklarının büyüklüğünden de şikayet ederek küçültülmesini istiyorlar. Aslında oldukça objektif bir ölçüm ile kulaklarınızın büyük olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Kulak boyu yaklaşık olarak burun uzunluğu kadardır ve bu da 6-7 cm.'e denk gelmektedir. Burun ucundan burun köküne kadar olan uzunluğu bir cetvelle ölçün, sonra kulağınızın en üst noktasından kulak memesinin en alt noktasına olan uzaklığı ölçün; aradaki fark büyükse kulaklarınız normalden büyük demektir. Her iki ölçümde 6-7 santim civarında ise kulak ve burun büyüklüğü normal demektir. Kulağı gerçekten büyük olan hastalara kulak küçültme ameliyatı yapılabilir, fakat bu ameliyatın görünür izler bıraktığını bilmelisiniz.
Ameliyat çocuklarda genel anestezi ile, yetişkinlerde lokal anestezi ile yapılır. Yaklaşık 1-2 saat sürer.
Ameliyat sırasında yetişkin hastalara ameliyat edilmiş kulağı el aynasında gösterilebilir. Böylece kişi ameliyat sonrası nasıl görüneceğini daha bir kulağının ameliyatı bitip diğerine başlanmadan görmüş olur. İkinci kulak ameliyat edilirken diğer kulak ile tam simetri sağlanır.
Bu ameliyatta kesi kulak arkasındadır; iz kulak arkasında kalır ve pratik olarak görülmez. Ameliyatta kulak arkasından kıkırdaklara bazı kesiler yapılır, fazla gelişmiş kısımlar çıkarılır, oluşmamış kıvrımları oluşturmak için bazı yerlere dikişler atılır. Bu dikişler kulak kıkırdağı içine atılır ve hayat boyu kalır.
Ameliyat sonunda başınıza özel bir bandaj takılır. 5 gün sonunda bu bandaj çıkarılır ve kulakların üzerinden geçecek şekilde bir sporcu bantı takılır. Bu bantın en az 3 hafta aralıksız takılması gerekir. Kişi bu dönemde işine ve günlük hayatına dönebilir.
Sargılarınız ilk açılırken kulaklarınızda morarma ve şişlik görebilirsiniz. Bu normaldir. Şişliği önlemek için yapılacak şey evde yattığınız dönemde arkanıza büyükçe bir yastık koyarak başınız biraz yüksekte kalacak şekilde hafifçe oturur pozisyonda yatmaktır.
Kepçe kulak deformitesi düzeltilince hastanın psikolojiside iyi yönde etkilenir. Genelde bayan hastalar daha önce yapmayı isteyipde yapamadıkları saç modellerini uygularlar. Ameliyattan sonra hayatında ilk kez saçını toplayan, topuz yapan hastalar vardır.
Bazı hastalar ameliyattan sonra görünüşlerini yadırgayabilirler; çünkü doğduğundan beri aynaya baktığında kulaklarını iki yanda gören hasta, bir anda kulakları arkaya yatınca yeni görüntüsünü garipseyebilir. Bu durum geçici olup yeni görünüşlerine kısa sürede alışırlar.
Kepçe kulak düzeltilmesini animasyonla anlatan yabancı kaynaklı bir video.. |
Kepçe kulak düzeltme ameliyatı... |
Dr. Berry Eppley tarafından hazırlanmış güzel bir açıklayıcı video (video ayrı bir pencerede youtube sitesinde açılacak): |
Kepçe kulak düzeltilmesinin nasıl yapıldığını gösteren bir video: |
Yabancı kaynaklı, ameliyat sonuçlarını gösteren bir video: |
Ameliyatsız kepçe kulak ameliyatı hakkında yayınlanan bir çok makale vardır. Bu konuda en eski makalelerden birini bir kulak burun boğaz uzmanı olan (bugün profesör olmuştur) Dr. Michael H. Fritsch yazmış ve 1995 yılında Laryngoscope dergisinde yayınlamıştır (Laryngoscope 1995;105(70):1-11). Bu dönemden sonraki hastalarının dökümünü de 2004 yılında Facial plastic surgery dergisinde yayınlamıştır (Facial plastic surgery, vol 20, Nr 4, 2004). Yani bu yöntem aslında öyle çok ta yeni bir yöntem değildir..
Dr. Michael H. Fritsch in tekniği ile kepçe kulağı ameliyatsız olarak düzeltmek mümkündür. Hasta eğer ameliyat ve kulak arkasında dikiş izi istemiyorsa(ki buradaki dikiş izleri yine de farkedilecek izler değildir) ve kulaktaki konkha dediğimiz kıkırdak kısım aşırı büyük değilse bu yöntemle kulakları düzeltilebilir. Bu işlem ameliyatsızdır, dikişsizdir ama yine de steril ortam ve anestezi (sadece kulağın uyuşturulması şeklinde) gerekmektedir. Bu teknikte kulak kıkırdağı ön tarafı içeriden çizilmekte, kulak arkasında ciltaltından özel bir teknikle geçirilen özel bir iplikle kulak arkaya yatırılmaktadır. Bir kulakta 2-4 ayrı iplikle doğal bir görünüm sağlanabilmektedir.Uygulama sonrası sadece 1 gün için bir pansuman yapılır, daha sonra hasta 2-3 hafta sporcuların kullandıkları havlu saç bantlarından takar. Alınacak dikiş olmadığından dikiş alma, dikiş izi gibi sorunlar yoktur, acısı daha az bir yöntemdir.
Bu yöntem, kulağında konka kısmında fazla büyümesi olan hastalar için tercih edilmemelidir (yukarıda ameliyatlı yöntemde ilk resimde kulak üzerinde mavi işaretli bölge, soldaki resimde de okla gösteriliyor). Bu yöntemle kulağın konka kısmı küçültülememektedir. Konka kısmı fazla gelişmiş hastalarda ameliyatlı yöntem tercih edilmelidir; ki zaten kepçe kulak sorunu olan hastaların çoğunda konka denen kısmı küçültmek gerekmektedir. Bu yüzden bu yöntem yıllar içinde fazla popüler olamamıştır. Ben de bu yöntemi bu sebeplerden dolayı uygulamamaktayım.
İple kulak kepçeliğinin düzeltilmesi: Bu yöntem aslında oldukça zorlama bir yöntemdir. Eski bir plastik cerrahi atasözü der ki: Kulak kıkırdağının hafizası vardır, arkaya yatırırken bistüri ile çizerek iyice zayıflatmazsan, gerekli yerlerden kıkırdağı kesmezsen, eski haline gelmek ister!. Bu ipli yöntemde kulak kıkırdağı bırakın kesilmeyi, çizilerek dahi zayıflatılmamaktadır; sadece iplerle gerilerek arkaya yatmaya zorlanmaktadır. Bu yöntemden sonra kulaklar kısa sürede açılabilir ve eski haline gelebilir (neden? bunun cevabını dokunun tabiatını öğrenmiş her plastik cerrah verebilir: doku zorlamaya gelmez.. İple germek, asmak çözüm değildir. Hele kulak kıkırdağı gibi inatçı bir doku kesilip zayıflatılmadan uzun süre verilen şeklini korumayacaktır, bir süre sonra eski haline gelecektir..
|
Mikrotia genellikle tek taraflıdır ve düzeltilmesi de hastanın sağlam kulağı örnek alınarak kaburga kıkırdaklarından yeni kulak kıkırdağı oluşturulmasıyla yapılır. Eğer hastanın her iki kulağıda yoksa oluşturulacak kulak kepçesinin yeri ve duruş pozisyonu estetik kurallara göre yapılır. Bunu tespit etmek için hastanın yüzünde bazı çizim ve ölçümler yapmak gerekir. Örneğin kulak boyu hesaplanırken burun boyu göz önüne alınır. Kulağın en üst noktası ile kulak memesi arasındaki mesafe genellikle burun kökü ile burun ucu arasındaki mesafeye eşittir; yani kulak boyu genellikle burun boyuna eşittir. Ayrıca kulağın duruşunda da özel bir açı vardır. Yeni kulak kepçesi oluşturulurken bu açı gözönüne alınmazsa oluşturulan kulak kepçesi doğal durmaz. Bu estetik ölçümlerden bazılarını görmek için ″Estetik analiz″ bölümüne bakınız.
Kepçeyi oluşturmak için gereken kıkırdak, kaburgalardan alınır; kıkırdağa şekil verilir ve kulak kepçesini oluşturmak üzere kulağın olması gerektiği alanda cilt altına konur. Daha sonra ikinci bir seans ile bu yeni oluşturulmuş kulak kepçesi baştan ayrılarak kulak arkası oluşturulur. Mikrotia düzeltilmesinde birden fazla seans ve revizyon ameliyatları gerekebilir. Bu ameliyatlar ile tam anlamı ile gerçekçi görünen bir kulak kepçesi oluşturmak zordur, fakat genelde dikkati çekmeyecek kadar doğal bir kulak kepçesi oluşturulur.
Aşağıda, microtia vakalarında tüm tedaviyi özetleyen, oldukça öğretici iki video göreceksiniz. Bu konuda dünyaca tanınmış bir otör olan Dr. Burt Brent e ait olan bu videoların hem hastalar hem de asistan arkadaşlarımız için oldukça faydalı olacağına inanıyorum. Bu ameliyat ülkemizde de hemen hemen plastik cerrahi uzmanı olan her hastanede başarı ile yapılabiliyor. NOT: Videolar, ameliyat görüntüleri içeriyor.. |
Bazı vakalarda hastanın kendi kaburgası yerine hazır silikon yada medpor gibi sentetik kulak çatıları tercih edilebilir. Burada hastanın kaburgasından kıkırdak almak yerine hazır şekilli yada yontularak şekil verilebilen medpor implant kullanılmış. Bu implantlar yabancı cisim olduğundan her zaman için cildi delerek dışarı çıkma ihtimalleri vardır..
Medpor implant ile kulağın yeniden yapılandırılması: |
Bu ameliyatın çocuk 5 yaşını doldurduktan sonra, ilkokula gitmeden yaptırılmasında fayda vardır. Aksi taktirde bu durum okulda diğer çocukların alay konusu olmakta ve mikrotia'lı küçük hastalarımızda psikolojik sorunlara da yol açmaktadır.
Mikrotia onarımında bir diğer sorun da, kulak deliğinin açık olup olmaması ve iç kulağın olup olmamasıdır. İç kulak varsa hastanın duyma potansiyeli var demektir; fakat kulak deliği kapalı ise bunu açmak ve açık tutabilmek zordur. Kulak deliği açıldığında -kıkırdak ve cilt ile desteklesek dahi- zamanla kapanma eğilimindedir. İç kulak gelişmemiş ise hastanın o taraf kulağı ile duyma ve iç kulağın oluşturulması ihtimali yoktur.
Kulak kepçesinin onarımında diğer bir yöntem protez (daha doğrusu vücut dışına takıldığı için; epitez) kullanılmasıdır. Bu yöntemde kulak kepçesinin olması gereken yere, cilt altına bir aparat yerleştirilir. Kulak kepçesi şeklindeki mıknatıslı protez de bu aparata cilt üstünden yapıştırılarak kullanılabilir. Bu yöntemde ciltaltına yabancı bir cisim konduğu için daima enfeksiyon ihtimali vardır; ayrıca buraya yerleştirilen protez kulak istendiğinde çıkarılabilir. Bu protezlerin mıknatıs yerine vidalı olanları da vardır. Ciltaltına herhangi bir vida yada mıknatıs yerleştirilmesine gerek kalmayan yapıştırmalı epitezler de vardır.
Bir kaç sene önce marmaris de katıldığımız bir tur gezisinde şöföre bir şey sormak için bağırmış, sesimi duyuramamıştım. Sonra bize dönük kulağının aslında epitez olduğunu farketmiştim. Epitezler böyle bir soruna yolaçıyor. Size seslenenler o taraf kulağınızın aslında duymadığını anlamayabiliyorlar.. Kulağınız normal görünüyor ama aslında epitez olduğundan duymuyor..
Kıkırdak ile kulak oluşturma 1. bölüm: |
Kıkırdak ile kulak oluşturma 2. bölüm: |
Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.
Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.
Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.
Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..