estetik cerrahi Bu sayfanın son güncellenme tarihi:
   
 

duyuru
Bookmark and Share


duyuru2

duyuru3

duyuru4

        ESTETİK LAZER UYGULAMALARI

Lazer hakkında genel bilgi


Lazerin çalışma prensiplerini ilk kez Albert Einstein 1900'lü yılların başında bilim çevrelerine duyurmuştur. Einstein, 1917 yılında "The Quantum Theory of Radiation" adlı makalesini yayınlayarak lazer çağını başlatmıştır. "Lazer", "Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation" kelimelerinin başharflerinden oluşur. Yüksek miktarda enerji taşıdığından, lazer ışını temas ettiği dokulardaki su içeren hücreleri yakarak buharlaştırır.

Çeşitli lazerlerin farklı etkileri vardır. Günümüzde ondan fazla lazer çeşidi vardır. İstenilen noktaya çok keskin bir isabetle uygulanabildiği için ve uygulama sırasında kanamayı anında yaktığı için tıpda bir çok branşda kullanılır hale gelmiştir. Lazer, tıpta 60'lı yıllardan beri kullanılmaktadır. Son yıllardaki gelişmeler sonunda artık lazerin kullanılmadığı tıp dalı kalmamış gibidir. Ürolojide (greenlight lazer), beyin cerrahisinda (gamma knife), göz hastalıklarında (excimer lazer), diş hekimliğinde ve estetik cerrahide yaygın olarak lazer kullanılan ameliyatlar yapılmaktadır.


Estetik cerrahide kullanılan lazer tipleri


Lazer, estetik cerrahide epilasyonda, göz kapağı estetiğinde, cilt lezyonlarının tedavisinde, yara izlerinin ve cilt kırışıklıklarının giderilmesinde, dövmelerin silinmesinde, doğum lekelerinin giderilmesinde, cilt tazelemede, koltukaltı ter bezlerinin yakılmasında, hatta tırnak batmasının tedavisinde kullanılmaktadır.

Kullanım alanı gibi lazer cihazları da çok çeşitlidir. Her bir lazer cihazının belli bir kullanım yeri vardır. Belli bir amaçla üretilen bir lazer, başka amaçlar için kullanılırsa faydalı olmayabilir. Son yıllarda çok amaçlı lazerler de üretilmiştir. Genel olarak farklı lazerlerin kullanım alanları tiplerine göre şöyledir:

Q-swich Nd-YAG laser: Dövmelerin silinmesinde kullanılır. Ayrıca esmer tenli kişilerde epilasyon için de kullanılabilir. Uygulama ağrısızdır.

Q-swich ruby (yakut) laser: Dövmelerin silinmesinde kullanılır. Dalga boyu 694 nm.dir. Eski bir lazer sistemidir. Yeşil renk tarafından emilir. Bu yüzden çıkarılması en zor renk olan yeşil dövme pigmentlerinin silinmesinde tercih edilmelidir.

Diode lazer: Dalga boyu 800 nm.dir. Genellikle tip III ve daha koyu tenli kişilerde epilasyon için uygundur. Deride lekelenme ve yanık oluşturma riski düşüktür. Kıl köküne iyi penetre olan bir lazer türüdür.

Long pulse ruby (yakut) laser: Laser epilasyonda kullanılır.

Nd (Neodymium)-YAG laser: Katı hal lazeridir. 1064 ve 532 nanometre dalga boylarındadır. Değişik teknikler ile daha farklı dalga boylarında da elde etmek mümkündür. Özellikleri Argon lazere benzer; pigmentli dokularca tutulur, derin dokulara nüfuz edebilir. Bu lazerlerin uçlarında genellikle soğutucu aparat bulunur. Derinin damarsal lezyonlarında (hemanjion denen, doğuştan olan, kan damarı yumaklarının oluşturduğu lezyonlarda), dövmelerin silinmesinde kullanılır. Q-switched Nd-YAG lazer, dövme çıkarılmasında kullanılır. Nd-YAG lazerler, melanine duyarlılıkları az olduğundan esmer tenli kişilerde de kullanılabilirler.

Yellow pulsed dye laser: Doğum lekelerinin giderilmesinde kullanılır.

Alexandrite laser: Alexandrite lazerinin dalga boyu 755 nanometredir. Renk pigmenti içeren deri lezyonlarının tedavisinde ve dövme silinmesinde kullanılır. Bu lazer ışını, kıl dışındaki dokularca da tutulduğu için cilt yanıkları meydana getirebilir. Acı hissi diğer lazerlere göre daha fazladır. Bu lazerle epilasyona en uygun hastalar açık tenli, koyu renk kıllara sahip hastalardır.

Erbium YAG laser: Cilt tazeleme, göz ve dudak çevresindeki kırışıklıkların giderilmesinde kullanılır.

Argon laser: Damarsal yapıların çıkarılmasında (port wine lekeleri, damarsal tümörlerin tedavisinde) kullanılır. Argon lazerin enerjisi pigmente olmayan dokularca tutulmaz. Işın, pigmente olmayan dokulara zarar vermeden geçer, daha derindeki pigment yada kan içeren dokuları yakar. Bu sebeple içinde kan bulunan damarsal yapıların yokedilmesinde kullanılır.

CO2 laser: Cilt tazeleme, göz ve dudak çevresindeki kırışıklıkların giderilmesi, cildin iyi huylu lezyonlarının çıkarılmasında kullanılır. Ayrıca başka ameliyatlarda da neşter yerine kullanılabilen bir lazer türüdür. Diğer lazerlerin tersine "CO2 laser" ışını vücutta sıvı içeren tüm dokularca tutulur. Yeni bir teknoloji olan "Ultra pulse CO2 laser" özellikle cilt yenilemede başarılıdır.

Pulsed dye laser: Doğum lekeleri, damarsal lezyonların tedavisinde, damarsal tümörlerin tedavisinde kullanılır. En büyük özelliği tümöral dokularda kullanıldığında tümör dokularını yakarken çevredeki sağlıklı dokuya zarar vermemesidir.




estetik cerrahi Bu bölümdeki yazıların hazırlanmasında kısmen Dr. Babür Süer in sitesi olan http://www.ciltuzmani.com dan (kendi yazılı izni ile) faydalanılmıştır.

Estetik cerrahide lazerin kullanım alanları


Göz ve dudak çevresindeki kırışıklıklar, özellikle mimik kaslarının kasılmasına bağlı olmayan, yüzeyel ve ince kırışıklıklar lazerle giderilebilmektedir. Bunun dışında yüzdeki lekelenmeler, doğumsal lekeler, yaşlılık lekeleri, çiller, kılcal damarlar ve damar çatlamaları, iyi huylu cilt lezyonları, akne izleri, damarsal tümörler giderilebilmektedir. Dövmeler -özellikle profesyonel dövmeler- lazer ile silinebilmektedir. Estetik açıdan en popüler lazer uygulamaları ise lazer-epilasyondur. Hastanede yatmayı gerektirmemesi, anestezi yapılmadan uygulanabilmesi ve hastaların hemen uygulama sonrası günlük hayatlarına dönebilmesi nedeniyle gözde bir estetik uygulamadır.


Akne izlerinin lazerle silinmesi


Akne izlerinin giderilmesinde cildin üst katmanlarını buharlaştıran lazerlerden faydalanılır. Seans araları 3-6 ay olmak üzere 1-5 seans uygulanır. Her seansda, lazer cildin üst tabakasını bir miktar soyacaktır. Akne izlerinin derinliği azalacak, izler siliklişicektir. Tek seferde tüm izler yokolacak şekilde bir soyma işlemi yapılmaz çünkü sonuçta lazer o bölge cildini yakmaktadır. Seans aralarında cildin kendini yenilemesi ve tazelenmesi için uzun aralar vermek gerekir. Bu yüzden her bir seansta akne izlerini biraz belirsizleştirecek kadar lazer uygulanır ve 3-6 ay aralar ile bir kaç seans halinde lazer uygulanır.

Yüz gençleştirmede lazer uygulamaları


Bu amaçla en sık CO2 lazer ve Erbium YAG lazer kullanılmaktadır. Burada amaç cildin üst, ölü katmanında kontrollü bir yanık oluşturmak ve yeni, taze cilt oluşmasını sağlamaktır. Bu işlem sırasında enfeksiyona açık bir yanık yarası oluştuğundan tedbir almak gerekir. Kişinin daha önce uçuk geçirdiği biliniyorsa bu uçuğun lazer tedavisi sonrası aktive olabileceği akılda tutularak, önceden uçuk tedavisine başlanmalıdır. Lazerle yüz gençleştirme, ameliyathane şartlarında, sedasyonla (hafif narkoz) yada lokal anestezi ile yapılabilir. İşlemin genişliğine göre 1-2 saat sürer. Bazı vakalarda bir seans yeterli olmaz. Lazer uygulanan bölgelere antibiyotikli, yağlı bir pomad uygulanır. Lazer uygulaması sonrası yüzde şişlik, gerginlik ve hafif ağrı olması normaldir. Hastanın yüzüne pansuman uygulanır ve evde başını yüksekte tutarak uyuması söylenir, iki gün sonra kontrol ve pansumana çağrılır. Tüm yüze lazer uygulandığında hastanın bir gece hastanede kalması önerilir. Yüzde oluşan şişlik ve kızarıklık bir kaç haftada geçer; hasta 10 gün sonunda makyaj yapıp sokağa çıkabilir. Şişliğin ve kızarıklığın tamamen kaybolması 6 ayı alabilir. Bu tedavi sonrası kişinin en az 6 ay güneşe çıkmaması, çıktığında da yüksek sayıda koruma faktörü içeren koruyucular kullanması önerilir. Lazerle yüz gençleştirme risksiz bir yöntem değildir. Eğitimli kişilerce yapılmadığında ciddi yanıklara ve yara izlerine yolaçabilir. Bazen lazerle cilt tazeleme işlemi sonrası ciltte lekelenme olabilmektedir. Lazer olacak kişi bu konularda bilgilendirilmelidir.

Günümüzde yüz gençleştirmede kullanılan en son ve gelişmiş lazer sistemleri fraksiyonel lazerlerdir. Bu lazer sistemleri ciltte görülür bir yanık oluşturmadan gençleştirme sağlarlar. Fraksiyonel lazerler ile ilgili geniş bilgi için tıklayınız.


Yüz germe mi, lazerle yüz gençleştirme mi?


Yüz germe ameliyatları ile lazerle yüz gençleştirme yöntemlerini karşılaştıramayız. Bu iki yöntemin etkileri tamamen farklıdır ve birbirlerinin yerini tutmazlar.

"Yüz germe ameliyatları", gevşemiş ve sarkmış yüz, yanak, gözçevresi dokularının eski yerlerine çekilerek yüzde genç ve diri bir ifade sağlamak için yapılır; riski daha yüksektir, daha uzun sürer, daha pahalıdır.

"Lazerle yüz gençleştirme" ise yüz cildinin üst ölü tabakalarının lazer ile kontrollü bir şekilde yakılması ve yeni ve taze cilt gelişiminin sağlanması ile yüzdeki ince kırışıklıkların giderilmesi, yüze daha diri bir görüntü sağlanmasıdır. Bu yöntem daha az risklidir, daha kısa sürer, ameliyat kadar masraflı değildir.

Yanak dokusundaki aşağı sarkma, boyun cildindeki sarkma, kaşlardaki sarkma gibi estetik problemlerde en uygun tedavi yüz germe iken dudak çevresindeki yada göz çevresindeki ince ve yüzeyel kırışıklıkların en uygun tedavisi lazer ile -yada peeling, dermabrazyon gibi diğer yöntemler ile- cilt soyma işlemidir. Her iki uygulamada tamamen farklı estetik kusurları düzeltmeyi hedeflediklerinden birlikte de uygulanabilirler. Çoğu zaman hastaya yüz germe yaptıktan sonra yüz germe ile düzeltilemeyen estetik kusurlar için de (dudaklar çevresindeki ince kırışıklıklar, ciltteki ince kırışıklıklar gibi) lazer uygulamak gerekir.


En popüler lazer uygulaması: Lazer epilasyon


Epilasyon sadece kadınların yaptırdıkları bir uygulama sanılsa da, erkekler de sıklıkla epilasyona başvuruyor. Kadınlar genellikle bacaklarında, koltukaltlarında, göğüslerinde ve yüzlerindeki kıllanma sebebi ile epilasyona başvururken erkekler iki kaş arasında, yanaklarda, sırt ve boyunda aşırı kıllanma sebebiyle epilasyon yaptırıyor. Lazer epilasyon, son yıllarda oldukça popüler olmuş bir epilasyon yöntemidir. Lazer epilasyonda amaç kıl folikülü tarafından lazer ışınının tutulup hasarlanmasıdır. Hangi tür lazer kullanılırsa kullanılsın başarı %100 değildir. Kıllanmada %80 azalma başarı kabul edilir. Bu amaçla Ruby, Alexandrite, Q-switched Nd:yag, Diode lazerler kullanılır. Bu lazerlerin özellikleri ve doğal olarak kullanımları farklıdır.

Diode lazerin kalıcı epilasyon amacıyla kullanımının FDA onayı vardır. Diode lazer ışını, kıl folikülü içindeki melanin pigmentinde toplanır ve burayı yakarak kalıcı epilasyon sağlar. Yeni bir lazer sistemidir.

Alexandrite lazerle epilasyon yapılırken uygulama yapılacak alana bir jel sürülür ve jel üzerinden lazer uygulanır. Alexandrite lazerinde kalıcı epilasyon sağladığına dair FDA onayı vardır.

Nd-Yag long pulsed lazerde FDA onaylıdır, uygulama öncesi alana jel sürülmesi gerekir, sarışınlarda, kızıllarda ve kıl rengi açık olan kişilerde diğer lazerlerden daha etkilidir.

Q-Switched Nd-Yag lazerinde FDA onayı vardır, esmer tenli kişilerde güvenle kullanılabilir.

Lazer ışığı, epilasyonda 2 önemli vücut yapısı tarafından tutulur. Melanin (cilde ve kıllara rengini veren koyu renkli piment) ve oksihemoglobin (kandaki oksijen taşıyan molekül). Melanin kıl ve kıl kökünde de bulunduğundan lazer ışığını daha çok tutar ve ısınır. Kıl köklerinin zayıflamasına ve uygun gelişmişlikteki kılların yok edilmesini sağlar. İyi bir lazer cihazının dalga boyu, kıl çevresindeki epidermis deri tabakasının zarar görmeyeceği bir dalga boyuna sahiptir. Bu yöntemde verilen ışın demeti kıl köküne ulaşıp, ısı etkisiyle kıl kökünü yok eder, cilde zarar vermez. Tüm lazerlerde etki, lazerin kıl kökünü, ciltte bir yanık oluşturmadan yakması şeklindedir. Bu etki uygun dalga boyunda lazer kullanılmasıyla ve ışının çok kısa süreler içinde verilmesiyle sağlanır. Yüz, koltukaltları ve bikini bölgesi 6-8 hafta ara ile 3-4 uygulama sonunda, diğer bölgelerde ise 3 ay ara ile yapılan 3-4 uygulama sonunda tam etki sağlanır. Uygulamalar sırasında lazer atımı olduğunda sanki bir paket lastiğinin o bölgeye çarptığı gibi bir his duyarsınız. Daha sonra bir miktar kızarıklık ve şişlik olabilir. Bu durum bir iki günde düzelir. Her uygulamadan sonra o bölgedeki tüyler %30-40 azalacaktır; böylece 3-5 seans sonunda %100'e yakın bir başarı sağlanır. Lazer epilasyonun bir üstünlüğü de kıl kökünü yokederek epilasyonun kalıcı olmasını sağlamasıdır. Halbuki diğer bir çok epilasyon yönteminde "kıl" alınır fakat "kıl kökü" sağlam kalır. Lazer epilasyonda ise kıl kökleri yandığı için bir daha oradan yeni kıl çıkmaz. İğne ile yapılan elektro epilasyonda da kıl kökleri yakılmaktadır fakat bu yöntemde kıl kökleri tek tek iğne yardımı ile yakılmaktadır; halbuki lazer epilasyon daha acısızdır ve kısa sürede yüzlerce kıl köküne lazer epilasyon uygulanır. Ayrıca iğneli epilasyonda kıl kökleri, lazerdeki gibi tam olarak yakılamaz. Lazer epilasyonda en iyi sonuç teni açık renk, kılları koyu renk olan kişilerde alınır. Solaryuma giren kişilerin lazer epilasyon yaptırmadan cilt rengindeki esmerliğin kaybolmasını beklemesi uygun olur. Q-Switched Nd-Yag ve Diode lazer esmer kişilere uygulanabilse de cildin renginin açık olması riskleri azaltacaktır. Accutane kullanan kişiler lazer epilasyondan en az 2 ay öncesinde ilacı kesmiş olmalılar. Retinol kremlerde uygulamadan bir gün önce kesilmelidir. Lazer epilasyondan sonra uzun süre güneşte kalmaktan kaçınılmalıdır. Epilasyondan hemen sonra soğuk uygulama yapılmalı, bir süre bepanthene gibi epitelizan krem kullanılmalı ve güneşe çıkılacağı zaman güneş koruyucu krem kullanılmalıdır.

LAZER EPİLASYON KİMLERE YAPILMAZ:
estetik cerrahi Beyaz yada kır saçlı, tüylü kişiler
estetik cerrahi Hiperpigmentasyon yada hipopigmentasyona eğilimli cilde sahip hastalar
estetik cerrahi Güneşte yanmış hastalar
estetik cerrahi Solaryuma giren hastalar
estetik cerrahi Cildi esmer, koyu renkli, tip V ve VI cilde sahip kişiler
estetik cerrahi Yakın zamanda başka bir lazer uygulaması yapılmış hastalar
estetik cerrahi Tetrasiklin, retinoid, roaccutane gibi cildi kullanan hastalar
estetik cerrahi Herpes zoster geçirmiş hastalar
estetik cerrahi Epilasyon yapılacak bölgeye microdermabrazyon, peeling gibi bir uygulama yaptırmış hastalar

Lazer epilasyon yukarıda anlatıldı. Peki foto-epilasyon nedir?


Lazer epilasyondan bahsederken foto-epilasyondan farklarını da belirtmek gerekir. Foto epilasyonda da cilde yoğun bir ışın verilerek kıl köklerinin yakılması sağlanır. Bu yöntemde ışığın dalga boyu lazerinkinden düşüktür. Beyaz ışığın önüne 590-755 nm. arasında değişik dalga boyları için filtreler takılıp, derinin ve kılın tipine göre seçilerek yöntem tatbik edilir. Filtrelerin değiştirilerek değişik dalga boyutlarında ışın elde edilebilmesi, tek dalga boyunda çalışan lazerlere göre üstün bir özelliğidir. Uygun dalga boylarında ışık kullanıldığında lazer kadar etkili bir yöntemdir. Burada kullanıcının, hangi filtreyi kullanacağını bilmesi gereklidir. Tedaviden sonra güneşe çıkmak ve solaryuma gitmek bir süre sakıncalıdır.


Dövmelerin lazerle silinmesi


Vücudun herhangi bir yerindeki dövmeler lazerle çıkarılabilmektedir. Yalnız burada önemli olan dövmenin rengi ve yapılış şeklidir. Lazer, bazı dövme renklerini kolayca silerken bazı renklerde zorlanır. Bunun dışında dövmenin profesyonel yada amatör dövme olması da önemlidir.
Profesyonel dövme daha kolay silinir çünkü profesyonel dövme, dövme cihazı ile yapılmıştır, çizgiler ve renkler daha nettir. Bunun sebebi renk pigmentinin, dövme cihazının iğnesi ile hep aynı seviyede, cildin belli bir katmanına verilmesidir. Lazer, hep aynı katmanı yaktığından dövme daha homojen bir şekilde çıkar.
Amatör dövmede ise renk pigmenti elle, herhangi bir iğne kullanılarak cilde verilir. Bu yüzden amatör dövmede çizgilerin kenarları daha siliktir, genellikle çini mürekkebi ile evde yapıldığından rengi sadece siyahtır. Bu şekilde dövme yapıldığında renk pigmentinin cildin aynı katmanına verilmesi mümkün değildir; pigment, iğnenin her vurulduğunda cilde farklı seviyelerde verilmiş olur. Bu sebeple amatör dövmenin lazerle silinmesi daha zordur ve silinirken homojen silinmez.
Günümüzde dövmeleri silmek üzere üretilmiş çeşitli lazerler vardır. Q-Switched Ruby lazer, Q-Switched Alexandrite lazer, Q-Switched ND:YAG lazer, Versapulse lazer ve Vasculight lazer bunlara örnektir.
Lazerlerin çoğu siyah-koyu mavi rengi en iyi siler. Yeşil, kırmızı, turkuvaz ve sarı renkler ise, yine silinebilseler de, lazerin en zor sildiği renklerdir. Dövme silinmesinde lazerin etkisi ve kaç seansda dövmenin silinebileceği, dövmenin rengine, büyüklüğüne, profesyonel yada amatör olmasına, pigmentin ne derinlikte olduğuna bağlıdır. Bu yüzden dövme görülmeden kaç seansda silinebileceği, ne kadar silinebileceği ve silme ücretinin ne olacağı söylenemez. Lazer uygulamaları, yapılacak işlemin büyüklüğüne bağlı olarak 10-45 dakika sürer. Uygulamalar arasında 4-8 hafta bulunmalıdır. Bu süre, lazer ile yakılan pigment içeren hücrelerin vücuttan atılması için gereklidir. Bazı vakalarda 4-5 uygulama yeterli gelirken bazı vakalarda 6-8 seans uygulama yapmak gerekebilir. Uygulama sonrası o bölgeye günde 2-3 kez yağlı ve antibiyotikli bir pomad sürülür. Arada bir nazikçe yıkanır, yıkarken ovalanmaz, yıkadıktan sonra kurulanır (havlu ile silerek değil, havluyu o bölge üzerine basıp kaldırarak kurulanır) ve pomad tekrar sürülür.


Lazer uygulamalarının riskleri nelerdir?


Lazer uygulamalarının risklerini en aza indirmek için uygulamanın hastaya göre kişiselleştirilmesi gerekmektedir. Lazerin enerjisi, ışın verme sıklığı ve lazer tipi kişiye göre seçilmelidir. Kişinin ten rengi, cilt özellikleri, kılların ve kıl köklerinin rengi de önemlidir. Lazer, profesyonel ellerde kullanıldığı sürece riskleri az olan bir yöntemdir. Lazer, bilinçsiz ellerde kulanıldığında ciltte yanığa ve yanık skarlarına yolaçabilir. En önemliside lazeri üreten firmanın önerileri doğrultusunda cihazın bakımının ve kalibrasyonunun yapılmasıdır. Doğru kalibre edilmemiş bir lazer cihazı istenenden daha fazla enerji veriyor olabilir; bu da ciddi yanıklara ve yara izlerinin kalmasına yolaçar. Cihazın kalibrasyon ve bakımının mutlaka düzenli olarak yapılması ve bunun kaydının tutulması gerekir.


ŞU AN KULLANIMA SUNULMUŞ OLAN ÇEŞİTLİ LAZER CİHAZLARI VE TİPLERİ:

Pulsed Light Lasers
  • Alderm Prolite
  • Cynosure Charm
  • Cynosure PhotoLight
  • Lumenis AcuLight
  • Lumenis B-Clear
  • Lumenis D-Lite SR
  • Lumenis EpiLight
  • Lumenis MultiLight
  • Lumenis Quantum DL
  • Lumenis Quantum HR
  • Lumenis Quantum SR
  • Lumenis Photoderm VL
  • Lumenis Photoderm Vl/PL
  • Lumenis Relume
  • Lumenis VascuLight HR
  • Lumenis VascuLight Plus
  • Lumenis VascuLight SR
  • Lumenis VascuLight VS
  • Lumenis VascuLight VX
  • Lumenis VL/PL/HR
  • Medical Bio Care Omnilight FPL
  • Opti Genesis Epicool Platinum HR
  • Palomar EsteLux B
  • Palomar EsteLux R
  • Palomar EsteLux Rs
  • Palomar EsteLux V
  • Palomar EsteLux Y
  • Palomar Medilux
  • Palomar MediLux B
  • Palomar MediLux G
  • Palomar MediLux V
  • Palomar EsteLux G
  • Primary Technology Spectrapulse
  • Radiancy Spatouch Skinstation

    Diode Lasers
  • Aesclepion Meditec
  • Biolitec Ceralas D
  • Biolitec Ceralas D15/18
  • Biolitec Ceralas G5
  • Candela Smoothbeam
  • Cynosure Apogee 100
  • Iridex Apex 800/1000
  • Iridex Diolite 532
  • Lumenis LightSheer EC
  • Lumenis LightSheer EP
  • Lumenis LightSheer ET
  • Lumenis LightSheer SC
  • Lumenis LightSheer SP
  • Lumenis LightSheer ST
  • Lumenis LightSheer XC
  • Opus F1 Diode Laser
  • Palomar SLP1000
  • Quantel Viridis Derma
  • ND Yag 1064 nm & 532 nm Lasers
  • Cutera CoolGlide
  • Cutera CoolGlide Excel
  • Cutera CoolGlide Genesis
  • Cutera CoolGlide Xeo
  • Cutera Medlite C
  • Cutera Vantage
  • Candela GentleYag
  • Con Bio Medlite II
  • Con Bio Medlite C3
  • Con Bio Medlite C6
  • Con Bio Medlite IV
  • Cynosure SmartEpil II
  • Depilase Twin Yag
  • Depilase Yag Lase Plus
  • Hgm Corium 400 Diode
  • Hgm K1
  • Hgm Kyrpton laser
  • Icn Photonics Cooltouch II
  • Icn Photonics Cooltouch Varia
  • Icn Photonics Quench
  • Laserscope Aura I
  • Laserscope Lyra I
  • Laserscope Lyra Xp
  • Lumenis VersaPulse C
  • Lumenis VersaPulse V
  • Palomar Q-Yag 5
  • Sciton Contour
  • Sciton Profile
  • Telsar Softlight
  • WaveLight Burane
  • WaveLight Burane XL
  • WaveLight Mydon

    Alexandrite & Q-Switched Lasers
  • Candela AlexLazr
  • Candela GentleLase LE
  • Candela GentleLase Plus
  • Con Bio Medlite II
  • Con Bio Medlite IV
  • Cynosure Accolade
  • Cynosure Apogee 40 Express
  • Cynosure Apogee 5500
  • Cynosure Apogee 6200
  • Cynosure Apogee 9300
  • Depilase Twin Lase
  • Lightage Epicare
  • Lumenis VersaPulse C
  • Lumenis VersaPulse V
  • Palomar RD 1200
  • Sharplan Epitouch 5100
  • Wavelight Arion
  • Pulsed Dye Lasers
  • Candela C Beam
  • Candela ScleroPlus
  • Candela V-Beam
  • Icn Photonics Nlite
  • Icn Photonics NliteCool
  • Cynosure PhotoGenica V
  • Cynosure PhotoGenica V-Star
  • Cynosure PhotoGenica VLS

    Optical & RF Lasers
  • Syneron Aurora DS
  • Syneron Aurora DSR
  • Syneron Aurora SR

    Ebrium Lasers
  • Lumenis Coherent Ultrafine Erbium
  • Con Bio 2.94
  • Cynosure CO2
  • Cynosure PhotoAppeal
  • Lumenis Derma K
  • Quantel Aramis

    CO2 Lasers
  • Lumenis Coherent UltraPulse 5000C
  • Lumenis Coherent UltraPulse 5000V
  • Lumenis Derma K CO2 Erbium
  • Lumenis Luxar LX 20 CO2
  • Lumenis Luxar NovaPulse CO2
  • Lumenis Sharplan 40C Silk Touch CO2
  • Lumenis Sharplan Feather Touch CO2
  • Lumenis UltraPulse Surgitouch CO2

    Ruby Lasers
  • Lumenis Sharplan EpiTouch Ruby
  • Palomar Epilaser
  • Palomar RD 1200

    Holmium Lasers
  • Lumenis VersaPulse PowerSuite 60
  • Lumenis VersaPulse PowerSuite 100
  • Lumenis VersaPulse PowerSuite 20
  • Trimedyne OmniPulse-Max

  • Liste www.cosmetic-lasers.com sitesinden alınmıştır. (Not: Bu liste uzun zamandır güncellenmemiştir, listedekilere ek olarak son zamanlarda bir çok yeni lazer kullanıma sunulmuştur; bu not 28 Ekim 2009 da düşüldü..)

    FRAKSİYONEL LAZER İLE CİLT GENÇLEŞTİRME: ABLATİVE VE NON-ABLATİVE FRAKSİYONEL CİLT GENÇLEŞTİRME NE ANLAMA GELİYOR, FARKLARI NEDİR?


    Ameliyatsız cilt gençleştirme de 1995 yılından beri en etkin yöntemlerden biri karbondioksit lazerler ile yapılan cilt gençleştirmedir. CO2 lazer cilt gençleştirme çok etkili bir yöntem olsa da çok önemli bir dezavantaja sahipti; iyileşme dönemi en az 3 hafta sürüyordu. Bunun yanında enfeksiyon gelişme ihtimali, skar ve renk değişimi oluşma ihtimali mevcuttu. Bugün halen kullanılan etkin bir cihaz olmasına rağmen CO2 lazerlerin bu dezavantajlarına sahip olmayan bir lazer arayışı devam etmiştir.

    Bu konudaki en büyük gelişme son 3 yıl içinde geliştirilen fraksiyonel lazerlerdir. Bu tip lazerler ile hem komplikasyon riski azalmış, hem de iyileşme periyodu kısalmıştı. Peki bu lazerlerin diğerlerinden ne farkı var; ablatif ve non-ablatif olanlar arasında ne fark var?

    Fraksiyonel lazerlerde en önemli nokta, lazer ışınının, ışını bir çok ince huzmeye bölen (duş başlığı gibi deliklere sahip) özel bir filtreden geçirilmesidir. Böylece ışın, tek bir huzme şeklinde cilde ulaşmaz; mikron çapında binlerce ince ışın huzmesi şeklinde cilde ulaşır. Bu sayede ışın uygulanan bölgede mikron çapında yanıklı alanlar oluşurken, arada kalan kısımlar sağlam kalır. Mikro yanıklı alanlar (bu mikro alanlara micro treatment zones denir) dışarıdan bakılınca görülmez. Hastalar hemen uygulama sonrasında sokağa çıkabilir, ciltte belirgin bir yanık yada kızarıklık oluşmaz. Aralarda kalan sağlan cilt kısımları sebebiyle iyileşme daha hızlıdır, kollajen üretimi daha çabuk olur. Bunun yanında, filtre sebebiyle lazer uygulanan alan çok sınırlı olduğundan ışın uygulaması eski CO2 lazerlerdeki gibi tek seferde değil, bir kaç seansda yapılır. Bir nevi ışının cilde taksit taksit verildiğini düşünebilirsiniz.

    fraksiyonel lazerler

    Fraksiyonel in, ışını mikron çapında delikleri olan bir -süzgeç gibi- filtreden geçirmek olduğunu öğrendik. Peki ablatif ne anlama geliyor? Ablatif, ışının etkisi ile uygulandığı yerdeki dokunun tamamen buharlaşması ve orada bir açık yara oluşması anlamına geliyor. Yani ablatif ışınlar dokuyu tamamen buharlaştırıyor. Üstteki resimdeki örnek çizim üzerinde 4 farklı etkiyi açıklayayım:

    İlk resimde en eski jenerasyon cilt yenileme lazerlerinin çalışma prensibi görülüyor. Işın aralıksız tüm cilt yüzeyi boyunca cildin üst katmanını buharlaştırıyor. Bu özellikleri yüzünden fraksiyonel olmayan ablatif bir etki söz konusu. İyileşme dönemi uzun (3-4 hafta), komplikasyon çıkma (iz bırakma, enfeksiyon oluşumu yada renk farklılığı oluşma) riski yüksek; buna karşın cok ciddi kırışıklıklara, derin çizgilere dahi etkilidir. Işın türü olarak bu cihazlarda genellikle CO2 (karbondioksit) yada Erbiyum:YAG lazerler kullanılmış. Dalga boyları 10-200 nanometredir.

    İkinci çizimdeki lazerler ise yine CO2 (karbondioksit) yada Erbiyum:YAG lazerlerdir; dalga boyları 10-70 mikron arasındadır. Özellikleri özel filtreleri sayesinde fraksiyonel lazer olmalarıdır. Fraksiyonel olmaları sebebiyle iyileşme periyodu daha kısa idi ama penetrasyon derinliği (cilde nüfuz ettiği derinlik) az olduğundan etkileri de sınırlı idi, yeterli gelmiyordu. Bu lazerlere bir örnek Lumenis® ActiveFX fraksiyonel CO2 lazerdir.

    Üçüncü çizimdeki lazerler ise ilk çıkan fraksiyonel lazerlerdendir. Bu lazerler genellikle Erbium ışınına sahipti ve ışının dalga boyu 600-1000 Mikron idi, cilde penetrasyonları çok iyi idi. Yalnız temas ettikleri yerde cildi tamamen buharlaştırmıyorlardı. Yani ışının uygulandığı mikro deliklerin içinde dokunun yanık artığı kalıyordu; bu da iyileşmeyi geciktiriyordu. Fraxel® ve Palomar® Lux1540, fraksiyonel, ablatif olmayan lazerlere örnektir. Akne izlerine, derin kırışıklıklara, cilt lekelerine çok etkiliydiler ama bir çok seans gerekiyordu.

    Son olarak çizimde 4 ile gösterilen lazerler fraksiyonel lazerlerin geçirdikleri son aşamadır. Bu lazerler hem fraksiyoneldir, hem de ablatiftir. Yani ışının temas ettiği yerde açılan mikron çaplı delikte doku artığı kalmaz, buharlaşır. Bu, iyileşmenin daha hızlı ve sağlıklı olmasını sağlar. Geride kalan yanık doku artığının vücudun savunma hücreleri tarafından ortamdan uzaklaştırılması gerekmez. Bu lazerlere pro-fraksiyonel de denmektedir. Fraxel® Repair lazer (CO2 lazerdir), Lumenis® Bridge lazer (CO2 lazerdir) ve Palomar® Lux2940 lazer (Erbium lazerdir) ablatif, fraksiyonel lazerlerdir.


    Yukarıdaki yazı (FRAKSİYONEL LAZER İLE CİLT GENÇLEŞTİRME: ABLATİVE VE NON-ABLATİVE FRAKSİYONEL CİLT GENÇLEŞTİRME NE ANLAMA GELİYOR, FARKLARI NEDİR?) Op. Dr. Oytun İdil tarafından http://www.zimbio.com/Medical+Aesthetics/articles/2/Fractional+Laser+Skin+Resurfacing+Understanding web sayfasındaki yazıdan tercüme edilmiştir.

    Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
    laser epilation, laser depilation, laser rejuvenation, laser peeling, tattoo removal, laser hair removal


    Online soru sorabilirsiniz

    ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI

    estetik cerrahi Amerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.

    ESTETİK AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI HASTA RESİMLERİ


    estetik cerrahi Bu web sitesi oluşturulurken sitenin, "Yasal uyarılar" sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.

    DİKKAT!


    estetik cerrahi Lütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.

    estetik cerrahi Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.

    estetik cerrahi Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.

    estetik cerrahi Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.

    Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..

    estetik cerrahi Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar öncesi önerilerim için "burayı tıklayın.."
    estetik cerrahi Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar sonrası önerilerim için "burayı tıklayınız.."
    estetik cerrahi Ameliyatların ve ameliyatsız estetik uygulamaların fiyatları, ücretleri ile ilgili genel bilgi için "burayı tıklayınız.."


            SIK SORULAN SORULAR:

    LAZER UYGULAMALARI AĞRILIMIDIR?

    » Ağrı olup olmaması yapılacak işleme, işlemin genişliğine ve lazerin tipine bağlıdır. Uygulama sırasında hafif bir ağrı duyulabilir. Bazen cilde anestezi sağlayan pomadları uygulamak gerekebilir.

    LAZER EPİLASYON KİMLERDE EN ETKİLİ SONUÇLAR VERİYOR?

    » Teni koyu olmayan fakat kıl ve kıl kökleri koyu renk olan kişilerde en etkilidir.

    LAZER EPİLASYON İLE TÜM İSTENMEYEN TÜYLERDEN KURTULUNABİLİRMİ?

    » Tüm tüyler farklı büyüme periyodlarındadır. Lazer esas olarak büyümekte olan ve koyu renkli tüylerde etkilidir. Bu dönemde olmayan, kök folikülünde henüz koyu renk pigmenti birikmemiş kıl kökleri en az etkilenir. Bu yüzden bir kaç seans yapmak gerekir. Altı hafta ara ile 3-6 seans yapılması önerilmektedir.

    LAZER EPİLASYONDAN ÇOK İDDİALI BAHSEDİLİYOR. GERÇEKTEN VÜCUDUN HER BÖLGESİNDE TAM BAŞARI İLE EPİLASYON SAĞLANABİLİYORMU?

    » Öncelikle epilasyonda başarı ile ne kastedildiğini açalım. Epilasyonda tam başarı sağlamak (%100 tüm kılların dökülmesi) çok çok zordur. Bu yüzden o bölgede kıllanmada %80 azalma tam başarı kabul edilir. Lazerin etkisinin de bir çok faktöre bağlı olduğunu hatırlayın. Lazerin tipi, cildin tonu, kılların o bölgedeki yoğunluğu, kılların kalın yada ince olması, kıl köklerindeki melanin pigmentinin yoğunluğu epilasyonun başarısını etkiler. Bu sebepler yüzünden lazer her bölgede aynı şekilde etkili olmaz. Örneğin yüzde kıl yoğunluğu vücudun diğer bölgelerine göre çok daha fazladır. Ayrıca yüzdeki kıllar daha hızlı büyürler. Dolayısı ile yüzde epilasyon sağlamak daha zordur. Kıllar hızlı büyüdükleri içinde kılların yaşam döngüleri burada daha hızlıdır. Dolayısı ile daha sık aralıklarla daha çok lazer epilasyon seansı uygulamak gerekir.

    BİR KAÇ SEANS LAZER EPİLASYONA GİTTİM VE O BÖLGEDE İSTEMEDİĞİM TÜYLERİMİN HEPSİ DÖKÜLDÜ. DOKTORUM BİR İKİ SEANS DAHA GELMEMİ ÖNERMİŞTİ. TÜYLERİN HEPSİ DÖKÜLDÜĞÜ İÇİN GİTMEYE HİÇ NİYETİM YOK. BENİ TEKRAR NİÇİN ÇAĞIRIYORLAR?

    » Lazer epilasyon sonunda tüylerin hepsi dökülmüş olabilir fakat o sırada büyümeye henüz başlamamış olan kıl follikülleri lazerden etkilenmemiştir. Siz şu anda o bölgede tüy görmesenizde henüz büyümeye başlayan kıl folikülleri vardır. O yüzden doktorunuzun önerisini dinleyin ve seanslara devam edin. Epilasyon seanslarını yarım bırakırsanız tedavi tamamlanmamış olur ve lazerin etkilemediği tüylerin ileride çıktığını görürsünüz.

    LAZER EPİLASYONDA YADA LAZERLE DÖVME SİLİNMESİ GİBİ UYGULAMALARDA LAZERİN İÇ ORGANLARA BİR ZARAR VERME İHTİMALİ VARMIDIR?

    » Kozmetik amaçla kullanılan lazerlerde ışın sadece cilde nüfüz edecek şekilde tasarlanmıştır. Derin dokulara herhangi bir zarar vermesi mümkün değildir. Kozmetik amaçlı lazerler o kadar derin dokulara nüfuz etmezler.

    KOZMETİK AMAÇLARLA KULLANILAN LAZERLERİN KANSEROJEN ETKİSİ VARMIDIR?

    » Herhangi bir kanserojen etki yaratabilmek için ışının radyoaktif olması, genlerde değişim yaratması gerekir. Lazer ışınları radyoaktif değildir, ayrıca herhangi bir mutajen etkileri tespit edilmemiştir. Dolayısı ile kanserojen etkileri yoktur.




    estetik cerrahiZiyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):

    ip-location

     
     


    ,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸