Klasik face lift ameliyatında hem cilt, hemde bahsedilen SMAS dokusuna lifting yapılmakta, lifting yönü hem yukarı, hem de geriye doğru olmaktadır. Aynı anda hem boyuna gençleştirme yapılmakta, hem de gerekirse yanaklara liposuction yapılabilmektedir. Ameliyat öncesinde, muayeneniz sırasında devamlı kullandığınız ilaçlar (özellikle aspirin ve benzeri iaçlar), kalp-damar-hipertansiyon-şeker hastalığı gibi ciddi bir rahatsızlığınız varsa bu rahatsızlığınız hakkında, herhangi bir allerjiniz varsa bu allerjiniz hakkında doktorunuzu mutlaka bilgilendirin. Narkoz alacağınız için ve ameliyatınız uzun süreceği için bu bilgiler çok önemlidir. Her ameliyatta olduğu gibi kan ve idrar testleri yapılacak, akciğer grafiniz alınacak ve anestezi uzmanınca ayrıca muayene edileceksiniz. Klinik arşivi için ve ameliyat sonrası görünümünüzü, öncesi ile karşılaştırmak için ameliyat öncesi çeşitli açılardan fotoğraflarınız ve kısa bir videonuz alınacaktır.
Yüz germe öncesi en önemli hazırlık, ameliyatın planıdır.
Doktorunuz yüzünüzü ve boynunuzu değerlendirip ameliyatta hangi kısımlara lifting yapılacağına, ek bir girişim gerekip gerekmediğine karar verecektir. Bazı estetik adaylarında boyunda gençleşme sağlamak için ek bir girişim gerekebilmektedir. Bazen de yüz germe sırasında yanaktan ve çene altından liposuction yapmak gerekebilmektedir.
Ameliyattan önceki gece başınızı antiseptik bir şampuan ile yıkamanız iyi olur. Ameliyattan önce anestezi uzmanının vereceği bir sakinleştirici heyecanınızı yenmenize yardımcı olur. Bunlar dışında ameliyattan önceki en az 10 gün içinde aspirin ve benzeri ilaç almamış olmanız önemlidir. Aspirin kadar önemli bir diğer şey ise sigaradır. Sigara, içeriğindeki toksik maddeler sebebiyle direkt olarak yara iyileşmesini ve doku kanlanmasını bozar. Yüz germe ameliyatı olacak kişinin en az 3 hafta önce sigarayı tamamen bırakmış olması gerekir. Yüz germede oldukça büyük miktarda doku, yatağından eleve edildiği için doku kanlanması iyileşme sürecinde çok önemlidir. Sigara içen kişilerde kanlanmanın bozulmasına bağlı olarak doku kaybı gibi çok ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Bu yüzden ameliyattan önce ve sonraki 30 gün içinde sigaradan tamamen uzak durulmalıdır. Ameliyattan önceki 48 saat içinde alkol alınması da vücut direncini düşüreceği için sakıncalıdır.
Yüz germe nasıl yapılıyor?
Face lift ve aksesuar girişimler:
Kısa kesili yüz germe (S-lift) nasıl yapılıyor:
AMELİYAT
Ameliyat, genel anestezi altında, tam teşekküllü bir ameliyathanede yapılır. Saçlı deriden başlayan, kulak önünden aşağı inen, kulak memesinin altından dolaşarak kulak arkasına ve tekrar enseye doğru saçlı deriye uzanan bir kesi yapılır. Bu ameliyat iz bırakan bir ameliyattır fakat kalan izler son derece iyi kamufle edildiğinden görülmez. Uygulanan yönteme ve kişinin fiziksel özelliklerine göre ameliyat süresi çok değişir. Yüz germeye ek olarak başka girişimlerde yapılırsa (burun estetiği, kaş kaldırma gibi) ameliyat süresi uzar. Yüzün her iki tarafının germe işlemi 6-8 saat kadar sürebilir. Bazen de hastada iki ayrı yöntemi birlikte uygulamak gerekebilir; örneğin üst yüz bölgesi için mid facelift yapılırken, alt yüz bölgeleri için SMAS lift yada MACS lift yapmak gerekebilir. Bu yöntemler birlikte yapıldıklarında doğal olarak ameliyat süresi de uzar.. Ameliyatın bir kaç önemli prensibi vardır. Bu prensipler hemen hemen tüm tekniklerde uyulan genel prensiplerdir:
Yüzü ve boyunu saran SMAS doku tabakası yada bu tabakanın uzantısı olan doku katmanları bulunup, ayrılır ve yukarı / geriye doğru germe yapılır.
Sadece yüz cildi değil, tüm yanak ve boyun dokusuna asma yapılır.
Saçlı bölgedeki kesiler, kesilir ve dikilirken çok dikkat edilir. Saç kökleri yaralanırsa yada çok gergin dikilirse dikiş hattı boyunca saçlarda dökülme olur; bu da dikiş hattının dikkat çekmesine yolaçar.
Yüzün belirli noktalarında cildi, alttaki kemiğe tutturan bağlar vardır. Etkili bir yüz germe yapabilmek için bu bağların kesilmesi gerekir.
Ameliyat sonunda yüzde naturel bir ifade olması için kulağın pozisyonunun ve saç hattının değişmemesi gerekir. Germe yapılırken bu yapılara dikkat edilir. Dikiş hattı, kulak çevresinde olduğundan, kulağın duruşunun yada kulak memesinin anatomisinin bozulmadan kalması çok önemlidir.
Genellikle yanak dokusu yukarı alındığında göz kapağına da göz kapağı estetiği yapmak gerekir. Yukarı doğru yer değiştiren yanak dokusu alt gözkapaklarında "toplanmaya" yolaçar. Yanak dokusu yukarı alındıktan sonra gözkapağındaki fazlalığın alınması gerekir.
Ameliyatta dokular yukarı doğru asılırken kalıcı ameliyat iplikleri kullanılır. Bu dikiş materyelleri erimez, hayat boyu kalır, dışarıdan farkedilmez.
Ameliyattan önce sterilizasyon için hastanın tüm başı fırça ve antiseptik bir ajan ile yıkanır.
Ameliyat sonunda yüzün asıcı tabakasına (SMAS), ciltaltına ve cildi ayrı ayrı dikişler atılır. Böylece gergin olmadan yaranın kapatılması sağlanır. Dikiş hattı ne kadar serbestse o kadar güzel iyileşir.
Şekillerle yüz germe ameliyatı:
ENDOSKOPİK Mİ, AÇIK YÜZ GERME Mİ?
Midface-lift, yani endoskopik yüz germe, sadece yüzün üst yarısına etki eder. Gözaltlarındaki morluklara, çöküklüklere, yanak yağ dokusundaki sarkmaya, burun-yanak arasındaki çukurlaşmaya çaredir.. Endoskopik midface lift sayfasına gitmek için tıklayınız..
Açık klasik yüz germe, yüzün daha çok alt yarısındaki sarkmalara faydalıdır. Yanak, boyun, gıdı bölgesindeki sarkmalara etkilidir.
AMELİYATTAN SONRA TAKİP
Ameliyattan sonraki 1. gün ile 3. gün arasında drenler alınır.
İkinci gün sonunda hasta saçını şampuan ile yıkayabilir.
Beşinci gün kulak önündeki dikişler alınır, yedinci gün tüm dikişler alınır.
Birinci haftanın sonunda hafif bir makyaj yapabilirsiniz.
İyileşme döneminde E-vitamini, nemlendirici kremler, retin-A kullanılması yara iyileşmesine yardımcı olur.
İlk günler yüzde ciddi şekilde ödem gelişir. Ödemi azaltmanın en etkili yolu hemen ameliyattan sonra hastanın başını yüksek tutmaktır. Hasta yatakta yatırılmaz; yatağın baş tarafı iyice kaldırılır ve hasta yatakta dizleri kırarak, ayaklarını uzatarak oturur. Bunun dışında saat başı 15-20 dakika yüze buz uygulanabilir. Yatakta doğru yatma pozisyonunu görmek için tıklayınız.
Ameliyattan sonraki ilk günlerde ödem yüzünden yüzünüz kaza geçirmiş gibi görünecektir. Dördüncü, beşinci günlerde ödem inmeye başlar. Ödemle birlikte yüzde his kaybıda oluşur, bu ödeme bağlı olup şişlikler indikçe geçecektir.
Pansumanlarınız değiştikçe, dikişler alındıkça sonucu görmeye başlayacaksınız. Bir hafta, on gün içinde işinize ve normal hayatınıza dönebilirsiniz.
İki ay kadar ağır egzersiz, alkol, sauna ve güneşe çıkmaktan kaçınmalısınız.
Pansumanınız açıldıktan sonra, doktorunuzun önerdiği nemlendirici ve güneşten koruyucu kremleri kullanmalısınız. Bunlar dışında Retin-A (Tretionin) ve E-Vitamini kullanmanızda faydalıdır.
Ameliyattan sonra 2.-3. gün saçınızı şampuanla yukayabilirsiniz fakat ameliyattan sonraki 2 hafta içinde saç kurutma makinesi kullanmamalısınız.
Ameliyattan sonra bir, birbuçuk ay kadarda perma yada saç boyası yaptırmamalısınız.
Ameliyattan sonraki 2. hafta yüzünüzde sertlik ve gerginlik hissedeceksiniz. Bu, ameliyatta lifting uygulanan dokuların iyileşmesine bağlıdır ve 2-3 ay bu sertlik ve gerginliği hissedersiniz; daha sonra dokular eski yumuşaklık ve esnekliklerine kavuşacaktır..
YÜZ GERME İLE BİRLİKTE YAPILABİLEN YANDAŞ GİRİŞİMLER
Yüz germe ameliyatı, yaşlanmanın yüzdeki tüm izlerini yokedemez. Örneğin, dudaklar çevresindeki ince kırışıklıklar yüz germe ile yokedilemez. Gözaltı torbaları da yüz germe ile alınamaz, ama yüz germe sırasında genellikle gözkapağı estetiğide yapılır ve torbalar bu sırada alınır. Yüz germe bizim için yüz gençleştirmede uygulanan yöntemlerden biridir; paletimizdeki renklerden biridir sadece ve resmin güzel olması için tek renk kullanmak yetmeyebilir. Tam bir gençleştirme sağlamak için ek girişimler yapmak gerekebilir. Bu durumda; yüz germenin düzeltemiyeceği estetik kusurları yoketmek için bazılarını aşağıda sıraladığımız estetik uygulamalar ve ameliyatlar gerekebilir:
Kimyasal peeling: Yüzdeki ince kırışıklıkları yoketmek ve cildi yenilemek için yapılır. Yüz germe ile düzelmeyen cilt lekeleri, ciltteki düzensizlikler, ince kırışıklıklar peeling ile giderilir. Yüz germe ameliyatından en az bir ay sonra yapılmalıdır.
Lazer: Lazer de peeling gibi etki eder. En çok cildi yenilemek için kullanılmaktadır. Peeling gibi klasik yüz germe ameliyatından en az bir ay sonra yapılması önerilir.
Çene ucu estetiği: Bazı insanlarda yaşlanma ile çene ucunda sarkma, ufalma olabilir. Bunları düzeltmek için hastaya göre ameliyat planlamak gerekir.
Dolgu maddelerinin enjeksiyonu: Dudakları dolgunlaştırmak, ciltteki kırışıklıkları doldurmak için uygulanırlar.
Lipofilling: Ameliyat sırasında yada sonraki dönemde atrofiye uğramış bölgeleri şişirmek için yağ enjeksiyonu uygulanabilir.
Liposuction: Yüz germe sırasında sıklıkla yanaktan, gıdıdan ve çene altından liposuction da yapılır.
Facial implantlar: Kişinin elmacık kemikleri çıkıntılı değilse yada çene kemiği yeterince gelişmemişse -yada yaşlanma ile atrofiye uğramışsa- bu bölgelere fasiyal implantlar yerleştirilerek hacim kazandırılır (burada yeri gelmişken endoskopik midface lift ameliyatı ile aynı etkinin proteze gerek kalmadan, sadece yanak yağ dokusunun yukarı alınarak yaratılabileceğini belirtmeliyim).
Rinoplasti: İsteyen kişilere yüz germe ile birlikte burun estetiğide yapılabilir.
Boyun estetiği: Yüz germe sırasında mutlaka boyun bölgesine de bir germe sağlanır. Eğer bu germe yetersizse çene ucundan girilerek ayrıca boyun germe ameliyatı da yapılabilir.
Alın germe-kaş kaldırma: Alın germe ve kaş kaldırma, yüz germe ile aynı anda ve aynı kesilerden yapılabilir.
Gözkapağı estetiği: Gözaltlarında torbalanmalar yada üst ve alt gözkapaklarında sarkma varsa bu sarkmalar gözkapağı estetiği -Blepharoplasty- ile giderilir.
Dermabrazyon-mikrodermabrazyon: Bu yöntemler cildi soyucu yöntemler olduklarından yüz germeden en az bir ay sonra cilde tazelik kazandırmak ve yüzeyel ölü derinin atılmasını sağlamak için uygulanabilir.
Botox: Yüz germe yapılırken alında, kaş bölgesinde ve göz çevresindeki kaslar zayıflatılarak kalıcı bir botox etkisi sağlanabilir; yada sadece botox enjeksiyonu yapılır.
Dudak estetiği: Sarkmış dudak kenarlarına lifting yapılabilir, dolgu maddeleri ile dudaklar dolgunlaştırılabilir.
Doku kokteyli enjeksiyonu: Yüzde hacim kazandırmak istidiğimiz alanlara doku kokteyli enjeksiyonları yapabiliriz.
Orthomorphic cerrahi: Yüz gençleştirme sırasında kişinin yüzüne birden çok estetik ameliyat yaparak görünüşü değiştirilebilir.
Saç ekimi: Bir çok erkeğin kabusu olan saç dökülmesi saç ekimi ile bir sorun olmaktan çıkmıştır. Saç ekiminin pek tabii ki yüz gençleştirilmesinde önemli bir yeri vardır.
YÜZ GERMENİN OLASI RİSKLERİ VE KOMPLİKASYONLARI
Yüz germe, oldukça büyük; dolayısıyla riskleri olan bir ameliyattır. Genellikle oluşabilecek komplikasyonlar erken (ilk 7 gün içinde gelişenler) ve geç (7. günden sonra gelişenler) olarak iki gruptur. İyi planlanmış bir yüz germede bu komplikasyonların oluşma riski çok düşüktür.
ERKEN DÖNEM KOMPLİKASYONLAR
Kanama ve hematom (Doku içinde kan birikimi): Bu komplikasyon, ameliyat dikkatlice, kanama odakları durdurularak yapıldığı sürece nadirdir. Ufak kanama ve hematomlar genellikle ufak bir müdehale ile yada hiç bir müdehaleye gerek kalmadan geride bir iz bırakmadan iyileşirler. Büyük hematomlar ise ameliyathanede boşaltmayı gerektirebilir.
Enfeksiyon: Günümüzde bu hastalara ameliyat öncesi ve sonrası mutlaka antibiyotik kullanıldığı için enfeksiyon gelişmez fakat yüz germe büyük bir cerrahi girişim olduğu için teorik olarak bu komplikasyon riskide vardır.
Yüz sinirlerinin yaralanması: Yüz germe ameliyatı sırasında oluşabilecek ciddi komplikasyonlardandır. Yüzde ilgili sinirin hareket verdiği yerde hareket kaybı olarak görülür. Ameliyat boyunca yüz sinirlerinin çok yakınında çalışıldığı için bu risk her zaman için vardır.
Kanlanmanın bozulmasına bağlı olarak doku kaybı: Sigara içen hastalarda görülebilir. İkinci bir ameliyatla doku kaybı olan yerin onarımı gerekir.
Saç çizgisinde bozulma: Ameliyat iyi planlanmazsa olabilecek bir komplikasyondur. Özellikle erkeklerde favorilerin geriye çekilmesi şeklinde olabilir, genel görünümü bozar.
Kulakta torsiyon: Ameliyat kesisinin büyük bir kısmı kulak çevresinden yapılır. Bu kesi hattı dikilirken uygun dikilmemesi sonucu oluşabilir.
Depresyon: Depresyon, tüm estetik ameliyatlar sonrası görülebilecek bir komplikasyondur. Genellikle bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Nadiren psikolojik destek gerekir.
GEÇ DÖNEM KOMPLİKASYONLAR
Kanama ve hematom: Geç dönemde nadiren olur. Hastanın spor, öksürmek, gülmek, cinsel ilişki gibi tansiyonunu artıran faaliyetlerden bir süre uzak durması gerekir.
Hipertrofik skar gelişimi: Kişinin bünyesinde hipertrofik skara (yara izlerinin kabarık ve kalın kalması, yara izlerinin kötü iyileşmesi) eğilim varsa oluşur. Ameliyattan önce eskiden geçirilmiş ameliyatlardan ve yaralanmalardan kalan izler kontrol edilir, kişinin hipertrofik skara eğilimi varsa bu yara izlerinden anlaşılır.
Alopesi (saç dökülmesi): Özellikle alın germede, cilt çok gergin dikilmişse dikiş hattındaki saçlarda dökülme görülebilir. Aslında dikiş hattında kıl kökü varsa genellikle önce bir dökülme olur, ama bir kaç ay içinde buradan tekrar kıl çıkar. Dikiş hattı çok gergin kapanmışsa, dökülme kalıcı olabilir.
Asimetri: Çok nadiren olur, fakat ameliyat iki taraflı bir ameliyat olduğundan asimetri ihtimali her zaman için vardır.
Kulakta torsiyon: Cilt dikişleri atılırken kulak üzerinde fazlaca gerilim binerse oluşur.
Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
face lift, rhytidectomy, endoface lift, facial rejuvenation, meloplasty
ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI
Amerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.
ESTETİK AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI HASTA RESİMLERİ
Bu web sitesi oluşturulurken sitenin, "Yasal uyarılar" sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.
DİKKAT!
Lütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.
Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.
Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.
Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.
Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..
Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar öncesi önerilerim için "burayı tıklayın.."
Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar sonrası önerilerim için "burayı tıklayınız.."
Ameliyatların ve ameliyatsız estetik uygulamaların fiyatları, ücretleri ile ilgili genel bilgi için "burayı tıklayınız.."
SIK SORULAN SORULAR:
YÜZ GERME AMELİYATLARININ ETKİSİ KAÇ YIL SÜRER? TEKRAR AMELİYAT OLMAK GEREKİRMİ?
»
Ameliyatın etkisinin kaç sene gideceğini söylemek çok zordur. Kişideki yaşlılık belirtilerinin derinliği, yapılan ameliyat yöntemi, yapılan ek uygulamalar, kişinin genetik özellikleri ve yüzdeki yaşlılık izlerinin derinliği bu süreyi etkiler. Fakat ameliyat genellikle 7-10 yıl, bazen daha fazla etkili olur.
DİKİŞSİZ VE İZSİZ BİR YÜZ GERME YÖNTEMİ VARMI?
»
Endoskopik yöntemlerde dahi belli bölgelerde dikiş izi kalmaktadır. Fakat tüm -ister açık yöntemle, ister endoskopik yöntemle yapılmış olsun- yüz germe ameliyatlarında kalan izler oldukça iyi gizlenmiş, kabul edilebilir izlerdir. Endoskopik yöntemlerde saçlı deride birer, ikişer santimlik 3-5 dikiş izi olur. Bu izler çok kısa olduklarından ve saç arasında kaldığından görülmez. Açık yüz germede ise saçlı deri içinde şakaktan kulağa doğru inen, kulak önünden geçerek hemen kulak arkasından ilerleyen ve hafifçe enseye doğru uzayan bir dikiş izi olur. Bu izin en görülebilir kısmı kulak önündeki kısımdır. Bu iz, yakından dikkatli bakılmadığı sürece görülmez. Yine de yüz germe ameliyatından sonra kulak önünde saçınızı biraz uzun tutarsanız tam kamuflaj sağlanmış olur.
Ziyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):
,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸