TÜRKİYE’DE DÖVME SANATI (aynı adlı kitabın içeriğinden alıntıdır)
Dövme ve fotoğraf sanatçısı ve yazar FATİH SERDAROĞLU
GSM: 0 535 862 89 38
Stüdyo web : www.deveninnali.com Kişisel web : www.fatihserdaroglu.com E-mail: fatihserdaroglu@gmail.com
MSN Messanger: fatih@fatihserdaroglu.com
Önemli not: Bu kitap (Türkiye de dövme sanatı) profesyonel dövme sanatçısı Fatih SERDAROĞLU tarafından 2003 yılında planlanarak yazımına başlanmıştır. Dolayısıyla, zaman içerisinde gerek "dövme sanatı"nda değişiklikler, gerekse de "dövme sanatçılarının birleşimiyle" yada "devletimizin yasal bir takım düzenlemeleriyle" oluşan gelişmelerden önce yazılmıştır. Bu özelliğiyle Türkiye'deki dövme sanatının gelişmesine, resmileşmesine vesile olan bir dönemi ve o dönemin sanatçılarını belgeci bir mantıkla, gerek anılara, gerekse de bilgi ve tecrübelere dayanılarak aktarılmaktadır. Kitabın piyasaya çıkış tarihi 2005 yılı Nisan ayı itibariyle "dövme sanatı" Türkiye'de daha geniş bir kitlece yapılmaya, geliştirilmeye, öğrenilmeye başlanmıştır. Dövme sanatının daha temiz, profesyonelce ve bilimsel yapılmasına vesile olacak 2. kitabı ücretsiz olarak PDF dosyası formatında web sitesinden indirilebilir: www.dovmekitabi.com..
Türkiyede dövme sanatı kitabının (ilk basılan kitap) tanıtımını Estetik kitaplar bölümünde bulabilirsiniz.
İNSANIN TARİHSEL GELİŞİMİ İÇİNDE DÖVMENİN YERİ VE ÖNEMİ
İnsanoğlu tarihin çok eski dönemlerinden beri, çeşitli şekillerle ve uygulamalarla bedenini süslemeye çalışmıştır. Dak, döğün, dağ gibi çeşitli şekillerde adlandırılan dövme, bu süslenme şekillerinin en çok kullanılanlarından birisidir. Mısır mumyalarını süsleyecek kadar tarihi eskiye dayanan bu süsleme çeşidi, DÖVME nedir?
Dövmeyi tanımlamak gerekirse, bir boya maddesinin çeşitli tekniklerle alt deri yüzeyine kadar işlenmesidir. Dövme yapılırken is, çivit, bitki özleri, kına, safran gibi malzemeler kullanılır. Deride yarıklar oluşturularak bu malzemeler, iğne ve benzeri araçlar yardımıyla yarıkların içine işlenir. Anlaşılacağı gibi dövme oldukça zahmetli ve acı verici bir iştir. Bazı toplumlarda suçluları ve köleleri tanımak amacıyla kullanılan dövme; kimi toplumlarda dinsel-büyüsel amaçlı kullanılmıştır. Samao, Tahiti ve Japon Yakuza dövmeleri bu tarz geleneksel ve dinsel temalar içeren dövmelerin sıkça yapıldığı yerlerdir.
Anadolu’daki dövme adetine ise özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde rastlanmaktadır. O’nlar bu süslenme şekline kendilerince dövün adını vermişlerdir. 40-45 yaşlarındaki kadın ve erkeklerin birçoğunda dövünlere rastlanmaktadır. Genelde is kullanılarak yapılan dövünler el, yüz ve vücudun çeşitli bölümlerini süslemektedir. 60 yaş ve üzerindeki kadın ve erkekler bereket ve şans getirdiğine ve nazardan koruduğuna inandıkları için, çocuğu olmayan kadınlar dövme yaptırdıklarında çocukları olacağına inandıkları için; bazı yörelerde belirli aşiretleri temsil ettiği için bu gelenek halen devam etmektedir.
Günümüzde dövme, insanlar için çok farklı anlamlar taşımaktadır. Kendini ifade etme, süslenme, çekici görünme, dikkat çekme, farklı ve güçlü olma gibi çeşitli amaçlarla insanlar dövme yaptırmaktadırlar. Geleneksel anlamını hemen hemen yitirmekte olan dövme, günümüzde profesyonel bir ruhla giderek yaygınlaşmaktadır. Geleneksel ve dinsel anlamından sıyrılıp estetik kaygılarla yapılan, yaptırılan DÖVME SANATI ortaya çıkmıştır. Bu icranın sanat olarak algılanmasına 1900’lü yılların başında profesyonel dövme makinesinin icat edilmesiyle başlandığını söyleyebiliriz.
PROFESYONEL KALICI BİR DÖVMENİN YAPILABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR ŞUNLARDIR
Kullanılan Dövme makinesinin orijinal olması:
Türkiye’de üretimi bulunmayan dövme makineleri Avrupa ve Amerika ‘da sanayileşmiştir. Bu alanda birçok firma bulunmaktadır. Yapılacak dövmenin tarzına göre çeşitli devir hızlarında dövme makineleri bulunmaktadır. Bu işle sadece merak anlamında uğraşan kişilerin amatörce yaptıkları, teyp yada kapı zilinden bozma bobinlerle asla profesyonel dövme yapılamaz.
Kullanılan Dövme Boyalarının orijinal olması:
Mürekkep ve çini boyalarını kalıcı dövmede kullanmak sağlıklı değildir. Dövme boyalarının ana maddesi pigment adlı bir tozdur. Dermatolojik araştırmalardan geçtikten sonra kullanım için piyasaya sürülürler. Ülkemizde satışı mevcut değildir.
Kullanılan Dövme İğnelerinin orijinal olması:
Türkiye’de üretimi bulunmayan dövme iğneleri 0.20 mm incelikten başlayarak derecelenirler, ve yapılacak dövmeye göre tek veya birkaç tanesi bir araya getirilerek kullanılırlar. Maddelerin alaşımlarından dolayı paslanmazlar. Toplu iğne, boncuk iğnesi ve dikiş iğneleriyle profesyonel dövme yapılması mümkün değildir. İğneler tek kullanımlıktır.
Kullanılan Dövme teçhizatının uyumlu olması:
Profesyonel Dövme makineleri elektrik ile çalışır. Bu elektrik teçhizatının da makinenin devir hızına uygun olması gerekir. Ayrıca, makineyı tutmak için kullanılan grip, boyanın deriye akmasını ve iğnenin belirli bir düzlemde hareket etmesini sağlayan nozzle, yani ibrik bölümü de sanatçının tarzına, eline uygun olmalı ve paslanmaz alaşımlar içeren metalden üretilmiş olmalıdır.
Dövme yapımının steril şartlarda olması: Dövme yapan kişinin alet sterilizasyonu için otoklav, dezenfeksiyon için ultasyonik yıkama makinesi bulundurması şarttır. Poşetli (buharlı veya etilen oksitli sterilizatörlerde kullanılan sistem) sterilizasyon sistemi kullanılması en uygunudur. Ameliyat eldiveni kullanması, tek kullanımlık peçetelerle deriyi; dövme yapım aşaması öncesi ve sonrasında, dezenfeksiyon sıvılarıyla temizlemesi gerekir. Profesyonel dövme boyalarının konulacağı kapların tek kullanımlık olması gerekir. Bar-cafe köşelerinde profesyonel dövme yapılamaz.
Dövmeyi yapan kişinin işinin ehli olması:
Tüm yukarıda saydığımız özellikleri bünyesinde toplayacak kişiye profesyonel dövme sanatçısı diyebiliriz. Bu şartları oluşturmamış yerlerde dövme yaptırmak, yaptıran kişileri de onlar kadar suçlu yapar; çünkü kendi vücuduna değer veren insanlar gerekli araştırmayı da yaparlar.
FAÇA İZLERİNİN VE AMATÖR DÖVMELERİN, PROFESYONEL DÖVME İLE KAMUFLE EDİLMESİ
Kollardaki jilet izleri, sigara yanığı izleri ve eskiden yapılmış amatör dövmeler har zaman sorun oluşturur. İnsanlar bu izleri yokedebilmek için her şeyi denemektedirler, fakat genelde bu izler tamamen yokedilemez. Bu izleri yokedemiyorsak kamufle edebiliriz. Bu amaçla faça izlerinin üzerine dövme yaptırmanın da bir seçenek olduğu unutulmamalıdır. Bazı vakalarda son derece de iyi sonuç alınır.
KALICI DÖVME NASIL YAPILMALIDIR?
Kalıcı dövme yapmak için organizasyon yapmak gerekir. Yapılacak işlemlerin sırası vardır. Dövme yapılacak figür ortaya konduğu zaman yapılacak işlemler ve bunların uygulama sıralamaları organizasyonun kendisini oluşturur.
Bu organizasyonu (sıralamayı) genel anlamda şu şekilde yapabiliriz (Ancak her dövme sanatçısının kendine has bir tarzı vardır. Burada aktardığım kendi işçiliklerimde genel ve basit anlamıyla uyguladığım yöntemdir; daha farklı bir sıralamayı gerektirecek tarzda dövmeler de vardır).
Kalıcı dövme yapılacak figürün seçilmesi
Kalıcı dövme yapılacak bölgenin kıldan ve tüylerden arınması (yoğun tüy ve kıllar boya tutarlar. Dövme yapımı sırasında temizlemeyi ve dövmenin gözükmesini engeller)
Transfer çizmek (dövmesi yapılacak desenin kopyası çıkarılır)
Kalıcı dövme yapılacak bölgenin dezenfeksiyon sıvılarıyla temizlenmesi
Vücuda transfer çıkarmak
Sterilizasyonu yapılmış aletlerin ve tek kullanımlık sarf malzemelerinin hazırlanıp iğnelerin dövme yapılacak kişi önünde lehimlenmesi
Profesyonel kalıcı dövme makinesinin montajının yapılması
Figürün hatlarının atılması (Koyu veya gölge hat)
Siyah ağırlıklı gölgelerin ve koyulaştırmaların, doldurmaların yapılması
Varsa koyudan açığa doğru renklendirmelerin yapılması
Düzeltmelerin ve ufak eklemelerinin yapılması
Açık yara konumunda son dezenfekte temizlik, antibiyotik etkili pomadın sürülmesi ve en fazla bir saat streçle kapatılması
Aletlerin sterilize edilmesi ve boya kapları, iğnelerle birlikte sarf malzemelerinin atılması
Dövmenin hijyenik bir şekilde bakımının iyileşinceye kadar yapılması
Transfer çizmek:
Dövmesi yapılacak figürün birebir deriye aktarılması için kopya kalemiyle yarı şeffaf kağıt olan aydıngere çizilmesidir.
Transfer çıkartmak:
Transfer için aydıngere kopya çizildikten sonra, koltuk altı sabun stickleri dövmenin yapılacağı yere sürülür. Ardından transfer için kopyanın çizildiği aydınger stickli bölgeye baskı uygulanarak yaklaşık 15 saniye kadar tutulur. Transfer tekniğiyle dövmeye başlanacaksa; transferin net çıkması ve transfer yapılan figürün aslına bağlı kalınmak için dövme yapılacak kişi dövme için anatomik duruşta tutulmalıdır.
Otoklav :
Buhar basıncı esasıyla çalışan sterilizasyon cihazıdır. Sterilize edilecek aletlere göre farklı otoklav çeşitleri vardır.
Ultrasonik yıkama makinesi:
Dövme boyası bulaşmış sabit kullanımlık non-dispossible aletlerin temizliğinde kullanılan, ses titreşimi esasıyla boya sökücü cihaz.
PROFESYONEL KALICI DÖVME MAKİNESİ VE ÇALIŞMA SİSTEMİ
Gerçekte makinenin ucunda boya akışını sağlayan nozzle denilen ibrik bölümü vardır. Klasik anlamıyla tüm dünyada profesyonel dövmecilik sanatında bu makine tipi kullanılır; ve bu sisteme de hokka-divit usulü denilir.
Profesyonel bir dövme makinesi, 15 V’a kadar çalışır. Ortalama olarak saniyede 20 defaya kadar deriye boya ittirme kapasitesine sahiptirler. Bu yapılan dövmeye, verilen işçiliğin incelik derecesine göre değişir. Genelde çift bobinlidirler. Üzerlerinde bulunan elektronik aksamlar sayesinde saatlerce (aşırı) ısınma yapmadan ve devreleri yakmadan çalışır Fakat tek bobinli ve sadece hat atmada kullanılan düşük voltajlı dövme makineleri de mevcuttur. Profesyonel dövme makineleri tek parçadan oluşmazlar. Yukarıda da belirttiğimiz gibi montajlıdır.
Profesyonel kalıcı dövme makinesini oluşturan parçalar şunlardır: Ana motoru oluşturan bobinli bölüm: genel olarak kasa da denir.
-Kılıf back (geri boşluk): Ağırlığı, ergonomik yapısı dövme sanatçısının eline uygun bir ‘grip’ ile ‘back’ birleştirilerek profesyonel dövme makinesinin ilk bölümü olan bar kılıfı oluşturulmaya başlanır.
-tutamak (grip) -nozzle (ibrik-uç) Back eklenmiş grip e nozzle uç bölümü de alyan yardımıyla eklenir. Böylece kılıf oluşturulmuş olur. Uç: Burada eklenen uç yapılacak dövmenin işçiliğine göre bir veya birden fazla iğne alabilecek yapıda olmalıdır. Her renk ve işçilik için ayrı ayrı nozzle ve iğne+bar kullanılır. İğnenin monte edildiği bar -barı makineye takmak için bar lastiği. -kişiye özel monte edilen iğne den oluşur. -bobin lastiği.
Fakat bu sadece makinenin kendisini oluşturan bölümüdür.
Makinenin çalışmasını sağlayacak olan kısımsa şunlardan oluşur:
Elektrik donanımı ve pedal: Bu donanımı manuel (ayakla) kullanmakta yardımcı olacak pedalın da olması gereklidir. Profesyonel Dövme Sanatçısı yapacağı dövmeye göre makinenin ve elektrik gücünün ayarını yapar ve ayağı ile baskı uygulayarak pedal aracılığı ile makineyi çalıştırır.
Sterilizasyon işlemi tamamlanmış, yada yeni paketinden çıkarılmış iğne lehimlenmiş bar; lastiği takıldıktan sonra makineye monte edilir. İğneli bar’ın kılıf içerisinde düz hat boyunca gidip gelebilmesi için bobin lastiği ile esnek biçimde sabitlenir.
Eğer dövme yapılırken tek iğne ile ince ve dümdüz bir hat atılmak isteniyorsa iki lastik geçirmek faydalıdır. Fakat iki lastik makinenin devir gücünü azaltacağından verilen elektrik voltajı yükseltilmelidir.
DÖVME BOYALARI
Dövme boyalarının 6 ay ile 12 ay arasında kullanım ömürleri vardır. Türkiye’de pazarı bulunmayan dövme boyaları çeşitli işlemlerden geçerek yurt dışında üretilmektedir. Pigment adlı toz madde kullanılarak oluşturulan boyalar +10 ve +25 derece ısı aralıklarında saklanmalıdır. Alkol ve saf su bazlı olmak üzere iki türlü profesyonel kalıcı dövme boyası üretilmektedir. Alkol bazlı boya kullanımı hassas derilerde yarattığı tahrip nedeniyle Avrupa’da terk edilmeye başlanmıştır. İdeal olanı saf su ile yoğunlaştırılıp açılabilen su bazlı boyaları kullanabilmektir. Ömürlerinin kalitelerine direkt etkileri vardır. Renklerdeki kalıcılık ve canlılık işçilik kadar, boyanın kaliteli olup, saklanma koşullarının uygunluğuna da bağlıdır. Her kullanım öncesi bolca (en az beş dakika) çalkalanmalıdır. Genelde hızlı tüketmek uygun olduğundan küçük (20 cc ve 50cc civarında) saklama kaplarında bulundurulması idealdir. Uzun süre kullanılmayan boyaların pigmentleri dibine çöker. Dolayısıyla pigmentleri iyice sıvısıyla karışıncaya kadar sürekli çalkalanmalıdır. Gölge vermek gibi işlemler için boyanın saf su ile karıştırılacağı gibi makine ayarıyla da ince gölge teknikleri verilebilir. Boyalar; boya saklama kutularından, 1cc veya 0.5 cc ‘lik küçük kaplara dökülerek kullanılır.
KALICI DÖVME YAPILIRKEN SARF VE ANA MALZEMELERİN KULLANIMI
Kalıcı dövme sedye, koltuk kullanımı:
Dövme seansı sırasında kullanılacak koltuk, sandalye, sedye gibi ana malzemenin üzerine her seansta değiştirilen bir örtünün yayılması gereklidir. Kalıcı dövme yapılacak kişiler çıplak vücutlarını örtüsüz sedyeye kesinlikle temas ettirilmemelidir, ve alet dezenfeksiyon sıvılarıyla da her seans sonrası silinmelidir.
Vazelin:
Derinin yumuşatılması ve deride makinenin kaymasını sağlamak için kullanılan vazelin tek kişide kullanılması gereklidir.
Peçete:
Dövme yapımında boya bulaşıkları pamuk ile silinmez. Ne dövme yaparken, nede dövme sonrası bakım yaparken kesinlikle pamuk kullanılmaz. Tüm boya bulaşığı temizleme işlemleri peçete ile yapılmalıdır.
Dezenfektan Sıvı:
Dövme boya bulaşıklarının, dövme seansı sırasında sıkça temizlenmesi gerekir. Yapışmış, kurumuş bulaşıklıklar ancak bir sıvı yardımıyla çıkarılabilir. Bu sıvılarında vücut temizliğinde kullanılan (açık yaraların pansumanında kullanılan) sıvılar olmasına dikkat edilmelidir. Kesinlikle çeşme suyu ve açık yarayı pişirici sıvılar kullanılmamalıdır. Bu sıvılar püskürtmeli kaplara konulmalı, her seans öncesi bu kapların el teması olan noktaları poşetle yada streç film ile kaplanmalıdır. Seans sonunda da poşet yada streç film çıkarılıp atılmalıdır.
Tıbbi atık çöpü:
Kalıcı dövme seansında kullanılan malzemelerin atıldığı çöp kutusu, normal kullanım çöp kutusundan farklı olmalıdır ve bu çöpün üzerinde tıbbi atık ibaresi yada dövme sarf malzemeleri çöpü ibaresi bulunmalıdır. Ayrıca her seans öncesinde yeni poşeti takılan bu çöp, seans sonunda bekletilmeden ağzı bağlanıp atılmalıdır. Çöp kutusu birkaç çalışma gününde bir alet dezenfektanlarıyla da yıkanmalıdır.
Galoş:
Kalıcı dövme yapılan yer ile misafir oturma mekanı ayrı olmalıdır. Stüdyo dediğimiz kalıcı dövme yapım yerinde yapan kişi de, yapılan kişi de galoşla mekana girmelidirler.
Steril eldiven:
Kalıcı dövme yapılırken ameliyatlarda kullanılan steril, tek kullanımlık eldivenler kullanılması gereklidir.
Aydınlatma sistemi:
Aydınlatma sistemi sanatçının işçiliğini en iyi şekilde yapabilmesi açısından yeterli ışık düzeyinde olması ve ergonomik olarak pozisyon değiştirebilir yapıda olması gerekir.
POPÜLER BİR VÜCUT SÜSLEME SANATI: DÖVME
TÜRKİYEDE GELENEKSEL DÖVME
Deveninnalı dövme stüdyosundan Fatih Serdaroğlu ve Nazike Serdaroğlu; unutulup giden geleneksel dövmenin izini sürdü. Şanlıurfa da (Kısas ve Harran) ve Diyarbakır da, Mardin de, (Kızıltepe de), Batman da geleneksel dövme fotoğrafları çekerek araştırma yaptılar. Bu araştırmalar Fatih Serdaroğlu'nun 'Dövme Sanatı' adlı ikinci kitabında yer alacak... Hazırlayan: Elif Göktaş (video 9 dakika 7 saniye sürüyor..)
DÖVME HAKKINDA BAZI SORULARA KISA CEVAPLAR
İNSANLAR NEDEN DÖVME YAPTIRIRLAR?
Kalıcı dövme yaptırmanın altında yatan nedenlerle tek bir açıdan bakamayız. Bu nedenleri sıralayacak olursak:
Tamamiyle estetik açıdan
Heves ve özenti açısından
Daha önce yaptırdığı kötü bir dövmeyi kapatmak amacıyla
Medikal amaçlı (meme onarımı ameliyatlarından sonra meme ucundaki dairesel koyu alanı -areolayı- oluşturmak için)
Dini ve folklorik açıdan
Belirli bir düşünceyi, felsefeyi, simgeyi taşımak, sergilemek, hatırlamak
Ait olma, kimlik belirtme amaçlı (özürlü ve düşünme yeteneği olmayanlara künye niteliğinde) açısından diyebiliriz. Ve ana başlıklara birçok neden sıralayabiliriz.
KALICI DÖVMENİN ÜCRETİ NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?
Dçvmelerin ücreti, renk, boyut ve işçiliğe göre santimetre kare baz alınarak hesaplanır. Baz alınan alan fiyat her sanatçıda bir olmayabilir. İstenen miktar kişiye, sanatçının bulunduğu mekana, yapılan masrafa göre de değişir. Op. Dr. Oytun İDİL in notu: lütfen dövme yaptırmaya karar verirseniz, dövmenin ücreti konusunda dövme sanatçısıyla tartışmayın; bu, bir resim alırken resimin fiyatı hakkında ressamla pazarlık yapmak kadar abestir.
NERELERE, KİMLERE, KALICI DÖVME YAPILMAZ, NERELERE DAHA UYGUN OLUR?
Eğer yaptıracağınız bölgeye kesin olarak karar vermediyseniz kalıcı dövmenizi yaptıracağınız dövme sanatçısına danışmanızı tavsiye ederim. Zira dövmenizi yaptırmayı düşündüğünüz yer, gerek estetik açıdan gerekse de yaptıracağınız yerin deri yapısı açısından uygun olmayabilir.
Vücudun bükümlü deri dediğimiz eklem bölgelerindeki hareketli deriye dövme yaptırmamaya çalışın. Kol dirseği, el bileği, el üstü, boyun, diz kapağı ve çevresi ve hatta göbek kısmına tavsiye etmiyorum; çünkü hareketli deride, ne kadar ince işçilik verilirse verilsin dağılmalar ve bulanıklaşmalar olacaktır. Sağlık açısından bu bölgelerde de sakınca yoktur ancak ikaz etmemizin nedeni estetik kaygılardır.
Kalıcı dövme yaptıran kişilerin geleceklerini düşünüp, kendilerini hayat boyu rahatsız etmeyecek figürler seçmeleri en makul olanıdır.
Et benlerinin üzerine, açık yara üzerine, hayati derecede alerjik tepkimeli vücutlarda, kanın pıhtılaşmasının zorlandığı kişilerde, yeni ameliyat izlerinin üzerine dövme yapılmaz.
Doğuştan gelen ve yayılma özelliği olabilecek bazı lekelerin de üzerlerine dövme yaptırmadan önce bir dermatoloğa danışılmasında yarar vardır.
Kendi isteklerini belirtemeyecekleri için hayvanlara kalıcı dövme yapılmaz. Etik olarak yapılması yanlıştır. Ne kadar para teklif edilirse edilsin bu tür istekleri her zaman geri çevirdim.
KALICI DÖVME ÇIKARTILABİLİR Mİ?
Kalıcı dövmeyi çıkarttırmak, yaptırmaktan daha zahmetli bir iş olduğunu hatırlatalım. Tıbbi olarak tedavisi gerekmektedir, veya işinde usta bir cerraha deri aldırtabilirsiniz. Modası geçecek, ileride pişmanlık duyacağınız figürleri ve yazıları dövme olarak yaptırmayın. Kocakarı ilaçlarıyla ve yöntemleriyle derinizden dövmeyi sökmeye kesinlikle kalkışmayın. Bu konuda uzman olan hekimlere danışılmalıdır. Kulaktan dolma bilgilerle dövme çıkartmaya çalışılmamalıdır.
KALICI DÖVME YAPILIRKEN CANIM YANAR MI?
Evet kalıcı dövme yapılırken can acıtır ve bence bu acı dövmenin sahiplenilmesi açısından çekilmesi gereken bir acıdır. Çektiğiniz acıyla dövmeye manevi açıdanda sahip olursunuz. Ne kadar acıyor derseniz acıyı tarif edemem ve kişilerin de acı eşiğini bilemem ama dayanılmayacak bir acı olmadığını söyleyebilirim.
KALICI DÖVME ÖNCESİ ALKOL VS ALSAM ZARARI OLUR MU? Kalıcı Dövme öncesinde ve yapım aşamasında kesinlikle alkol alınmamalıdır. Dövme sırasında sulu pembemsi bir kan akar. Kalıcı dövme öncesi alkol yada uyuşturucu alınması halinde kan dolaşımı hızlanacağından akıntı fazlalaşacak ve deriye verilmeye çalışılan boya geri atılacaktır. Yaptıran kişi daha fazla acı çekecek, dövme sanatçısını da uğraştıracaktır. Ayrıca deri verilmeye çalışılan rengi tam alamayacak, zorladıkça da deforme olacaktır.
DÖVMEYİ KİMLER YAPTIRIYOR?
Bir dövmeci kadar yaptıran insanlarda yaşamın içinde belirli bir tarza sahiptirler. Fakat tek bir tarzdan bahsedemeyiz. Genel kanıyla dövmeyi yaşamın kenara ittiği insanların yaptığı ve yaptırdığı düşünülegelmiştir. Dövmeye uzak insanlar bana dövmeyi rockçılar mı yaptırıyor? diye sıkça sorarlar. Rock müzik dinleyen, icra edenlerin çılgın, rahat yaşayan insanlar oldukları düşüncesi bu sorulara etken olmaktadır. Oysa dövme yaptığım insanlar arasında rockerlar kadar arabeskçiler, popçular, hip-hopçılar da var. Hiçbir gruba girmeyen ve sokakta yürürken görüpte elbiselerinin altında dövme olabileceğini hayal bile edemiyeceğiniz insanlara dövme yapıyorum. Her kişinin, her tarzın kendiyle özdeşleştirdiği yakıştırdığı bir dövme figürü mutlaka vardır. Düşünün bir kere; taşıyacağınız dövme ne olmalı ve neyi ifade etmeli? Yada yaptırdığınız dövme size göre ne ifade ediyor. Eğer ne olursa olsun dövme yaptırmış olmak, beğeni toplamak için dövme yaptırmış iseniz bana göre kaliteli bir dövme sever değilsiniz. Taşıdığınız dövme kişiliğinizi, hayat felsefenizi kısaca tam anlamıyla sizi yansıtmalı.
VÜCUT GELİŞTİRME SPORU YAPMAK VE AŞIRI KİLO ALMAK YADA KAYBETMEK KALICI DÖVMEYİ ETKİLER Mİ?
Dövmeyi yaptırdığınız zaman diliminden sonra (özellikle kol ve omuz için geçerli) dövmeyi yaptırdığınız bölge kaslarınız 2 yada 3 kat genişlemeyecekse herhangi bir problem yaratmaz. Zaten Vücut Geliştirme Sporu’na başlama yaş ortalaması 18 olduğu düşünülürse, o yaştan sonra vücut ölçülerinin spora bağlı kaslanma oranı profesyonel vücut geliştirme sporcuları dışında 2 kat ve üzeri olamaz. (Not:4 sene Vücut Geliştirme Ve Body Fitness Antrenörlüğü ile uğraştım. Hala da fitness yapmaktayım))
Ancak aşırı kilo kayıplarını ve alımları için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Dövme bulunan bölgedeki aşırı kilo alımı (özellikle göbek, kaba etler, boyun, baldır) ve kaybı estetik bozukluğa yol açabilir.
DÖVME BULUNAN BÖLGEDE KESİKLER OLURSA ,YARA YADA SİVİLCE ÇIKARSA?
Dövme bulunan bölgede derin yaralanmalar, bıçak kesikleri, ameliyat kesikleri dövmede renk atmasına, renk dolgularının içerisinde soluklaşmalar olmasına neden olabilir.Aynı şekilde dövmenin üzerinden sivilce çıkması ve sıkılması sonucunda aynı etkiler görülebilir.
DÖVMEMİ NASIL KORURUM? GÜNEŞTEN KORUMALIMIYIM? Dövme yapıldıktan sonra açık yara konumundadır. Ortalama olarak 7 gün ile 12 arasında iyileşip kabuğunu atar. Verilen bu süreler dövmeyi yapan sanatçının önerdiği bakımların yapılması şartıyla geçerlidir.Bu aşamadan sonra dövmenin renklerinin oturması bir ay ile üç ay arasında bir süreyi bulur. Özellikle renkli (açık renklerin baskın kullanıldığı dövmeler için) dövmeler için bu sürenin rahat 3 ay olduğunu söyleyebiliriz. Dövmenin ilk yapıldığı altı ay içerisinde aşırı güneşe çıkılmaması ve iyileşme sürecini geçtikten sonra da kişinin hayatı boyunca her duş ardından yumuşatıcı, besleyici kremlerle bakım yapması önerilir. Esasen dövmenin koyu, renklerinin canlı gözükmesi için; bronzluğa varan güneş yanmalarından derimizi korumamız gerekmektedir. Güneş banyosu yapılıyorsa da 28 faktör veya yukarısı güneş kremi kullanılmalıdır.
DÖVME HANGİ MEVSİMDE YAPTIRILMALIDIR?
Toplumda genel kanı olarak, dövmenin yaz aylarında yapıldığı yaygındır. Nedeni de insanların daha çok yazın görselleşmeleri kışın lahana gibi kapandıklarından dövmenin akla gelmemesidir. Bana göre dövme yaptırmanın en iyi zaman dilimi; dört mevsim yaşayan ülkemizde Ekim-Mart ayları arasıdır. Sonbahar veya kışın yaptırdığınız dövmenin renkleri kısa kollularla gezdiğimiz yaz aylarında oturmuş olacaktır. Ayrıca dövme seansı sonrasında yapılan bakımda kullanılan kremler ve solüsyonlar yaz aylarında (zaten sık ve çok terleyen vücudumuza) rahatsızlık verecektir. Yaz aylarında yaptırılan dövmelerde mikrop kaptırma riski çok daha fazladır. Burada yazılanların yanlış anlaşılıp ‘yazın dövme yaptırılmaz’ diye bir kural koymaya çalıştığım düşünülmesin. Ama tavsiye edilen sonbahar-kış aylarında yaptırılmasıdır.
DÖVME VE PIERCING İŞLEMİNDE AIDS’TEN NASIL KORUNURUM?
Cinsel yolla bulaşan bu hastalıktan kaçınmanın en emin yolu korunmasız cinsel ilişkiye girmemek ve tek eşliliği tercih etmektir. Koruyucu kılıf (kaput, kondom, prezervatif) her cinsel ilişkide ve doğru olarak kullanılmalıdır. Kan ve kan ürünlerinin, doku ve organ nakillilerinin kontrolü sağlık kurumlarınca yapılmaktadır. Bunun dışında delici ve kesici aletlerin (enjektör, iğne,vs.) paylaşılmaması gerekmektedir. Kalıcı dövme ve piercing yapılırken (enjektör, introken gibi) iğnelerin tek kullanımlık olması gerekir. Pens, tutamak tarzı sabit kullanımlı aletler ise otoklav denilen sterilizasyon makinelerinden (kullanım klavuzlarında yazdığı ısı ve tekniklerde) geçer. Ardından deride dezenfeksiyon yapılıp vücuda uygulanırlar. Dövme yapımında kullanılan özellikle sabit aletlerin sterilize edilmiş olması ve sarf malzemelerinin de tek kullanımlık olması çok önemlidir. Eğer bir dövme de kullanılan paslanmaz metal olan sabit bar ve uç (nozzle) otoklavda sterilize edilmemişse, yada iğne, deri yumuşatıcı krem, boya kabı kişiye özel kullanılmıyorsa (tek kullanımlık değil ise) risk altındasınızdır.
DÖVME YAPTIRMAK İSTİYORUM AMA TEMİZLİK KONUSUNDA ÇEKİNCELERİM VAR DİYORSANIZ... Tüm bunların dışında dövme sanatçılarının stüdyolarına giitiğinizde kesinlikle kullandığı sterilizasyon sistemini, kullandığı malzemenin içeriklerini sormaktan ve daha önce yapmış olduğu dövmelerin fotoğraf yada video kayıtlarını görmek istediğinizi belirtmekten çekinmeyin. Fakat buradaki sorgu nedeninizi onlara güvenerek iş yaptırmanın gereği olduğunu söyleyin. Lütfen dövme yaptırdığınız dövmeciye bunları ve çekincelerinizi açıkça sorunuz. Eğer net ve ikna edici cevap alıyorsanız dövmenizi yaptırınız. Hatta yanınızda bir doktorla dövme stüdyosuna gidiniz. Bu işi profesyonel olarak yapan birisi karşınızda ise sizi ve doktorunuzu yeterince aydınlatabilecek kapasiteye de sahip olacaktır.
İLKEL DÖVME NEDİR?
Doğuda ve Güneydoğuda ananevi olarak halen halk arasında, hapishanelerde uygulanan ; dermisin altında yağ dokularına inildiği için deriyi tahrip eden bir yöntemdir. Mekanik sistem kullanılmadan yapılır.
AMATÖR DÖVME NEDİR?
Kapı zillerinden, teyp motorlarından amatör biçimde imal edilen makinelerle, kalem mürekkepleri ve orijinal olmayan iğneleri kullanılarak yapılan dövmelere denir. İlk yapıldıklarında profesyonel dövmeler gibi canlı dururlar ancak çok kısa zamanda canlılığını yitirir hatta birkaç sene içinde leke olarak kalırlar.
KALICI DÖVME YAPILAN BÖLGEDEN KIL ÇIKIYOR MU? DERİ TERLER Mİ?
Kalıcı dövme yapılan bölgede deri geçici bir süre açık yara konumundadır. Bu süreden sonra dövme yapılan bölgeden alınan kılların yerine dipten sürgü gelir. Çünkü uygun makine ayarında yapılmış dövme kıl köklerine zarar vermez. Dövme sadece deri altına boya zerk etme olayıdır. Kıllar çıkmaya, deri de işlevini görüp terlemeye devam eder
KINA (GEÇİCİ) DÖVME SAĞLIĞA ZARARLI MIDIR?
Geçici dövme, tatil dövmesi denilen hint kınasıyla yapılan dövme en fazla 2 hafta kadar deri üzerinde kalmaktadır. Deri üzerindeki gözenekler dahil, temas ettiği her yeri kaplar.
Kına taşı (Alman taşı da denir) ile karıştırılarak boya haline getirilen hint kınasından dövme yaptırıldığında mümkün olduğunca çabuk silinip gitmesi yararlıdır. Deriyi tam anlamıyla kaplayan hint kınası karışımı hava aldırmaz ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Özellikle tatil bölgelerinde kalıcılığı ve siyahlık derecesi artsın diyerek içine peroksit denilen kimyasallarda karıştırılmaktadır. Peroksit normalde kuaförlerde saç boyanırken kına boyaların tepkimeye girerek siyahlaşması veya saçları sarartmak için kullanılan bir (bir nevi asit) kimyasaldır. Deniz kenarlarında bir iki haftalık tatili bir geçici dövme yüzünden hüsrana dönmüş bir yığın (özellikle çocuklar) insana rastladım. Çünkü geçici dövmenin kalıcılığı ve siyahlığı artarken, aynı zamanda üzerinde bulunduğu deriyi de adeta pişirerek yakmaktadır.
Bazı tatilciler de silinmeye yüz tutmuş geçici dövmelerinin üzerine yenisini yaptırmaktadır. Zaten az hava aldırılan derinin üzeri tekrar kaplandığında reaksiyon gösterme yüzdesi artmaktadır. Eğer tekrar geçici dövme yaptırılmak isteniyorsa başka bir bölgeye yeni bir geçici dövme yaptırılması tavsiye edilir.
Aşırı derecede alerjik bünyedeki insanlar geçici dövme yaptırmamalı yada çok dikkatli olmalıdırlar. Zira kınaya karşı alerjileri varsa derinin daha şiddetli reaksiyon göstermesi olasıdır. Yani deriniz estetik cerrahına gidecek kadar ileri boyutlarda hasar görebilir.
ÇİKLETTEN ÇIKAN STİKER DÖVMELER ZARARLI MI?
Sakızlardan çıkan yapıştırma dövmeler kına maddeli geçici dövmelerden daha tehlikelidir esasında. Direk derinin üzerini kaplar ve nerdeyse hiç hava aldırmaz. Uzun süre kaldığında da kaşıntı, kızarma ve arkasından açık yara yapar ve çocuklarda küçük yaşta dövme sempatisi bu stikerlar aracılığı ile bilinçaltına işlenmiş olur.
Ziyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):
,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸