ENDOSKOPİK ESTETİK CERRAHİ
Bu konu ile ilgili olarak endoskopik orta-yüz germe sayfasına da bakmak için tıklayınız
Endoskopik teknikler, ameliyatların büyük kesiler yapılmadan, ufak deliklerden, özel çubuk şeklinde cerrahi aletler ve özel mikro-kameralarla cilt altına girilerek yapılmasına olanak tanıyan özel tekniklerdir. Halk arasında en iyi bilinen endoskopik ameliyat, safra kesesinin kapalı yöntemle alınmasıdır. Bu ameliyatı "Laparoskopik kolesistektomi" adı ile duymuş olabilirsiniz.
Endoskopik ameliyatların bir çok avantajı vardır. Örneğin yukarıda bahsettiğim "Laparoskopik kolesistektomi" ameliyatının en büyük avantajı hastanın kısa sürede ayağa kalkabilmesidir. Bu ameliyatta büyük bir kesi olmadığından, çok ufak deliklerden ameliyat gerçekleştirildiğinden hasta hemen ayağa kalkabilmektedir. Estetik cerrahi açısından ise endoskopik teknikler bize çok daha farklı bir avantaj sunar: dikiş izinin çok küçük olması. Endoskopik tekniklerin estetik cerrahide asıl kullanım sebebi, nerede ise iz bırakmadan ameliyat yapmaya olanak sağlamasıdır. Bildiğiniz gibi estetik ameliyatlar her ne kadar dikiş izleri gizli yerlerde kalacak şekilde yapılsa da, yine de izsiz ameliyatlar değildirler; örneğin yüz germe sonrası hiç dikkat çekmese bile kulak önünde ve arkasında dikiş izleri kalmaktadır. Endoskopik tekniklerle yapılan ameliyatlarda kalan dikiş izleri ise 1-2 cm. ile 4-5 cm. arasında değişir. Birer santimlik 3-5 delikten alın germe-kaş kaldırma yapılabilir; 3-4 cm.lik kısa kesilerden yüz germe yapılabilir.
Endoskopik tekniklerin estetik cerrahide en fazla uygulandığı ameliyatları şöyle sıralayabiliriz:
Endoskopik total yüz germe.
Endoskopik orta ve üst yüz germe (geniş bilgi için tıklayınız).
Endoskopik alın germe-kaş kaldırma.
Endoskopik boyun germe.
Kaş çatma kaslarının endoskopik olarak alınması (kalıcı botox etkisi).
Endoskopik karın germe ameliyatı (geniş bilgi için tıklayınız).
Endoskopik teknikle meme büyütme ameliyatı (bu konuda daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız: T.U.B.A. tekniği)
Endoskopik teknikler, estetik cerrahi dışındaki bazı rekonstrüktif ameliyatlarda da uygulanmaktadır. Örneğin bazı kas nakillerinde nakledilecek kas dokusu ufak deliklerden kamera ve çubuklarla girilerek alınabilir, yada el bileğindeki sinir şıkışmaları (örneğin karpal tünel sendromu) endoskopik tekniklerle giderilebilmektedir.
Endoskopik tekniklerin en büyük dezavantajı, özel aletler ve cihazlar gerektirmesidir; ayrıca bu ameliyatları yapacak kişinin bu konuda özel eğitim alması gerekir. Buna karşın bazı vakalarda mutlaka endoskopik yöntemleri kullanmak gerekir. Uzun bir kesi yapılması gerekmeyen hastalarda ameliyatın açık teknikle yapılması estetik açısından kabul edilemez. Özellikle yaşı çok ileri olmayan, yüz cildinde sarkması fazla olmayan hastalarda endoskopik yüz germe ile çok iyi sonuçlar alınıyor. En sık uygulanan endoskopik yüz germeyi daha ayrıntılı açıklamak gerekirse..
» endoskopik yüz germe, yaşlı ve yüz cildinde aşırı sarkma olmuş hastalardan çok, yüz cildinde sarkması fazla olmayan, daha çok yanak yağ dokusunda sarkma olan, yaşı 30-35 olan hastalarda daha iyi sonuç vermektedir
» endoskopik yüz germede asıl olarak cilt değil, aşağı doğru sarkma eğiliminde olan yanak yağ dokusu gibi derin dokular yukarı, eski yerlerine alınmaktadır
» az bir miktar cilt çıkarmak gerektiği takdirde bu cilt fazlalığı çıkarılmaz, başın gerisine doğru toparlanır; bu sayede hem yüz ve alın gerilmiş olur hem de cilt çıkarılmadığı için dikiş izi olmaz
» bu ameliyatlar klasik yüz germeye göre çok daha güvenlidir, çünkü ameliyatın tamamına yakını yüz sinir ve damarlarına uzak bir bölgeden, derin dokularla yüz kemikleri arasından yapılır; bu saha yüz sinirlerinin geçtiği seviyenin daha derinindedir ve ameliyat sırasında bu yüz sinirlerini yaralama riski yok denecek kadar azdır.
» kanama nerede ise hiç olmadığı için ödemler daha çabuk geçer, hasta daha çabuk ayağa kalkar.
Endoskopik orta yüz yada total yüz germe vakalarında eğer hasta bu ameliyata uygun bir hasta ise son derece etkileyici sonuçlar alınabilir. Genellikle hastanın yüz germe yaptırdığı anlaşılmaz fakat yanak dokusu yukarı alındığı için elmacık kemikleri üzerindeki dolgunluk tekrar (gençlik yıllarındakine benzer şekilde) sağlanır, yanak üzerine sarkmış olan yağ dokusu yukarı alındığı için yanakların şişkinliği azalır, gözaltı torbaları alınır, göz kenarındaki kırışıklıklar giderilmiş olur, göz kenarları (istendiği takdirde) hafifçe yukarı alınarak "badem göz" görüntüsü verilir. Hastanın yakın çevresi, hastanın yüzüne bir dirilik geldiğini farkeder, fakat bunun adını koyamaz. Endoskopik yüz germe ile ilgili olarak daha geniş bilgi için ilgili sayfamıza bakınız: Endoskopik "orta yüz" gençleştirme
Endoskopik yüz germe, yaşlanmanın başlangıç etkilerini yoketmek için 30-35 yaşlarındaki, yüz cildinde sarkması fazla olmayan hastalara diri bir görünüm kazandırmak için uygulanan izsiz, ideal bir estetik ameliyattır. Özel bir eğitim ve alet-cihaz gerektirdiği için tüm kliniklerde uygulanmamaktadır.
Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
endoscopic aesthetic surgery, midface lift, endoscopic facial surgery, endo-midface