estetik cerrahi Bu sayfanın son güncellenme tarihi:
   
 

duyuru
Bookmark and Share


duyuru2

duyuru3

duyuru4

        İMPLANT CERRAHİSİ (MEME, KOL, POPO, BACAK VE YÜZ İMPLANTLARI VS..)

İmplantlar, vücutta uzun süre, hatta çoğu zaman hayat boyu kalabilen malzemelerden üretilmiş protezlerdir. Tıpta çok yaygın kullanımları vardır. Örneğin kalça ameliyatlarında bazen kalça eklemi çıkarılıp yerine yapay kalça protezi konur; bu bir implanttır. Yada meme büyütme ameliyatlarında göğüslere yerleştirilen silikon meme protezleri de birer implanttır. Yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi için enjekte edilen dolgu maddeleri de (kollajen, restylane, rofilan, artecoll gibi maddeler..) aslında bir implanttır. El cerrehisinde bazen kullandığımız eklem protezleri (bazı hastalarda hareket edemiyecek kadar haraplanmış parmak eklemleri yerine konmak üzere kullanıyoruz), kalıcı tendon protezleri (yine bazı hastalarda onarılamayacak kadar haraplanmış tendonların onarımında kullanıyoruz), açık kalp ameliyatlarında konan yapay kalp kapakçıkları yada kalp pilleri da birer implanttır.

Vücutta, çeşitli yerlere (göğüs bölgesi: erkeklerde pektoral kas bölgesi ve kadınlarda meme dokusu, kollarda biceps ve triceps kas bölgesi, bacaklarda baldır bölgesi..) özel hazırlanmış implantlarla büyütme sağlanabilir. Bazı vücut implantları, belirli kas gruplarının yetersiz gelişmesi sebebiyle "sönük" yada "zayıf" kalmış bölgeleri daha dolgun hale getirmek için yerleştirilir. Kasların yetersiz gelişiminin sebebi, geçirilmiş bir çocuk felci yada geçirilmiş bir travma, uzun süre kolun, bacağın alçıda kalması olabilir, bazı kas gruplarının gelişme çağında yetersiz gelişimi olabilir. Bazen vucüt geliştirme sporu ile uğraşanlar da, ne kadar çalıştırırlarsa çalıştırsınlar, belli kaslarda büyüme sağlayamadıklarını belirterek implant ameliyatlarına başvururlar.

Vücut implantlarının yerleştirilmesi ameliyatları, genel anestezi ile yapılır. Vücut implantları ile vücudun belli bölgelerinde büyüme sağlama ameliyatları 80'li yılların başından beri yapılmaktadır ve yıllar içinde ameliyat teknikleri ve implantları bir çok değişikliğe uğrayarak günümüzdeki hallerini almışlardır. Bugün uygulanan ameliyat teknikleri ve kullanılan implantlar son derece güvenlidir. Bu tarz ameliyatların bazı önemli ortak noktaları vardır.

estetik cerrahi Bu ameliyatlar kesin sterilizasyon gerektirir. En ufak bir enfeksiyon gelişimi, konmuş olan implantların çıkarılmasını gerektireceği için en üst seviyede steril şartlarda yapılmalıdırlar. Bir çok cerrah, ameliyat sahasını yapışkanlı steril naylon örtü (steril op-site drape) ile örterek ameliyatı yapar; böylece ameliyat sahası dış ortamdan tamamen izole edilmiş olur ve çevreden mikrop bulaşma riski minimuma indirilmiş olur.

estetik cerrahi Ameliyattan sonra, diğer ameliyatlara göre daha uzun süre antibiyotik kullanılmalıdır (10 gün kadar).

estetik cerrahi Hasta eğer bir sporcu yada vücut geliştirici ise (yüz implantları için değil ama vücut implantları için) ameliyattan sonraki 1 ay spor yapmaması önerilir.

estetik cerrahi Bu protezlerin büyük çoğunluğu ya katı silikondandır yada yüksek derecede koheziv yani sert kıvamlı silikondan üretilmişlerdir. Katı silikon protezler gerektiğinde bistüri ile kesilip, hastaya ve yerleştirildiği yere göre şekil verilebilir. Vücut implantlarının patlama gibi bir riski olamaz çünkü bu implantların katı olanları zaten herhangi bir madde ile dolu değildir, tamamen sert silikondan oluşur; örneğin çene ucu implantları genellikle böyledir. Yüksek derecede koheziv silikon ile dolu olan protezler ise, delinseler bile bu silikon jel akıcı olmadığı için implantın dışına sızmaz, yumuşak şekerleme kıvamında, yani lastik kıvamındadır. Pektoral (erkekde göğüs implantları), bacak (calf), popo (gluteal) implantların hemen hepsi bu materyallerden üretilirler.

estetik cerrahi Bir diğer implant materyali de Medpor dur. Medpor, oldukça katı bir maddedir, tüm yüz implantlarının (çene köşesi, çene ucu, yanak, burun) medpordan üretilmiş olanları vardır. Ameliyat sırasında gerekirse sıcak (kaynayan) steril serum içine atılarak yumuşatılır ve kesilebilecek kıvama getirilir. Yumuşayan medpor, kesilerek şekil verilebilir (kaynayan serumdan çıkartılınca ancak beş-on saniye kadar kesilebilecek kadar yumuşak kalır; sonra hemen sertleşir ve tekrar kaynayan steril serumun içine atılması gerekir). Sıcak serumdan çıkınca hemen kısa sürede sertleştiği için kesme işlemi hemen yapılmalıdır. Bu madde vücutta reaksiyona yolaçmaz, erimez; hatta zamanla gözenekleri arasına kan damarları ilerler ve ileriki yıllarda vücudun bir parçası haline gelir. Bu durum bir avantaj gibi anlatılırken, geç dönemde dezavantaj oluşturduğu söylenmektedir. Eski vakalarda (5-10 yıllık vakalarda) zamanla medpor implantın cilde yapıştığı, ciltaltı dokuları incelttiği ve üzerindeki ciltte hiperemi yaptığı söylenmektedir.

estetik cerrahi Vücut implantlarının yerleştirildiği ameliyatlardan sonra genellikle ilk hafta biraz ağrılı geçer. Örneğin bacak implantlarında ayağa kalkma ve işe dönme süresi 1-2 haftaya kadar uzayabilir. İmplant ile bacak kalınlaştırma ve çarpıklıklarının giderilmesinden sonraki ilk günlerde (özellikle ilk 3 gün) bir yerlere tutunarak ayağa kalkmanız gerekebilir. Buna karşın meme büyütme ameliyatından sonra hastalar genellikle hemen ertesi sabah işine dönebilmekteler (silikon meme protezleri de bir implanttır, ama iyileşme dönemi çok kısa sürer).

estetik cerrahi Ameliyattan sonra, özellikle pektoral ve bacak implantlarından sonra bir süre (implant, yerleştirildiği bölgedeki kasın hemen üzerinde olduğu için) kas gevşetici kullanmanız faydalı olur. Kas gevşetici dışında K-vitamini almanızda önerilir (K-vitamini kanamaların daha çabuk durmasını sağlar).

estetik cerrahi Vücut implantları yerine göre ikili, üçlü şekilde yerleştirilebilir. En çok yerleştirildikleri bölgeler yanak, çene ucu, çene köşesi, bacaklarda gastrocinemius kas bölgesidir.


Yerlerleştirildikleri yerlere göre özel vücut implantlarınından da kısaca bahsedersek:

        BACAK İMPLANTLARI (BALDIR İMPLANTLARI)

Aşağıdaki yazı dışında lütfen bacak estetiği safyamıza da gözatınız. Bacak estetiği sayfasına gitmek için tıklayınız.

Erkeklerde de bayanlarda da, bacakların şekilli olması önemlidir. Erkeklerde kaslı, geniş, erkeksi baldır kısımları, bayanlarda ise çarpık görünmeyen, şekilli bacaklar arzu ediliyor. İnce bacaklı bayanlar, "artık çalı bacaklı olmak istemiyorum, etek giyebilmek istiyorum" diyerek plastik cerrahlara başvuruyorlar. Bu hastalar genellikle bacaklarının inceliğini gizlemek için pantalon giyiyorlar, kısa etek giymekten kaçınıyorlar.

Bacak implantları genellikle bacağın baldır kısmını oluşturan, bacağın diz altı kısmına şeklini veren gastrocinemius kasının görüntüsünü düzeltmek için yerleştiriliyor. Bu kas grubu (gastrocinemius kasları içte ve dışta bulunan iki kasdan oluşur), kazalar sonucu, geçirilmiş çocuk felci sonucu, gelişimsel olarak az gelişmiş olabilir; bu da bacağa ince bir görünüm verir. Bu kasın az gelişimi "çarpık bacak" görünümüne yada ince, kalem gibi bacak görünümüne yol açabilir. Bacakları aşırı ince hastalarda bu bölgede büyüme sağlamak için her iki kas (iç ve dış taraflardaki kasların) üzerine birer implant yerleştirilmelidir. Bu iki kasdan iç tarafdaki daha büyüktür, buraya büyük olan implant yerleştirilmelidir. Bir çok hastada ise sadece iç taraf kasın üzerine 120-160 cc. hacminde tek bir implant yerleştirilmesi yeterli olmaktadır.

Bacak implantları, silikon meme implantları gibi genellikle 2 tipte üretilir: oval biçimli (fuziform, sigara şekilli de deniyor) ve anatomik (bacak kası şeklinde bir tarafı daha kalın olan implantlar). Oval olanlar daha çok bayanlarda kullanmaya uygundur, baldır kısmına güzel bir kavis verirler. Anatomik olanlarsa daha çok erkek hastalarda kaslı bir görüntü yaratmak için yada çok ince bacaklı bayanlarda hacim eksikliğini tamamlayabilmek için kullanılırlar.

Ameliyattan önce, implantların yerleştirileceği alanlar, bacak üzerine çizilir, implantların büyüklüğü hesaplanır ve tıbbi kayıtlar için resimler alınır. Muayene sırasında hastanın ayakta, ayak parmaklarının üzerinde durması, bacak kaslarını belirginleştirir ve muayeneyi kolaylaştırır. Ameliyat genel anestezi ile gerçekleştirilir. Hasta ameliyat masasına yüzükoyun yatırılır ve implantlar hemen dizin arkasındaki bir bölgeden yerleştirilir, burada daha sonra yara iyileştiğinde dikkat çekici bir iz kalmaz. Nadiren dikiş hattında esmerleşme olmaktadır, bunun için hidrokinon içeren kremler kullanılabilir.

Ameliyattan önce hastanın resimleri alınır, ameliyat planı ve implantların konacağı alan cilde çizilir. Bacak çevresi ölçümleri alınır. Bacak çevresinin normal ölçümü 33-35 santimdir. Bu ameliyat için başvuran hastalarda bu ölçüm genellikle çok daha aşağıdadır. İmplantlar ile bu ölçümde 3-10 santim artış olabilir.

İmplantlar yerleştirilirken iç kısımda daha fazla büyüme sağlamaya (çünkü iç tarafdaki kas daha büyüktür), bacağın hem önden hem yandan görünüşünde büyüme sağlamaya dikkat edilir. İmplantlar, klasik yöntemde kasların üzerine (ama kas zarının altına) yerleştirildiğinden bacak kaslarının fonksiyonu etkilenmez. Ameliyat ortalama 1-2 saat sürer. İlk bir kaç gün bacaklarınızı çok sert hissedebilirsiniz; gün geçtikçe bu sertlikler yumuşayacaktır. Ödemin az olmasını sağlamak için hasta yüzükoyun yatırılıp ameliyat bölgesine aralıklarla, buz ile soğutma uygulanabilir. Ameliyat sonrası dönemde hasta mutlaka uzun süre (10-15 gün) antibiyotik, kas gevşetici ve K-vitamini kullanmalıdır; bacaklarına antiembolik çorap giymelidir. Yürürken kalın tabanlı ve yüksek topuklu bir ayakkabı giymek, baldır kasının gevşek bir pozisyonda kalmasını sağlar ve ağrı duymanızı önler. Hasta, taburcu edildikten sonra da evinde ayaklarını yüksekte tutarak istirahat etmelidir. Ayak bileklerinin altına büyük bir yastık koymak en konforlu şekilde ayaklarınızı yüksekte tutmanızı sağlar. Bunun dışında, ayakları ileri geri iterek-çekerek bacağa germe-gevşeme hareketleri yaptırmak iyileşmenizi ve implantların kondukları bölgelere yerleşmesini hızlandırır. Bacaklardaki elastik sargının 3 hafta kullanılması önerilir. Bu ameliyatların sonuçları oldukça yüz güldürücüdür.

Bu ameliyatla ilgili son yıllarda bazı modifikasyonlar yapılmıştır. Örneğin baldır kasının zarının kesilmesi (fasyatomi) ile proteze ek olarak bir miktar hacim sağlanabilmektedir. Kasın zarı (fasya) yukarıdan aşağı, kas boyunca açılınca, kasın hacmi kendiliğinden bir miktar artmaktadır. Bu teknikte implant kas altına konmaktadır.


estetik cerrahi Bana hastaların en çok sordukları soru, bu implantların kaç sene dayanacağı ve ileride değiştirmek gerekip gerekmeyeceğidir. Aşağıda videoda gördüğünüz implantlar tam 15 yıllıktır. Bana başvuran bir hasta, 15 sene önce bu ameliyatı olduğunu ama kötü sonuçlandığını söyledi. Bu sebeple implantların değiştirilmesini istiyordu. Onbeş sene önce bu ameliyatı yapan cerrah yoktu, implantlar da henüz ülkemize ithal edilmemişti. Hastamın ısrarı ile başvurduğu cerrah bu implantları İspanya dan getirtmiş. Cerrah, bu ameliyatı daha önce yapmadığını söylese de hastamın zorlamasıyla bu ameliyatı yapmış. Sonuç kötü olmuş. Kötü olmasının sebepleri hem çok ufak implant kullanılmış olması, hem de implantların yanlış anatomik bölgeye konmuş olmasıydı. Bu hastanın implantlarını değiştirdik, yenilerini doğru anatomik bölgeye koyduk. Bu vakada önemli olan çıkardığım 15 yıllık implantların sapasağlam çıkmasıdır. Değiştirmeseydik daha yıllarca sapasağlam kalırlardı..



estetik cerrahi Bana sık sık bu implantların patlayıp patlamadığı, içindeki silikonun sızıp sızmadığı soruluyor. Başka bir klinikte opere edilip kötü sonuç alınan bir hasta bana başvurmuştu. Bu hastanın uygun olmayan implantlarını değiştirdik. Çıkardığım implantlardan birinin kenarını makasla kestim. Aşağıdaki videoda da göreceğiniz gibi içindeki silikon akışkan değildir. İmplantın kendisini makasla kesseniz bile içindeki silikon jel akmaz..

Bu ameliyatın riskleri tüm ameliyatlardaki genel risklerdir; enfeksiyon, kanama gibi sorunlar her ameliyatta olabilir.

Bacak implantları ile ilgili başarılı vakalar ilk kez 1975 yılında duyurulmuş, 1979 yılında ilk fabrikasyon bacak implantları satışa sunulmuştur. Bu vakalar oldukça uzun bir süredir gerçekleştirildiği için ameliyat teknikleri olgunlaşmıştır. Bunun sonucu olarak bugün gerçekleştirilen bu tarz ameliyatlar oldukça güvenilirdir.

estetik cerrahi Bacak implantları da, meme implantları gibi 2 tiptir: Simetrik (yuvarlak meme implantları gibi simetriktir) ve Asimetrik (anatomik meme implantları gibi şekli simetrik değildir). Simetrik implantlar daha çok bayanlarda, bacağa yumuşak bir kavis vermek için kullanılır. Asimetrik implantlar ise daha çok erkek hastalarda, bacaklara kaslı bir görüntü vermek için kullanılır.
estetik cerrahi İmplant paketlerinden mutlaka implantın markası, modeli, büyüklüğü ve hacmini yazan, sticker şeklinde İ.D. kartları çıkar (aşağıda sağda)..

        GÖĞÜS KASI İMPLANTLARI (PEKTORAL İMPLANTLAR)

Göğüs implantları (pektoral implantlar), erkekte göğüs bölgesinde kaslı bir görünüm elde etmek için kullanılır. İlk kez 1990 yılında Dr. Horn ve Dr. Aiache tarafından dizayn edilmiştir. Bugün bu implantları üreten firma sayısı ve implant seçenekleri azdır. Bu yüzden bazı vakalarda hastadan ölçü ve kalıp alınarak, hastaya özel implant yaptırılmaktadır. Bu implantlar yeterli yumuşaklıkta fakat sert jel silikondan yapılmıştır. İmplant yerleştirildiğinde konduğu taraftaki göğüs kasının altındaki boşluğu kaplar. Bu implantlar, kadın hastalara konan meme protezlerinden farklıdır. Şekilleri meme protezlerininki gibi küresel değildir; göğüs kası (pektoral kas) şeklindedirler; daha yayvan ve daha geniştirler. Sağ ve sol göğüs için farklı şekillerde üretilirler. Bazı firmaların ürettikleri göğüs implantları yarısı kesik, birbirine bağlı iki parça şeklindedir; bu dizayn, implantın yerleştirilmesini kolaylaştırır (bu implantları özel bir yerleştirme tekniği vardır). Bazı firmalar ise daha fuziform şekilli, oval implantlar üretmektedir. Bazı firmalar hastaya özel implant üretmektedir. Hastanın göğüsünden hamur yardımı ile ölçü alınır ve ne şekilde, ne büyüklükte implanta ihtiyaç duyulduğu tespit edilir. Bu hamur kalıp firmaya gönderilir ve hastaya özel implant üretilir. Hastaya özel üretilen implantlar, hazır olanlara göre daha sert kıvamdadır.

Pektoral implantlar ile göğüs estetiği genellikle şu hastalara yapılır:

Body yaptığı halde pektoral kasları gelişmeyen erkeklere,
Doğuştan olan pektoral kas eksikliklerinde (örneğin poland sendromunda, pektoral kaslarda doğuştan gelişme bozukluğu yada total eksikliği vardır),
Aşırı fiziki aktiviteye bağlı (aşırı spor) kas zedelenmesinde..

Ameliyat genel anestezi ile gerçekleştirilir. İmplantlar koltukaltından girilerek göğüs kası altına yerleştirilir. Pektoral implantlar her zaman kas altına yerleştirilir. Ameliyat 2-3 saat sürer.

Bazen konan pektoral implantların daha belirgin olması için göğüs çevresine liposuction yapılması gerekebilir; bu durumda önce liposuction yapmalı, sonra implant yerleştirilmelidir.

Bazı vakalarda, ebatları uygunsa popo büyütmede kullanılan gluteal implantlar da, pektoral implant yerine konabilir.

İmplant seçimi son derece önemlidir. Uygun implant seçilmezse garip, hatta kadınsı bir görünüm oluşabilir. Uygun implantın seçimi için bazı özel noktalardan ölçüm alıyor ve bu ölçümler sonucu koyacağımız implanta karar veriyoruz.

Bu ameliyatta dikkat edilmezse kadınsı bir göğüs görünümü ortaya çıkabilir. Burada önemli olan, implantın daima meme başının yukarısında kalmasıdır; ameliyatın belkide en önemli püf noktası budur. İmplant konurken meme başının 2 santim altından daha aşağıya girilirse, implant kadınsı bir görünüme yolaçacaktır. Meme başının aşağısında meme dokusu (alt iç ve alt dış kadranlar) sadece kadına özgüdür.

Ameliyattan sonra bir süre göğüs üzerinde şişlik ve morluk oluşması normaldir. Ödemin ve kanamanın az olması için sıkı bir bandaj yapılır. Hastanın günlük işlerine dönmesi 1-2 ay gibi uzun bir süre alabilir.

Bu implantlar ömür boyu kalabilir, ileriki yıllarda değiştirilmeleri gerekmez.


        KOL İMPLANTLARI (BİCEPS VE TRİCEPS İMPLANTLARI)

Silikon vücut implantları ile kollarda da kaslı bir görüntü elde etmek mümkündür. Bu amaçla en çok "triceps" ve "biceps" kasları üzerine implant yerleştirilir. Bu bölgeler için özel üretilmiş implantlar vardır. Bu implantlar da diğer vücut implantları gibi sert (koheziv) jel silikondan üretilmişlerdir. Özel triceps implantları temin edilemiyorsa bu amaçla uygun ölçülerdeki bacak (calf) implantları kullanılabilir. Ameliyat genel anestezi ile yapılır.

Ameliyatın sonunda sonucu hemen görebilirsiniz. Kollardaki biceps ve triceps kasları üzerine konan implantlar bu bölgelerde hemen ameliyatın sonunda, dolgunluk ve kaslı bir görünüm sağlar. Ameliyattan sonraki 3 gün, kişi kollarını hareket ettirmemelidir. Daha sonra hafif egzersizlerle kollara hareket verilir. Bu egzersizleri ne kadar iyi yaparsanız o kadar çabuk normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Brad Pitt, Sylvester Stallone ve Arnold Shwarzenegger gibi bir çok ünlüde bu implantların kullanıldığı söylenmektedir. Bir söylentiye göre Brad Pitt, Truva filmi öncesi bu implantlardan taktırmış ve filmde oldukça kaslı görünmüştür; filmden sonra da implantları çıkarttırdığı söylenmektedir...

İki, üç hafta içinde kişi hemen hemen normal yaşantısına dönmüştür. Ağır iş ve spor yapmaya ancak 1 ayın sonunda başlayabilirsiniz.


        ESTETİK POPO İMPLANTLARI (GLUTEAL İMPLANTLAR)

Estetik popo protezleri, popo kısmında büyüme sağlamak için kullanılır. Ameliyat sonrası biraz ağrılı ve külfetli ise de sonuç genellikle çok başarılıdır. Bu implantlar da sert (koheziv) silikon jelden üretilir. Bu ameliyat hakkında daha geniş bilgi almak için tıklayınız.


        SİLİKON MEME İMPLANTLARI

Meme büyütmenin en sağlıklı yolu, silikon implantlar ile yapılan meme büyütme ameliyatlarıdır. Son yıllarda üretilen yeni ve FDA onaylı silikon implantlar ve yeni ameliyat teknikleri (koltukaltından izsiz meme büyütme) ile son derece çabuk sonuç alınan ve memnuniyet oranı yüksek ameliyatlar olmuştur. Meme büyütme ameliyatları hakkında daha geniş bilgi almak için tıklayınız.

        FASİYAL İMPLANTLAR (ÇENE UCU, ELMACIK KEMİĞİ, YANAK İMPLANTLARI VS..)

Fasiyal implantlar yüzde, genellikle yetersiz gelişmiş kemik yapının yapılandırılması için kullanılmaktadır. Örneğin elmacık kemikleriniz çıkık değil, hatta çökük görünüyorsa bu bölgelerde görünümü düzeltmek için ameliyatla bu bölgeye yerleştirilebilirler. Çene ucu küçük, yada çene hattı belirsiz kişilerde konan protezler de görünümde önemli düzelmeler sağlamaktadırlar. Yüz implantları yüzünüzdeki dengesizliği, eksik kemik gelişimi sonucu -yada kaza sonucu- çökük olan bölgeyi doldurarak giderir.

Belirgin yüz hatları, herkesin olmasını istediği, diri bir yüz ifadesi sağlar. Belirgin bir çene hattı, çıkık elmacık kemikleri herkesin kendisinde olmasını isteyeceği yüz özellikleridir. Bugün plastik cerrahideki gelişmeler sayesinde bunlara sahip olabilirsiniz. Elmacık kemikleriniz yada yanakların üst kısmındaki, tıpda "malar bölge" dediğimiz bölgede çöküklük varsa, bu bölgelere konan birer ufak implant ile istediğiniz görünüme kavuşabilirsiniz. Yada örneğin çene ucunuz normalden daha ufak ise buraya konacak ufak bir protez ile çene ucunu büyütme ve profilinizde düzelme sağlama şansınız var.

Hazır şekilli protezler dışında blok halinde satılan, konacağı yere göre kesilerek şekil verilen blok şeklinde -önceden şekil verilmemiş- implantlar da mevcuttur. Örneğin herhangi bir kazada -diyelim trafik kazası- yüzünde bir bölgede çökme yada kemik yapıda kayıp olan bir hasta var. Bu kişide diyelimki kaş altındaki kemik yapı çökmüş ve bu bölgenin normal çıkıntılı görünüşü kaybolmuş. Bu durumda hastaya 3 boyutlu yüz-kemik tomografisi çekilerek kemikdeki defektin boyutu ölçülerek buraya uygun bir blok implant ile görünüşte düzelme sağlanabilir. Ameliyatta blok implant, uygun şekilde önceden alınan ölçümlere göre kesilerek şekil verilir. Bu aşamada cerrah bir heykeltraş gibi çalışır. Hastadaki defekte tam uyacak şekilde, şekil verilen implant, defektli alana yerleştirilir. Bu ameliyatlar uygun planlandığında çok yüz güldürücü ameliyatlardır. Komplikasyon riski azdır.

İmplant operasyonları genellikle genel anestezi ile yapılır. İmplantlar konacağı bölgeye göre şeçilir yada şekil verilir ve ameliyat izinin en az kalacağı yerden yerleştirilir. Örneğin elmacık kemiği üzerine konacak bir implant, ağız içinden yada alt gözkapağından girilerek konabilir. Her iki şekilde de belirgin bir iz kalmaz. Çeneye konacak implantlar ise çene altından yapılan ufak bir kesiden yada alt dudak iç kısmından yapılan ufak bir kesiden konabilir. Ameliyat genellikle 1 saat içinde biter. Ameliyat kısa sürdüğü için ameliyat olan kişinin hastanede yatmasına gerek yoktur; bir iki saat gözlem sonunda, iki gün sonra kontrole gelmek üzere taburcu edilir. Hasta gönderilmeden son antibiyotik iğnesi yapılır ve evde antibiyotiğe tablet olarak devam eder. Takip edilen hastanın dikişleri bir hafta sonunda alınır. Ağız içine atılan dikiş varsa bunlar genellikle kendiliğinden eriyen dikiş olduğundan almaya gerek kalmaz. Oluşan ödem 10-15 gün içinde geçer. Hastanın bu dönem içinde başını yüksek tutarak yatması gerekir.


estetik cerrahi Altta soldaki resimde yüzde implant konabilen alanları görebilirsiniz (mavi ile işaretli alanlar). Ortada çene ucuna konan silikon implantlardan bir örnek görülüyor. Bu çene ucu implantları ya çene ucunun altından yada ağız içinden, dudakların hemen iç kısmından konur. Sağdaki resimde çene ucu implantlarının dudak iç kısımdan konduğu yeri görebilirsiniz.


estetik cerrahi Çene ucu küçük hastalarda yada çenesini daha köşeli isteyen hastalarda silikon implant yerleştirerek istenen görüntü elde edilebilir. Bu implantlar genellikle ağız içinden konur ve dışarıdan görülebilir bir iz kalmaz.


estetik cerrahi İmplant konan her hastaya, implantın paketinden çıkan İmplant Kimlik Kartı verilir. Bu kartta, implantın modeli, markası, hacmi, boyutları yazılıdır. Ortadaki resimde elmacık kemiği üzerine konan, sağdaki resimde ise çene bölgesine konan implantları görebilirsiniz..


Son yıllarda kombine estetik ameliyatlar daha fazla yapılmaktadır. Örneğin "burun estetiği ve alın germe", "meme protezi ve burun estetiği", "botox-restylane enjeksiyonu ve alın germe", "kulak estetiği, burun estetiği ve çene ucu estetiği" gibi estetik girişimler birlikte yapılır hale gelmiştir. Burada sözü edilen fasyal (yüz) implantlar da diğer estetik girişimlere ek olarak kullanılır hale gelmiştir. Örneğin aslında bir profil düzeltme ameliyatı olan burun estetiği sırasında bazen hastanın çene ucunu büyütmek gerekebilir. Hastanın çenesi olması gerekenden küçük, burnu olması gerekenden büyük olabilir. Bu gibi vakalarda, burundaki kemer alınıp burun küçültülürken çene ucunun implant ile büyütülmesi ameliyat sonucunun daha güzel olmasını sağlar. Hastanın yüzünde bozuk olan denge sağlanmış olur. Çene ucunu büyütmek için ya burundan alınan kıkırdak ve kemik dokular kullanılır yada fasyal implantlar kullanılır.

İmplantların paketlerinden mutlaka bir implant kimlik kartı çıkar. Bu kartta implantın markası, modeli, boyutları yazmaktadır. Bu kartı ameliyattan sonra hastaya verilir, çıkartma şeklindeki bir örneği de hasta dosyasına yapıştırılır.

Bu tarz ameliyatlarda olabilecek en ciddi komplikasyon enfeksiyondur. Enfeksiyon geliştiğinde mutlaka konan implantın alınması ve enfeksiyonun cerrahi olarak temizlenmesi gerekir. Alınan implant tekrar bu bölgeye konamaz. Aradan uzunca bir süre geçip enfeksiyon tamamen geçince ancak yeni bir implant konabilir. Bu ameliyatlar, tam teşekküllü bir hastanede, steril ameliyathane şartlarında yapıldıkları sürece enfeksiyon riski son derece düşüktür. Bunun dışında implantın doğru seçilmemesine yada blok implanta düzgün şekil verilememesine bağlı estetik problemler görülebilir. Ameliyat doğru planlanmışsa ve tam steril, ameliyathane şartlarında yapılmışsa bu gibi problemler görülmez.

Bu tarz implantlar vücutta hayat boyu kalabilecek inert maddelerden yapılırlar. İnert madde demek, vücutta herhangi bir şekilde erimeyen, kimyasal bir reaksiyona yol açmayan, vücutta dağılmayan, erozyona uğramayan, vücudun reaksiyon vermediği maddelerdir. Altın ve katı silikon bunlara örnektir. Hatta Medpor denen özel bir madde yerleştirildikten sonra yıllar içinde vücudun bir parçası haline gelmektedir. Medpor, gözenekli bir yapıya sahiptir ve yıllar içinde bu gözeneklerin içine doğru kan damarları ve yumuşak doku büyür. Vücuda hiç bir zararı yoktur. Fasiyal implantlar genellikle medpor ve silikondan yapılırlar.


DÜNYANIN ÖNDE GELEN MEME İMPLANTI ÜRETİCİLERİ:
estetik cerrahiFirmaların web sitelerini açmak için logoları tıklayınız:
estetik cerrahiBugün bu meme implantlarının bir çoğu ülkemizde bulunabilmektedir (Fransız P.I.P. firması iflas ederek kapanmıştır).
Mentor Inamed Silimed

Lifesil (LİFESİL firmasının sitesinde sorun var)

Eurosilicone

Rofil (ROFİL FİRMASI İFLAS ETMİŞTİR)

P.İ.P. (PIP FİRMASI İFLAS ETMİŞTİR)

Refinex Nagor Allergan-Natrelle İdeal implant
Sebbin Aart AlliedBioMedical


estetik cerrahiPIP markası bugün artık iflas etmiştir.. Fransız ve Alman sağlık bakanlığı tarafından PIP implantların bazı gerekli tıbbi kriterleri (European Medical Device Law e.g. 93/42/EWG) sağlamadığı ve 2001 yılından bu yana üretilen implantlarında uygun silikon jel kullanmadıkları; bu sebeple cerrahların bu implantları kullanmamaları gerektiği, kullanılan hastalarınsa implant değişimi için geri çağırılmaları gerektiği bildirilmiştir..Bu uyarı IPRAS tarafından dünyadaki tüm plastik cerrahlara iletilmiştir.. Duyurunun orjinalini okumak için tıklayınız..
estetik cerrahiBir Hollanda firması olan Rofil firması da bugün artık iflas etmiş ve kapanmış bulunmaktadır. Rofil firmasının, M serisi implantlarının aslında PIP firmasının ürünü olduğu anlaşılmıştır.


        BİOALCAMİD: SIRADIŞI BİR DOLGU MADDESİ

Bioalkamid, 4% alkilimid, 96% enjeksiyonluk su içeren, jel kıvamında, kalıcı bir dolgu maddesidir. Üretici firma bu dolgu maddesini "endo-protez" olarak lanse etmektedir. Bunun sebebi enjeksiyondan sonra bioalcamid'in vücudun reaksiyonu ile doğal vücut kollajeni tarafından sarılmasıdır. Bu reaksiyon bir allerjik reaksiyon yada yabancı cisim reaksiyonu değildir. Vücut çok ince bir kollajen tabakası ile bio-alcamid'i sarıp izole etmektedir. Bu yüzden bu materyale vücudun reaksiyon vermediği bir "endo-protez" gözü ile bakılabilir. Bio-alcamid enjekte edildikten sonra kapsül oluşana kadar (2 ay süre içinde) hacminden 15% kaybeder.

Bio-alcamid'in diğer dolgu maddelerinden önemli farkları vardır. Diğer dolgu maddelerine göre çok büyük miktarlarda (toplamda 200 cc, 500 cc, 1600 cc gibi miktarlarda) enjekte edilebilir ve daha sonra (örneğin 3 ay sonra) dilenirse enjekte edilen endo-protez çıkarılabilir. Öyle ki, göğüs orta kısımda çöküklük olan hastalarda (Pectus Excavatum) göğüs ortasındaki çöküklüğe, göğüs kası bulunmayan Poland sendromlu hastalardaki göğüsdeki hacim kaybına, büyük hacim kaybına uğramış alanlara, gluteal augmentasyon (popo kaldırma) isteyen hastalarda bio-alcamid ile hacim kazandırılabilir. Poland sendromlu vakalarda 200cc gibi büyük hacimlerde kullanıldığı bildirilmiştir. Bu kadar büyük hacim implantın tek seansda enjekte edilmesinde tek sınırlayıcı faktör kişinin dokularının elastikiyetidir. Dolgunlaştırılmak istenen bölgenin cildi elveriyorsa büyük miktarlarda bio-alcamid bu bölgeye verilebilir. Üretici firma olan "Polymekon", dokularda yeterli elastikiyet olduğu sürece, gerektiğinde tek seansda 200 cc implantın enjekte edilebileceğini birdirmektedir. Yalnız cildin ince olduğu bölgelerde -yüzde örneğin- büyük miktarda bio-alkamid'in bir seferde enjeksiyonundan kaçınılır; çünkü madde kendi ağırlığı ile yer değiştirebilir. Bu gibi bölgelerde 2 ay ara ile bir kaç seans uygulama yapılması öneriliyor.

Vücutta bio-alcamid'i yıkan bir enzim olmadığından ve materyel oksidasyona ve hidrolize dirençli olduğundan sonuç kalıcıdır. Bio-alcamid zamanla hacim kaybına uğramaz (sadece çevresindeki kapsül oluşana kadar 15% kadar bir hacim kaybı olur). Enjeksiyonu allerji testi gerektirmez. Enjekte edildiği yerden çevre dokuya doğru yerdeğiştirmez; çünkü çevresini saran ince kollajen tabaka implant materyelinin enjekte edildiği yerde sabitlenmesini sağlar.

Üç değişik formu vardır: LİP / FACE / BODY. Bu formların içerikleri aynıdır fakat elastikiyetleri farklıdır. FACE formu yüzde, BODY formu vücutta, LİP formu dudak konturunda kullanılır. Bio-alcamid mukoza içine enjekte edilemediğinden dudak kalınlaştırmada kullanılmaz; sadece "LİP" formu, dudak kontürlerini belirginleştirmek için kullanılabilir. Diğer dermal dolgu maddelerinden bir farkıda oda ısısında saklanabilir oluşudur.

Bioalkamid çok çok pahalı bir üründür. Maliyetin yüksekliği yüzden büyük çaplı dolgu uygulamalarında kullanması zordur. Üretici firma eskiden büyük miktardaki alımlarda indirim yaparken, bir kaç senedir bu uygulamalarına son vermiştir. Daha çok burun estetiği sonrası burnunda ufak çöküntüler olan hastalarda bu çöküntüleri gidermek, yanak dokusu erimiş hastalarda bu bölgeleri doldurmak gibi küçük volümlü dolgu uygulamalarında tercih edilmelidir. Çok büyük miktarda dolgu gerektiren durumlarda (örneğin poland sendromundaki gibi göğüs kası eksik olan durumlarda en az 200 cc dolgu gerekir) dolgunun maliyeti astronomik rakamlara çıkabiliyor; bu vakalarda maliyet yüksekliği sebebiyle silikon implantlar tercih edilmelidir.

Bio-alcamid ABD'de RİNNOVA adı ile satılmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için üretici firmanın web sitesine bakmanızı öneririm (http://www.polymekon.com).


Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
calf augmentation, breast augmentation, pectoral implants, biceps implant, triceps implant, gluteal implant, buttock augmentation, facial implants, chin augmentation, bioalcamid, facial implants


Online soru sorabilirsiniz

ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI

estetik cerrahi Amerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.

ESTETİK AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI HASTA RESİMLERİ


estetik cerrahi Bu web sitesi oluşturulurken sitenin, "Yasal uyarılar" sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.

DİKKAT!


estetik cerrahi Lütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.

estetik cerrahi Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.

estetik cerrahi Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.

estetik cerrahi Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.

Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..

estetik cerrahi Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar öncesi önerilerim için "burayı tıklayın.."
estetik cerrahi Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar sonrası önerilerim için "burayı tıklayınız.."
estetik cerrahi Ameliyatların ve ameliyatsız estetik uygulamaların fiyatları, ücretleri ile ilgili genel bilgi için "burayı tıklayınız.."



estetik cerrahiZiyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):

ip-location

 
 


,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸