Liposuction; burun estetiği, meme büyütme yada kepçe kulak deformitesinin düzeltilmesi gibi en sık yapılan estetik ameliyatlardandır. Bu sebeple bu bölümde liposuction'ın tarihçesinden kısaca bahsetmeyi uygun buldum.
Modern anlamda liposuction yöntemini ilk kez iki italyan cerrahın (baba-oğul Dr. Giorgio Fischer) uyguladığı kabul edilir. Fischer lar kadın doğum uzmanı idiler ve liposuction u ilk kez 1974 de uyguladılar (bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız). İlk vakalarının oldukça kötü sonuçlar vermesine, kan kaybının fazla olmasına rağmen baba oğul Fischer'lar yöntemlerini geliştirmeye devam ettiler. Kullandıkları kanüller oldukça kalındı ve yağ asıl olarak kanül içindeki hareketli bir bıçak vasıtasıyla alınıyordu.
1977'de Yves-Gerard Illouz (bir çokları tarafından modern liposuction yöntemlerinin babası sayılır, halen hayattadır), kanülün ucunun keskin olmaması gerektiğini düşündü. Illouz, yağın bıçak ile kesilmesi yerine vakum ile emilmesinin ve kanüllerin daha ince ve künt uçlu olması gerektiğini farketti; böylece yağ alma işlemi daha az travmatik oluyordu, hastanın ayağa kalkması daha kısa sürede gerçekleşiyordu, kan kaybı daha az oluyordu ve sonuçlar çok daha etkileyiciydi.
1980'li yıllarda Dr. Yves-Gerard Illouz ve Dr. Peter Fodor gibi cerrahlar bugünki "Islak yöntem"in temellerini attılar. Bu yöntemde liposuction'dan önce ciltaltına özel hazırlanmış bir serum enjekte ediliyor ve böylece liposuction sırasındaki kan kaybı önleniyordu. Bundan sonra ardı ardına yeni ve daha güvenli liposuction yöntemleri bulundu. "Islak" yöntem geliştirilerek "Tumescent liposuction" yöntemi bulundu ve yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Özel ek cihazlarla uygulanan liposuction yöntemleri geliştirildi (ultrasound eşliğinde liposuction, rotatif cannula liposuction, power assissted liposuction, vaser gibi..) fakat bunlar daha sonraki yıllarda yaygın kullanıma giremedi. Bugün tüm dünyada en yaygın kullanılan yöntem "Tumescent liposuction" yöntemidir ve liposuction'ın ilk uygulanmaya başladığı yıllara göre son derece iyi ve güvenli sonuçlar alınabilmektedir.
LİPOSUCTİON IN (YAĞ ALDIRMANIN) BİR KİLO VERME YÖNTEMİ OLMADIĞINI UNUTMAYINIZ. ÜNLÜ BİR AMERİKALI PLASTİK CERRAHIN BU KONUDA ÇOK GÜZEL BİR SÖZÜ VAR:
FAZLA KİLOLARINIZI VERMEK İÇİN DOĞRU PLASTİK CERRAHINIZA KOŞMAYIN; DIŞARI ÇIKIN VE (SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN, KİLO VERMEK İÇİN) KOŞUN! DONT RUN TO THE PLASTİC SURGEON, GET OUT AND RUN!
HERKES AYNI ŞEYİ İSTİYOR: ORANTILI VE DÜZGÜN BİR VÜCUT!
İnsan vücudundaki yağ hücresi sayısı sabittir. Yani yetişkin bir insan kilo alırken yağ hücrelerinin sayısı artmaz, varolan hücreler daha fazla yağ depolayarak şişerler. Böylece kilo alınmış olur. Sadece morbid obezite dediğimiz çok çok aşırı kilo alımı durumunda yağ hücreleri sayıca artmaktadır. Yağ hücrelerindeki şişme dışında, vücuttaki yağ kitlesinin dağılımı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı insanlar kiloyu sadece göbekleri gibi belli bir bölgeye alırken, bazıları kilo aldıklarında tüm vücutta orantılı bir kilo artışı olur. Bu farklılık bünyesel olup kişiden kişiye değisir. Ayrıca kadınlar ile erkekler arasında da vücut yağının dağılımı farklıdır. Erkeklerde yağ daha çok göbek ve bel çevresinde birikirken, kadınlarda basen, kalça ve bacaklarda birikir.
Kilo alındığında ilk yapılacak olan düzenli olarak egzersiz yapmak ve bir diet programı uygulamaktır. Bazen rejim ve spor yapıldığı halde vücudun bazı bölgelerindeki yağlar eritilemez ve vücut konturunda bozukluğa yol açar. Liposuction bu istenmeyen yağların bir vakum aleti ve kanüller yardımı ile alınması işlemidir. Liposuction'ı kelime olarak Türkçe'ye tercüme edersek "yağ emme" diyebiliriz (lipo = yağ , suction = emmek).Liposuction yaptıracak kişinin cildinin elastikiyetini korumuş olması gerekir. Cilt altındaki fazla yağ dokusu alındıktan sonra cildin sıkılaşması ve eski gerginliğine kavuşması için bu gereklidir. Aksi taktirde o bölgede ciltte sarkmalar olabilir. Eğer cilt elastikiyetini kaybetmişse (örneğin doğum sonrası karın cildi esnekliğini kaybedebilir..) fazla yağ dokusunun sarkmış cilt ile birlikte alınmasını sağlayan cerrahi yöntemler daha faydalı olabilir; örneğin abdominoplasty (Bakınız: Abdominoplasty, karın germe ameliyatı).
ÇEŞİT ÇEŞİT LİPOSUCTİON YÖNTEMİ VAR!
LIPOSUCTION'dan, zaman zaman LIPOPLASTY, LIPOSHAPING, BODYSHAPING, BODYSCULPTURING, LIPOSCULPTURING, SUCTION LIPECTOMY diye bahsedildiğini duymuş olabilirsiniz. Tüm bu bahsedilen yağ alma işlemleri temelde aynıdır. Hepsinin temelinde vakumlu kanüllerle yağın emilmesi vardır. Aslında "LIPOSUCULPTURING" denen yöntem hem liposuction hem de lipofilling'in (Bakınız: lipofilling, yağ enjeksiyonu) beraber uygulanmasıdır. Yani fazla olan kısımlardan yağ emilip, ihtiyaç duyulan kısımlara yağ enjeksiyonu yapılırsa buna "LIPOSUCULPTURING" yada "LİPOCONTOURİNG" denir. Türkçeye çevirirsek buna "YAĞ DOKUNUN ŞEKİLLENDİRİLMESİ" de diyebiliriz.
Liposuction değişik yöntemlerle yapılabilir. Örneğin, ULTRASOUND-ASSİSTED LIPOSUCTION, özel cihazlarla yapılabilen, yağın ultrasound ile yumuşatılması sonrası vakumla emilmesi yöntemidir. DÜŞÜK FREKANSLI LİPOSUCTİON (POWER CANNULA LİPOSUCTİON)'da benzer bir yöntemdir. Uygulama açısından değişik bir yöntem YÜZEYEL LİPOSUCTİON'dur. Bu yöntemde de yağ alma işlemi cilde yakın yüzeyel yağdan yapılır. Fakat temelde tüm yöntemlerde yağ, vakumlu kanüllerle emilir ve istenmeyen yağ dokusunun homojen bir şekilde, geride pürüz bırakmadan alınması amaçlanır.
Bunlar dışında liposuction, uygulama şekli olarak "ISLAK" ve "KURU" olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. "ISLAK YÖNTEM"de ( aslında "TUMESCENT", "SUPER-WET" ve "WET" diye üç ayrı yöntemdir..) yağ emilecek bölgeye önce özel olarak hazırlanmış bir serum enjekte edilir. Bu serum liposuction uygulanacak alandaki küçük kan damarlarını büzerek liposuction sırasında oluşabilecek kanamaları önler. Böylece liposuction sırasında olabilen kan kaybı önlenmiş olur. Bu yöntem ile kan kaybı yanında yağ embolisi gibi ciddi risklerde minimuma indirilir (yağ embolisi ve diğer riskler için yazının sonuna bakınız). "KURU YÖNTEM"de ise hiç bir serum enjeksiyonu yapılmadan liposuction yapılır. Bu yöntemle işlem sırasında bir miktar kan kaybı olur ve riskleride "ISLAK YÖNTEM"e göre daha fazladır. Bu sebeple "kuru yöntem" günümüzde yaygın uygulanmamaktadır.
Liposuction için en uygun hastalar, yeteri kadar spor yapmış, diyet uygulamış, kilo verdiği halde vücudunun bazı bölgelerindeki yağları eritememiş, kilosu ideal yada ideale yakın olan kişilerdir. Liposuction büyük bir cerrahi girişimdir. Ameliyatın sonucunu etkileyebilecek önemli bir hastalığınız varsa (şeker yada kalp hastalığı gibi..) bunu ilk muayeneniz sırasında doktorunuza bildirmelisiniz. Kişide şeker hastalığı var ise, herhangi bir kalp, akciğer yada kan hastalığı varsa, yada doğum kontrol hapı yada kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa liposuction'ın riskleri artar. Liposuction, hamile ve emziren kadınlara yapılmaz. Liposuction yaptırmayı düşünen kişilerin beklentilerinin gerçekçi olması da önemlidir. Kişi liposuction sonrası birdenbire zayıflamayı beklememelidir. Liposuction ile dilendiği kadar yağ alınamaz çünkü emilen yağ miktarı belli sınırların üzerine çıktığında ameliyatın riskide artar.
FAZLA KİLOLU MUSUNUZ, OBEZ Mİ?
İdeal kilonuzu öğrenmek için tıklayınız. Bu link sizi Dr. Kağan Kocatepe tarafından hazırlanmış olan vücud kitle indeksi hesaplama sayfasına götürecektir. Burada gerekli verileri girdikten sonra kendi vücud kitle indeksinizi öğrenebilirsiniz. Vücud kitle indeksi şöyle değerlendirilir:
BKI Değeri 18,5 kg/ m²'nin altında olanlar zayıf,
18.5-23.9 kg / m² arasında olanlar normal kilolu,
24-29.9 kg / m² arasında olanlar fazla kilolu,
30-39.9 kg / m² arasında olanlar obez (şişman),
40 kg / m²'nin üzerinde olanlar İleri derecede obez..
Ayrıca "Download" bölümünden "Vücut kitle indeksi analiz programı" nı da indirebilirsiniz. Bu program ile vücud kitle indeksinizi internete bağlı değilken de hesaplayabilir, boyunuza göre ideal kilo aralığınızı hesaplayabilirsiniz.
LİPOSUCTİON İÇİN İDEAL HASTAMIYIM?
Kısaca ifade edersek liposuction'ın sonucunu aşağıda sıraladığımız faktörler etkiler:
Kişinin yaşı,
Cildin elastikiyeti
Kişinin, güneş ışınlarının cildi yıpratıcı etkisine ne derece maruz kaldığı,
Varsa ciddi hastalıklar (kalp, akciğer, göğüs ve kan hastalıkları gibi..)
Sigara,
Kişinin kilosu (ideal kilosuna yakın hastalarda daha belirgin ve iyi sonuç alınır),
Liposuction yapılacak alanda selülit görüntüsünün olup olmadığı,
Liposuction'ın kişiye ilk kez uygulanıp uygulanmadığı (daha önce liposuction yapılmış ve sonuç kötü olmuşsa bunu ikinci bir seans ile dahi düzeltmek zordur, ikincil liposuction ile birlikte yağ enjeksiyonu yapmak gerekebilir).
Liposuction genel olarak vücutta aşırı ve istenmeyen yağ birikiminin olduğu her yere yapılabilir. Genel olarak yapıldığı yerler şöyle sıralanabilir.
Yüz, boyun ve çene altı bölgesi,
Kollar,
Göğüsler,
Karın, bel ve basenler,
Kalça kıvrımları,
Bacak iç ve dış yüzleri,
Diz kapağı çevresine,
Erkeklerde "Jinekomasti" denen göğüs büyümelerinde,
Uygun vakalarda ayakbileklerini inceltme amacıyla da liposuction uygulanabilir.
Yüze yapılan liposuction'da yüz sinirlerinin yaralanma riski her zaman için vardır. Liposuction'a alternatif olarak ağız içinden yapılan ufak bir girişim ile yanak yağı alınabilir (yanak yağının alınması ile ilgili sayfaya gitmek için tıklayınız).
LİPOSUCTİON ERKEKLERE DE YAPILIYORMU?
Liposuction bayanlara özgü bir ameliyat değildir. Gerektiğinde erkeklere de uygulanabilir. Erkeklerde görülen jinekomasti (erkekte meme büyümesi) uygun vakalarda sadece liposuction uygulanarak düzeltilebilir (bakınız: jinekomasti). Bunun dışında bayanlardaki gibi göbek bölgesine, yanaklara, belin iki yanındaki yağ birikimlerine liposuction uygulanabilir. Erkeklere uygulanan liposuctionda hazırlık, uygulama şekli, riskler bayanlara yapılan uygulama ile aynıdır.
SELÜLİT NEDİR, LİPOSUCTİON SELÜLİTE ÇAREMİDİR?
Selülit, bayanların bacaklarında, kalçalarında ve basenlerinde görülen portakal kabuğu görüntüsü veren bir estetik kusurdur. Tıpda "Lokalize lipodistrofi" olarak adlandırılır. Tam olarak sebebi bilinmemekle birlikte bu görüntüye sebep olan başlıca iki etken olduğu düşünülmektedir. Birincisi ciltaltı yağ dokusunun bozuk dağılımı, ikincisi bu yağ doku arasında cildi, derin dokulara yapıştıran septa denen yapılardır. Kimi cerrahlara göre selülit patolojik bir durum olmayıp, kilo aldıkça ciltaltında sıkışan ve şişen yağ hücrelerinin yol açtığı bir görünümdür. Septalar arasında sıkışan yağ dokusu cildi dışarı iterken septalar cildi aşağı doğru çeker. Böylece ciltte girintili çıkıntılı bir görünüm oluşur.
Selülit hakkındaki bazı gerçekler şunlardır:
Erişkin bayanların 80%-90%'ında selülit vardır.
Selülit sadece kilolu bayanlarda görülmez, zayıf bayanlarda da selülit olabilir. Kilo ile bir ilişkisi yoktur.
Bayanlardaki kadar yaygın olmasa da erkeklerde de görülür.
Selülitin tam bir tedavisi yoktur.
Selülit yaşam ve beslenme tarzı ile yakından ilişkilidir.
Selülit hormonlarla ve hormonal değişimlerle ilişkilidir.
Genellikle ergenlik çağından önce selülit görülmez.
Selülitin oluşumunda kişinin genetik yatkınlığı, östrojen hormonunun etkisi, beslenme alışkanlıkları, kişinin cinsiyeti, o bölgedeki kan dolaşımındaki bozukluk, fazla kilo alma, spor yapmama, toksinler, yaşlanma etkilidir.
Şeker, tuz, kafein gibi maddelerin, patates, çikolata gibi gıdaların selüliti artırdığı görüşü yaygındır; fakat bu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
Selüliti azaltmak için bol su içmek, spor yapmak, kafein-tuz-şeker gibi gıdalardan uzak durmak, A ve C vitamini gibi antioksidanları bol almak, lifli gıdalarla beslenmek önerilmektedir.
Selülitin, bayanların en büyük problemlerinden biri olması sebebiyle kozmetik sanayide bir çok ürün geliştirilmiştir. (Celluli-zone / Bioterm, Reflexe Contour / Lancome, Lift Minceur Anti-capiton / Clarins, Creme Masvelt / Clarins, Profil'up / Bioterm, Body Expertise Nurilift / L'oreal, Perfect Slim / L'oreal, D.Stock / Vichy, Chrono-Actif / Elancyl gibi...). Tüm bu kozmetik ürünler, selüliti azalttıkları iddia edilerek üretilmişlerdir. Bunlar dışında bol bol spor yapılması; vücudun ihtiyacı olan vitamın ve minerallerin sağlanması; tuz, şeker, alkol, kahve, çikolata, kızartma ve undan uzak durulması önerilmiştir. Hatta beyaz ve kırmızı turpun, maydanoz, kereviz, çilek ve pilavın selülite iyi geldiği söylenmiştir. Bunlar bir yana, lenf drenajı masajı ve Endermologie uygulamalarının faydası elbetteki vardır. Fakat doğası gereği, sellülitin en radikal tedavisi liposuction'dır. Selüliti düzeltmek için özel şekilli, ucu çatallı liposuction kanülleri kullanılır; bu çatallı uç dizaynı sayesinde selülit görünümünü oluşturan septalar kesilir ve portakal kabuğu görünümü büyük oranda düzelir. En ideal tedavi, liposuction'dan önce bir LPG kürü, liposuctiondan sonra tekrar bir LPG kürü uygulanmasıdır. Liposuction ile hem fazla yağ dokusu alınmış olur, hemde ciltte girintilere yolaçan septalar parçalanmış olur. Böylece ciltaltındaki yağ dokunun düzgün dağılması sağlanmış olur. Liposuction dışında doğru beslenme alışkanlıkları, düzenli olarak spor yapmak da selülitleri azaltmada yararlıdır.
Selülitten bahsederken merak eden okuyucularımız için cerrahi dışında neler yapabilirler kısaca bahsedelim:
Sigara, içki, kahve, kuruyemiş, tuz ve tuzlu besinler, şeker ve şekerli besinlerin selülitin oluşumunu artırdıkları biliniyor. Bu gibi besinlerden uzak durulmalı.
Hayatınızdaki stresi azaltın. İmkan varsa çevre ve iş değişikliği iyi gelebilir.
Düzenli olarak spor yapın. Spor, bacaklardaki lenf drenajını artırır, toksinlerin atılmasına yardımcı olur, selülit oluşumunu önler. Siz hiç bacakları selülitli bir yüzücü yada bir jimnastikçi gördünüzmü?
Dengeli beslenin. Yemeklerde az yağ kullanın. Unutmayın, selülitin gelişmesi için şişman olmanız gerekmez. Selülit zayıf insanlarda da olabilir. Kızartmaları mümkün olduğunca sofranızdan uzak tutun.
Spor yapamıyorsanız neden yürüyüşü denemiyorsunuz? İşe taksi ile gidin ve akşam eve dönerken bir kaç yüz metre önce taksiden inin, evinize kadar yürüyün.
LİPOSUCTİON ÖNCESİ HAZIRLIK
İlk muayeneniz sırasında doktorunuza isteklerinizi en yalın şekilde ifade ediniz.
Spor yada diyet yaptıysanız, ne kadar süre ve ne şekilde yaptığınızı anlatınız. Kilo verdiyseniz kaç kilo verdiğinizi ve şikayetçi olduğunuz kısımları doktorunuza bildiriniz. Sezeryan yada apandisit gibi karın bölgesinden -yada liposuction nereden yapılacaksa o bölgeden- herhangi bir ameliyat geçirmişseniz bunu doktorunuza bildiriniz. Zayıflama amacıyla kullanılan ilaçlar son yıllarda oldukça populerdir. Bu tarz ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza mutlaka ne kadar süre ile hangi ilacı kullandığınızı bildiriniz.
Liposuction ve abdominoplasty (karın germe) gibi vücut kontur düzeltme ameliyatları için hasta ayakta ve soyunuk muayene edilir. Muayene bir ayna karşısında yapılırsa hasta şikayetçi olduğu kısımları daha iyi ifade edebilir. Doktorunuzun liposuction uygulanacak yerleri tespitinde ona yardımcı olunuz. Ameliyat öncesi, liposuction uygulanacak bölgenin durumunu tespit edilir, nereden ne kadar yağ alınacağına karar verilir. Liposuction uygulanacak yerler kalem ile işaretlenecek ve liposuction sonrası giyeceğiniz korsenin şekline karar verilecektir. Bu işaretleme çok önemlidir çünkü hasta ameliyat masasına yattığında yağ dokuları yer değiştirecektir.
Daha sonra her ameliyat öncesi yapılan rutin tahliller yapılacak, ameliyata engel bir sağlık probleminiz olup olmadığı araştırılacaktır.
Ameliyat öncesi durumunuzu tespit etmek ve daha sonra ameliyat sonrası halinizle karşılaştırmak için medikal resim alınacaktır.
Kişi liposuction'dan önce, son yıllarda ciddi tıbbi çevrelerde çok sözü edilen ve ilgi gören Endermologie programına alınabilir. Endermologie, son zamanlarda LPG adı ile tanınmış ve oldukça popüler olmuş, ciltaltı yağ dokusunu ezerek azaltan, beden ölçüsünde incelme sağladığı iddia edilen ve selülit tedavisinde kullanılan bir cihazdır. Ameliyat öncesi yapılan Endermologie (LPG) seanslarının liposuction'ın sonucunu iyi yönde etkilediği bir çok uzman tarafından bildirilmektedir.
LİPOSUCTİON
Çok ufak bölgelere yapılacak liposuction işlemleri lokal anestezi ile ve muayenehane şartlarında yapılabilir; fakat büyük liposuction uygulamalarının ameliyathane şartlarında ve hastane ortamında, genel anestezi ile yapılması önerilir. Liposuction genel anestezi ile yapıldığında hasta liposuction yapıldığı süre içinde uyur, hiç birşey hissetmez. Bazı durumlarda, örneğin sadece bacaklarda çalışılacaksa genellikle doğumlarda uygulanan epidural anestezi denen ve bacakların uyuşturulduğu bir tür anestezi de verilebilir.
Liposuction temelde fazla yağ dokusunun vakumlu kanüllerle alınmasıdır. Bu kanüllerin vakumu bir vakum cihazı ile sağlanabilir; yada ufak bölgelerde çalışılacaksa (çenealtı gibi..) kilitlenerek vakumlu hale getirilebilen büyük enjektörlerle de liposuction yaplabilir. Bu tarz vakumlu enjektörlerle alınan yağ dokusu steril enjektör içine alındığı için, alınan yağ dokusu, yağ enjeksiyonu içinde kullanılabilir. (Bakınız: Lipofilling, yağ enjeksiyonu.)
Liposuction'da kullanılan kanüller bu iş için özel üretilmiş, uçları künt ve ucunda delikler olan uzun metal borulardır. Vakum bu kanüllerin arkasına bağlanan bir vakum cihazı ile sağlanır. Kanülden emilen yağ dokusu vakum cihazındaki haznede birikir. Bu hazneler steril değildir, ölçeklidir ve liposuction sırasında ne kadar yağ alındığı buradan takip edilebilir (bu şekilde alınan yağ dokusu steril olmayan haznede biriktiği için yağ enjeksiyonu yapmak için kullanılamaz).
Kanüller yarım santimlik kesilerden yağ doku içine ilerletilir. Liposuction sırasında yağ ile beraber ameliyat öncesi bu alana enjekte edilmiş olan sıvıda geri emilir. Haznede yağ üstte, sıvı altta kalacak şekilde biriktiğinden ne kadar yağ emildiği net olarak okunabilir. Ameliyat sonrası kanül giriş yerleri birer, ikişer dikiş ile kapatılır. Ayrıca bu ufak kesiler kasık yada göbek içi gibi nispeten gizli kalan kısımlardan yapıldığı için liposuction sonrası neredeyse hiç iz kalmaz denebilir. Ameliyatın süresi alınması planlanan yağ miktarına göre değişir. Son yıllarda "ISLAK YÖNTEM" gibi nispeten daha güvenli yöntemler geliştirilmiş olmasına rağmen tek bir seansda 3 ila 5 litreden daha fazla yağ alınmaması önerilir.
Liposuction nasıl yapılıyor: 3-D animasyon
Liposuction nasıl yapılıyor: 3-D animasyon
Liposuction nasıl yapılıyor: 3-D animasyon
En çok yağ alınan bölgeler:
LİPOSUCTİON SONRASI TAKİP VE KONTROLLER
Liposuction sırasında ve sonrasında hastanın sıvı dengesi yakından takip edilir. Hasta sıvı kaybettiğinden ve liposuction sırasında verilen ilaçların tansiyonu düşürücü etkileri olduğundan en azından ilk gün hastanede takip önerilir. Hastanın konforu ve sıvı dengesi takibi açısından liposuction sırasında ve sonraki ilk gün idrar sondası takılması yararlı olur. Hasta liposuction'ın ertesi günü ayağa kaldırılır, yürütülür ve korse giymeye başlar. (Korse, kan dolaşımını engellediğinden hemen ameliyat sonrası hastaya korse giydirilmesi son yıllarda önerilmemektedir. Korsenin hemen giydirilmesi, ameliyat boyunca hareketsiz yatan hastanın bacaklarında zaten yavaşlamış olan kan akımını daha da yavaşlatıp tromboemboli denen bacaklarda damar tıkanmalarına yolaçabilir. Bu yüzden ameliyattan hemen sonra sadece liposuction yapılan alan sıkıca flasterlenir; daha sonra hasta ayağa kalkıp yürümeye başladıktan sonra, yani bacaklarda kan dolaşımı hızlandıktan sonra korse giydirilebilir.) Bu korsenin en az 1.5-2 ay mümkün olduğunca çok giyilmesi gerekir.
Yağ alınan bölgenin hızla ve düzgün iyileşmesi için korsenin sürekli giyilmesi çok önemlidir. Korsenin yetersiz kullanılması liposuction yapılan alanın girintili çıkıntılı bir görünüm almasına yol açabilir. Korsenin iki aydan önce bırakılması kesinlikle tavsiye edilmez.
Ciltaltı dokuya kanüllerin girmesine ve yağın emilmesine bağlı olarak bu bölgelerde morluklar, şişlikler, hissizlik olabilir. Bu morluk, şişlikler ve hissizlik bir kaç hafta içinde geçecektir.
Ciltaltında yağ alınan bölgenin iyileşmesine bağlı olarak bir iki ay süren bir sertleşme olur, bu da zamanla geçecektir.
Kanüllerin giriş yerlerinde de belirgin bir iz kalmayacağı için hasta bir iki hafta içinde normal günlük yaşantısına dönebilir. Bu süre zarfında doktorunuz sizi düzenli olarak kontrollere çağıracaktır. 8-10 gün içinde kanüllerin giriş deliklerine atılan dikişler alınır. Yaklaşık olarak 2 ay içinde şişliklerin çoğu geçtiği için liposuction'ın sonucunu görebilirsiniz. Ameliyattan 4-5 gün sonra fizik egzersizlere, lenf drenajı masajına yada endermologie seanslarına başlanması şişlik ve morlukların geçmesi açısından faydalı olur.
Liposuction sonrası mutlaka spora ve diyetinize devam etmeniz önerilir. Bu konuda bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Liposuction sırasında ciltaltındaki tüm yağın alınmadığını, sadece fazla kısmın alındığını unutmayın. Bu sebeple daha sonra kilo alırsanız eskiden fazlaca yağ biriken kısımlarda eskisi gibi yağ birikimi olmaz, fakat unutmayın, bu kilo almayacaksınız demek değildir. Ameliyattan sonra yine kilo alabilirsiniz, fakat eskiden fazlaca birikim olan bölgelerde eskisi gibi birikim olmaz. O bölgedeki yağ hücreleri sayı olarak azalmış olduğundan liposuction'ın etkisi kalıcıdır.
Bir çok hasta ameliyattan aylar sonra liposuction'dan memnun kalarak, ameliyat öncesi giyemedikleri kıyafetleri artık giyebildiklerini göstermek ve teşekkür etmek için doktorlarına uğrarlar. Basenlerinde yağ fazlalığı sebebiyle pantalon giyemeyen yada göbeğindeki fazlalıklar sebebiyle dar t-shirt giyemeyen hastalar çoktur. Bu gibi hastalar için ameliyat sonrası diledikleri kıyafetleri giyebilmek en büyük mutluluktur.
OLASI RİSKLER VE KOMPLİKASYONLAR
Liposuction uygun hastalara, kuralına uygun yapıldığında riskleri son derece az, sonuçları çok iyi olan bir girişimdir. Her cerrahi ameliyatta olduğu gibi kanama ve enfeksiyon gibi riskler her zaman mevcuttur fakat bu tarz komplikasyonların liposuction'da gerçekleşmesi olağan değildir. Hastada şeker hastalığı var ise, herhangi bir kalp, akciğer yada kan hastalığı varsa, yada kan sulandırıcı, doğum kontrol hapı gibi ilaçlar kullanıyorsa bu riskler artar. Sigara kullanımı yara iyileşmesini bozar, her türlü ameliyatın sonucunu kötü yönde etkiler. Bunlar dışında liposuction sonrası oluşan morluklar sebebiyle güneşten kaçınılması önerilir. Güneşin etkisi ile morlukların kaybolması gecikebilir. Yazın liposuction yaptıran kişilerin morluklar geçmeden güneşe çıkmamaları önerilir. Ameliyatın ıslak yada tumescent teknikle yapılması, ameliyattan hemen sonra liposuction uygulanan bölgenin sıkıca flasterlenmesi ve hasta ayağa kalktıktan sonra korse giyilmesi ile oluşabilecek morarmalar minimuma indirilir.
Liposuction'da estetik açıdan karşılaşılabilecek en kötü komplikasyonlardan biri yağ emilen bölgenin asimetrik ve girintili-çıkıntılı bir şekilde iyileşmesidir. Bu durum ya liposuction'ın uygun olmayan şekilde yapılmasına yada korsenin yetersiz kullanımına bağlıdır ve ikinci bir revizyon seansını gerektirebilir.
Aşırı miktarda yağ alınmasına bağlı olarak vücut sıvı-elektrolit dengesi bozulabilir. En doğrusu bir seansda güvenli sınırlar içinde (3-5 litre) yağ emilmesidir.
Bacak toplardamarlarında pıhtı oluşumu anlamına gelen ven trombozu ve bu pıhtının damarları tıkaması anlamına gelen tromboemboli, olası ciddi risklerdir. Fakat ven trombozu ve tromboemboli riski günümüzde geliştirilen yeni yöntemler sayesinde yok denecek kadar azdır. Hem yeni liposuction yöntemleri hemde son yıllarda kullanılmaya başlanan yeni ilaçlar bu riskleri son derece azaltmıştır.
Liposuction ameliyatı sonucu oluşabilecek en ciddi komplikasyon yağ embolisidir. Bu komplikasyon ölümcül olabilir ve gerçekleşme ihtimalinin 1/10.000 (10.000 liposuction ameliyatından 1 inde) olduğu söylenmektedir. Burada yağ partiküllerinin kana karışarak çeşitli organlarda damarları tıkama riski oluşur. Akciğerlerde yağ embolisi olduğunda kendini ciddi solunum sıkıntısı ile gösterir. Bu solunum sıkıntısını, liposuction yapılan bölgeye -göğüs yada karın ise- sıkıca yapıştırılan bandaj yada giydirilen korsenin sıkmasından ayırdetmek gerekir. Bandaj yada korse gevşetildiğinde dahi hala hastada ciddi solunum sıkıntısı varsa gerekli önlemleri almak gerekir. Bugünki tekniklerle yağ embolisi riski yok denecek kadar azdır. Yine de, liposuction'ın ciddi komplikasyonları genellikle ilk 1-2 gün içinde ortaya çıktığından hastanın bu süre içinde hastanede takip edilmesi doğru olacaktır.
LİPOSUCTİON IN YAĞ ALMA DIŞI UYGULANDIĞI DURUMLAR
Liposuction sadece fazla yağ dokusunun alınması amacı ile uygulanmaz. Nadiren uygulandığı diğer durumlar şunlardır:
LENFÖDEM TEDAVİSİ : Halk arasında "Fil hastalığı" olarak bilinen, tedavisi zor bir hastalıktır. Bu hastalıkta kalınlaşan kol ve bacakların inceltilmesinde kullanılmıştır.
FLEP İNCELTİLMESİ : Büyük yaralanmalar sonrası yaranın kapatılmasında kullanılan dokuların inceltilmesi için liposuction uygulanabilmektedir.
DEV LİPOMLARIN ALINMASI : Lipomlar yağ dokusunun bir kapsül içinde büyümesi ile oluşur. Genellikle ufak bir kesi ile çıkarılırlar. Çok büyük olduklarında cilt kesilmeden, ufak deliklerden yapılan liposuction ile küçültülebilirler. Bu yöntemde tam çıkarılamama riski vardır.
BÜYÜK HEMATOMLARIN DRENAJI : Sınırlı bir bölgede kan toplanması anlamına gelen hematomların tedavisinde de liposuction denenmiş ve büyük hematomların liposuction ile boşaltılabileceği bildirilmiştir.
JİNEKOMASTİ TEDAVİSİ : Erkeklerde meme büyümesi anlamına gelen jinekomasti ufak bir operasyonla düzeltilebilen bir estetik kusurdur (Bakınız jinekomasti). Bu ameliyat sırasında sıklıkla liposuction uygulanarak rötüş yapılır.
MEME KÜÇÜLTME : Son yıllarda yapılan bilimsel yayınlarda liposuction ile az miktarda da olsa meme küçültmenin sağlanabileceği bildirilmiştir. Çok etkili olmamaktadır ama memesinde ufak miktarda küçülme isteyen kişilere uygulanabilir. Kalan izlerin sadece kanül giriş delikleri olması en büyük avantajıdır. Çok iyi seçilmiş vakalarda iyi sonuçlar verebilir.
RÖTUŞ : Ayrıca liposuction, başka estetik ameliyatlar sırasında rötüş amacıyla da kullanılır. Meme küçültme, karın germe gibi ameliyatlar sırasında ufak tefek düzeltmeler ve son dokunuşlar için genellikle liposuction da ek olarak yapılmaktadır.
Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
liposuction, liposculpturing, liposhaping, tumescent liposuction, fat removal
ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI
Amerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.
ESTETİK AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI HASTA RESİMLERİ
Bu web sitesi oluşturulurken sitenin, "Yasal uyarılar" sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.
DİKKAT!
Lütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.
Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.
Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.
Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.
Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..
Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar öncesi önerilerim için "burayı tıklayın.."
Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar sonrası önerilerim için "burayı tıklayınız.."
Ameliyatların ve ameliyatsız estetik uygulamaların fiyatları, ücretleri ile ilgili genel bilgi için "burayı tıklayınız.."
SIK SORULAN SORULAR:
ÇENE ALTIMDA VE BOYNUMDA YAĞ BİRİKİMİ VE SARKMA VAR. LIPOSUCTION'DAN FAYDA GÖRÜRMÜYÜM?
»
Eğer çene altında ve boyunda sadece yağ birikimi var, ciltte fazlaca bir sarkıklık yoksa çene ucunun altından ufak bir delikten ince kanullerle yapılacak liposuction yeterli olacaktır. Bu girişim lokal anestezi ile yapılabilir. Yağ birikimi ile birlikte cilttede sarkma ve fazlalık varsa yağ ile birlikte cildinde çıkarılması veya aynı anda boyun germe yapılması gerekir (Bakınız: boyun estetiği). Daha geniş bilgi için doktorunuza danışmalısınız.
LIPOSUCTION OLAN HASTALARIN BAZISINDA PÜTÜR PÜTÜR BİR GÖRÜNÜM KALIYORMUŞ. BUNUN SEBEBİ NEDİR? NASIL GİDERİLİR?
»
Bu liposuction'ın en istenmeyen sonuçlarından biridir ve ikinci bir liposuction seansı ile dahi düzeltmesi zordur. Bu deformiteyi düzeltmek için lipofilling (yağ enjeksiyonu) yapmak gerekebilir (Bakınız: Lipofilling, yağ enjeksiyonu). Eğer liposuction uygun olmayan şekilde yapılırsa böyle girintili çıkıntılı bir görünüm oluşabilir. Liposuction öncesi planlama doğru yapıldığında ve her bölgeden eşit yağ alındığında -yada simetriyi sağlayacak şekilde yağ alındığında- bu görünüm olmaz. Özellikle YÜZEYEL LİPOSUCTİON uygunsuz şekilde yapılırsa böyle kötü bir görünüm oluşabilir. Ameliyat sonrası korsenin kullanımıda sonucu önemli derecede etkiler. Daha geniş bilgi için doktorunuza danışmalısınız.
LIPOSUCTION HER MEVSİM YAPILABİLİRMİ? ÇEVREMDEKİLER BAHARDA YAPTIRMAMI ÖNERİYOR.
»
Her türlü estetik ameliyat için insanlar genellikle bahar aylarını tercih etmektedirler. Tıbbi açıdan tüm estetik ameliyatlar önlemleri yeteri derecede alındığında her mevsim yaptırılabilir. Fakat, örneğin burun estetiği yaptıran bir kişinin bir süre gözlük takmaması gerekir. Bu, yaz aylarında güneş gözlüğü takmasını kısıtlayacaktır. Liposuction sonrası giyilmesi gereken korsede kişiyi yazın kısıtlayabilir. Estetik ameliyat yaptırmak için genellikle kış ve bahar aylarının tercih edilme sebebi bu gibi problemler olabilir. Estetik ameliyatların yaza hazırlık olarak düşünülerek yaptırılmasıda kış ve bahar aylarının tercih edilmesinde etkilidir. Bu gibi sebepler dışında her türlü estetik ameliyat her mevsim yapılabilir.
AMELİYATTAN KORKUYORUM. BU YÜZDEN LİPOSUCTİON YAPTIRMAYI DÜŞÜNMÜYORUM. BU SELÜLİTLERİ YOKETMENİN BAŞKA ÇARESİ YOKMU?
»
Selülit tedavisinde etkili olduğu söylenen bir çok tıbbi ve tıbbi olmayan yöntem vardır. Mezoterapi, fizyoterapi, LPG (Endermologie), çeşitli kozmetik ürünler, dietin düzenlenmesi gibi bir çok yöntem uygulanmaktadır. Fakat selülitin yapısı gereği en etkili yöntem halen liposuction'dır. Selülitin sebebi yağ dokudaki bozuk dağılım ve cildi geren lifler -septalar- olduğu için en etkili tedavide doğal olarak bu septaların kesilmesi ve bozuk dağılmış yağ dokunun alınması ve düzgün dağılımını sağlamaktır. Bunu tam olarak sağlayan tek tedavi yöntemi halen liposuction'dır. (Liposuction ile dahi selülitin tam düzeltilmesi zordur.) Bunun dışında son yıllarda saygın tıbbi yayınlarda LPG'nin (Endermologie) selülit tedavisinde etkili bir yöntem olduğu kabul edilmiştir. Bu cerrahi olmayan yöntemde cilde özel ENDERMOLOGİE cihazı ile masaj uygulanır ve cilt dışarı doğru çekilerek septaların parçalanması sağlanır. Böylece ciltteki portakal kabuğu görünümü düzelmektedir. Aynı anda yağ dokuda ezildiği için yağ doku miktarında bir miktar azalma sağladığı belirtilmektedir. LPG (Endermologie) daha çok liposuction öncesi hazırlık amacı ile kullanılmaktadır.
KİLO VERMEK İÇİN BAZI HAPLAR KULLANIYORUM. BU HAPLARI ALIRKEN LİPOSUCTİON YAPILABİLİRMİ?
»
Kilo vermek için ZENİCAL yada REDÜKTİL gibi ilaçları kullanıyor olabilirsiniz. Eğer kilo vermeyi amaçlıyorsanız öncelikle istediğiniz kiloya ulaşmanız, sonra gerekirse liposuction için doktorunuza başvurmanız önerilir. Liposuction ile kilo veremeyeceğinizi unutmayın. Zayıflamak için kullanılan bu ilaçları da mutlaka bir doktora danışarak almalısınız. Önerimiz doktorunuza danışarak zayıflatıcı ilaçları denemeniz, düzenli spor yapmanız, bir diyetisyene danışarak size uygun bir diet programı almanız. Yeteri kadar kilo verdikten sonra veremediğiniz yerleri aldırmak için, vücut kontürünü düzeltmek için bir plastik cerraha başvurmanızdır. Vücut kontürünü düzeltmek için hangi yöntemin uygun olacağını doktorunuz size söyliyecektir ( Abdominoplasty, karın germe ameliyatı, bacak germe ameliyatı, kol germe ameliyatı, yanak yağının alınması, boyun estetiği yada liposuction).
LIPOSUCTION'IN BAZI RİSKLERİ OLDUĞUNU KABUL EDİYORUM. BU RİSKLERİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN BEN NE YAPABİLİRİM?
»
Herhangi bir rahatsızlığınız var ise (kalp, akciğer, kan hastalığı gibi..) mutlaka doktorunuza bildiriniz. Böylece ameliyat öncesi gerekli tetkikler yapılıp gerekli önlemler alınacaktır. Bunun dışında sigara içiyorsanız ameliyattan önce sigarayı bırakmanız, en azından azaltmış olmanız önemlidir. Unutmayın ki sigara her türlü ameliyatın sonucunu kötü yönde etkiler. Sigara küçük kan damarlarının tıkanmasına yol açtığı için yara iyileşmesini bozar.
Ayrıca doktorunuzun önerilerine tam olarak uymanız sonucun iyi olması için önemlidir. Örneğin liposuction sonrası korseyi mutlaka doktorunuzun önerdiği kadar kullanmalısınız.
LIPOSUCTION'IN ETKİSİNİ NE KADAR ZAMANDA GÖRÜRÜM VE ETKİSİ NE KADAR SÜRER?
»
Liposuction yapılan bölgede ödem gelişeceğinden, ve ciltaltı yağ dokusunun oturuşması ve düzgün bir görünüm oluşması 2-3 ay alacağından bu süre sonunda sonuç belirginleşmeye başlar. Diet ve spora devam ettiğiniz sürece liposuction'ın etkisi kalıcıdır ve uzun yıllar sürer. Eğer liposuction sonrası beslenmenize dikkat etmez ve spor yapmazsanız kilo aldığınızda liposuction öncesindeki gibi aldığınız kilolar belli bölgelerde toplanmayacaktır, çünkü yağ dokusunun biriktiği bölgelerdeki fazla yağ hücreleri liposuction ile alınmıştır.
KİLO VERMEK AMACI İLE DÜZENLİ SPOR YAPIYORDUM. DAHA SONRA EGZERSİZLE VEREMEDİĞİM FAZLALIKLARI LIPOSUCTION İLE ALDIRDIM. NE KADAR SÜRE SONRA DÜZENLİ OLARAK SPOR YAPMAYA BASLAYABİLİRİM?
»
Ameliyat sonrası 3-7. gün ağır olmayan, günlük işlerinizi yapabilirsiniz. Fakat spor ve cinsel ilişki gibi ağır efor gerektiren aktivitelere 3-4 haftadan önce başlamamanız önerilir.
LIPOSUCTION AĞRILI BİR AMELİYATMIDIR?
»
Liposuction yaptıran kişiler genellikle ameliyat sonrası fazlaca ağrı duymazlar. Hemen ameliyat sonrası narkozun etkisinden çıkma süreci daha sıkıntı vericidir. Hastalar kendilerine geldikten sonra yapılan ağrı kesicilerinde etkisiyle sıkıntı yaşamazlar. Bu liposuction'da yapılan kesilerin (kanüllerin giriş delikleri) çok ufak olması sebebiyledir.
LIPOSUCTION İÇİN İYİ BİR ADAYMIYIM?
»
Genç bir hastasınız (cildiniz elastikiyetini kaybetmemiş),
sigara kullanmıyorsunuz,
diet uyguluyorsunuz,
düzenli olarak spor yapıyorsunuz,
fazla kilolarınızı verdiniz ve şu an ideal kilonuza yakın bir kilodasınız,
yağ birikimi olan bölgelerde selülit görünümü yok,
herhangi bir ciddi hastalığınız yok,
liposuction ile kilo vermek gibi bir beklentiniz yok, liposuction ile sadece veremediğiniz fazlalıkların alınacağını biliyorsunuz,
.....siz liposuction için çok iyi bir adaysınız.
Tabii ki liposuction yaptırmak isteyen kişilerin çoğu bu özelliklerin bir çoğuna sahip olmayan adaylardır. Kişiler genelde ideal kilosunun üzerinde, sigara kullanan ve selülit problemi olan kişilerdir.
LIPOSUCTION SONUNDA BELİRGİN İZLER KALIRMI?
»
Liposuction'da kullanılan kanüller ilk kullanıldıkları yıllara göre oldukça inceltilmiştir. Şu an bir çok bölgede 3-4-5 milimetre çapındaki kanüllerle liposuction uygulanmaktadır. Kanüller en saklı kısımlardan yapılan yarım ile bir santimlik kesilerden ciltaltına ilerletilmektedir. Örneğin kasık, göbek deliği, çene ucunun altı gibi. Bu bölgelere yapılan yarım ila bir santimlik kesiler liposuction sonrası bir-iki dikiş ile kapatılır. Dikişler alındıktan sonra nerede ise hiç iz kalmaz.
»
Yağın litresinin kaça alındığı hastalar tarafından sıkça sorulmaktadır. Bu ameliyatın ücreti alınan yağın litresine göre değil, liposuction yapılacak alanın genişliğine ve vakanın diğer özelliklerine göre değerlendirilmektedir. Bu konuda bir fikir verebilmek için mutlaka kişiyi tam olarak muayene etmek ve liposuction'ın hangi bölgelere hangi yöntemle yapılacağını belirlemek gerekir. Bu konuda daha geniş bilgi edinmek için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
CİNSEL İLİŞKİ YADA SPOR GİBİ EFOR GEREKTİREN AKTİVİTELERE NE ZAMAN BAŞLAYABİLİRİM?
»
Kişi 3-7 gün içinde hafif aktivitelere başlayabilir, ağır bir işi yoksa işine dönebilir. Cinsel ilişki yada spor gibi efor gerektiren aktivitelere 3-4 haftadan önce başlanmaması önerilir.
LİPOSUCTİON YAPTIRMAK İÇİN EN UYGUN YAŞ ARALIĞI NEDİR? ÇOCUKLARA YADA YAŞLILARA UYGULANABİLİRMİ?
»
Liposuction için kesin bir yaş sınırı yoktur, fakat yasal sorumluluklar sebebiyle kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gereklidir. Herhangi bir üst yaş sınırı yoktur.
LİPOSUCTİON AMELİYATI YAKLAŞIK KAÇ SAATTE YAPILIYOR?
»
Bu operasyon bir nevi heykeltraşlıktır. Cerrah yağ alma işlemini yaparken estetik kuralları ışığında vücudunuza da güzel bir görünüm kazandırmaya çalışır. Bu sebeple 2 litre 2 saatte alınır, 3 litre 3 saatte alınır gibi bir genelleme yapılamaz. Liposuction ve yapılan rötüşların ne kadar süreceği kişiden kişiye değişir. Ameliyatın süresinden çok elde edilecek sonucun güzel olmasının önemli olduğunu unutmayın.
LİPOSUCTİONDAN SONRA CİLTTE SARKMA OLMUYORMU?
»
Cildinizin elastikiyeti yeterli ise cilt altındaki yağ alındığında cilt hemen kendini toplayıp gerilecektir. Cildinizin elastikiyeti yetersiz ise zaten liposuction için uygun bir vaka değilsinizdir ve size liposuction yerine germe ameliyatları yapmak daha doğru olacaktır.
NEREDEN NE KADAR YAĞ ALINACAĞINA NASIL KARAR VERİYORSUNUZ?
»
Bunu belirlerken bir kaç faktör gözönüne alınır. Öncelikle kişi ayakta değerlendirilir ve yağ alınacak bölgeler silinmez kalemle işaretlenir. Bu işaretleme sırasında hem yağ alınacak bölgeler işaretlenir hemde nereden ne kadar yağ alınacağı belirtilir. Bunun dışında kişinin istekleri ve cerrahın tecrübeside önemlidir. Aslında alınan yağdan çok geride kalan miktar önemlidir. Sonuçta amacımız vücuda düzgün bir kontur sağlamaktır.
KARNIMDA DOĞUMLARA BAĞLI BİR ÇOK ÇATLAK VAR. LİPOSUCTİON İLE BU ÇATLAKLAR DÜZELEBİLİRMİ?
»
Liposuction ile ciltaltındaki fazla yağ dokusu alınır. Ciltteki çatlaklar ise derinin kendisinde olan bir sorundur; bu yüzden liposuction'ın ciltteki çatlakları düzeltemeyeceğini söyleyebiliriz.
LİPOSUCTİONDAN KAÇ GÜN SONRA NORMAL CİNSEL YAŞANTIMA DÖNEBİLİRİM?
»
Liposuction'ın büyüklüğüne bağlı olarak 1-2 hafta içinde cinsel ilişki yaşayabilirsiniz.
Ziyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):
,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸